Akik előre készítenek ételt és dobozolnak a hétre (meal prep), hogyan csináljátok?
Milyen tárolódobozokat használtok?
Milyen ételek azok, amik finomak 4. és 5. nap is, hogyan tároljátok őket?
Hány főre készítetek ételt előre?
Mit tanácsolnátok egy kezdő "előre tervezőnek"? :)
Gyakorlatilag bármi, ha jól fagyasztod, jól tárolod és jól olvasztod ki.
Mindenféle húsétel: pörkölt, fasirt, raguk, fözelékek, levesek, rakott ételek, sütemények.
Egyrészt adagokban kell fagyasztani, és normális fagyasztós zacskóban (nem valamilyen nylonzacskóban), a hütöt rendszeresen kell takarítani (akkor nincs hütö/fagyasztószaga), és lassan kell felengedni, nem gyorsan kiolvasztani mikóban vagy a tüzhelyen. A fözelékeket, leveseket fel kell forralni, akkor az állaga is olyan, lesz, mint eredetileg.
Nemrég végeztem a vasárnapi főzéssel, amivel péntekig elvagyunk, ezeket készítettem:
- cukkinifasírt
- rakott spenótos cukkini (darált marha-sertes hússal)
- tejszínes gombás-spenótos csirkemell
- fetás-medvehagymás töltelékkel töltött csirkemell
- shaksuka alap, tojás nélkül
- görög saláta
- medvehagyma szendvicskrém
- zabpelyhes, édesítős meggyes muffin
A fentiekből látható, hogy azonos alapanyagból készítettem többféle ételt. Nekem ez a módszer vált be, korábban megterveztem egy rakás különböző kaját és nagyon sok alapanyagból maradt, amit utána dobhattam ki. Ezért ráálltam arra, hogy úgy tervezem meg a heti kaját, hogy 5-6 hozzávalóból lerendezem az egész hetet + hús + primőr zöldségek (pl hagyma, paradicsom, répa, kígyóuborka, saláta) + szokásos alapanyagok, ami minden konyhában van (pl zsiradék, lisztek, tojás stb). Ezen a héten ezek a hozzávalók a cukkini, a spenót, a gomba, padlizsán, és medvehagyma voltak.
Mindig igyekszem úgy kitalálni, hogy legyen benne olyan is, amihez frissen kell elkészíteni vmit, így nem kellemetlen a hét második felében se (ilyen most pl a spenótos gombás ragu, amihez majd bulgurt/rizst főzök a héten vagy a shakshuka, amihez főzök lágy tojást). Ezekkel a plusz 10-20 perces műveletekkel mindig frissnek érezzük a kaját. Szombaton főzünk vagy rendelünk, vasárnap mindig a főzős nap, egy ilyen kör kb 4-5 órát vesz igénybe pakolással együtt, de sztem megéri. Összességében ki kell tapasztalni, de ami a szerda-pénteki napokra működik, azok a raguk, fasírtok, kicsit felsütve teljesen frissek. Köretet pedig mindig frissen érdemes készíteni hozzá, ez nem több 15 percnél.
A tárolással kapcsolatban leginkább az üveget ajánlom, gumigyűrűs műanyag zárótetővel. A műanyag egy idő után nagyon undorító és cserélni kell, üveggel nincs ez. Én 2 főre főzök így, nagyobb mennyiséget már nem biztos, hogy bevállalnék...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!