Hogyan fogyhatnék le? Többi lent
A lényeg, hogy 164cm vagyok, ehhez társul a 75 kg-os súlyom.
Mivel még a szüleimmel élek, és ők nem akarják, hogy lefogyjak*, ezért nem tudok kifejezetten diétázni, így nem tudom hogy adhatnék le a súlyomból. 21 éves vagyok
*összetett dolog, de nagy vonalakban:
ők is túlsúlyosak, és egész életükben azok voltak, ezért úgy gondolják, hogy én is élhetek túlsúllyal, pedig én nem érzem így jól magam a bőrömben
Előbb-utóbb elköltözöl, és akkor könnyebb lesz. Addig tényleg a sport meg a kisebb adag, édességek csökkentése a lehetőségeid.
Sportból olyat csinálj, ami tetszik. A te súlyoddal óvatosan futni is elkezdhetsz, de gyalogolni, sétálni mindenképp. Nekem a biciklizés vált be, azzal járok (jártam a járvány előtt) munkába, ami nem a szomszédban van, így az étrendet illetően eléggé laza lehettem magammal. A sport nagyon sokat javít a hormonrendszeren, segít csökkenteni az inzulinszintet, és ezután sokkal megbocsátóbb lesz a szervezeted a nem ideális összetételű étrendet illetően.
Ha a szüleiddel szemben jó lenne valami hivatkozási alap, beszélj a háziorvosoddal. Kérd meg, hogy javasolja neked a fogyást (mondd el, hogy a szüleid miatt kell, hogy rá hivatkozhass). Normális orvos támogatni fog :-)
Az étrend már nehezebb, ha nem magadra főzöl. De utánanézhetsz az egyes ételek tápanyagtartalmának. A pontos recept nélkül pontatlan lesz, de közelítésnek jó. Az ajánlott szénhidrát-fehérje-zsír arány 50%-20%-30%, ami kalóriában értendő, tehát a bevitt kalóriák forrásának kell így megoszolni. Ha pl 2000 kcal-ra van szükséged (ami neked sok sporttal jöhet össze), akkor 1000 kcal-nyi, azaz 250 g szénhidrátot, 400 kcal-nyi, azaz 100 g fehérjét és 600 kcal-nyi, azaz 65 g zsírt érdemes bevinni (kb). Az ebéd gondolom közös, de a reggelinél, vacsoránál tudsz variálni, hogy miből mennyit eszel. Az ebédnél is tudsz pluszban zöldségköretet készíteni, mikróban kényelmesen lehet párolt zöldséget, de friss salátát is ehetsz köretnek. Nem kell a legdrágább zöldségeket megvenni, a reszelt sárgarépa-káposzta keverék is jó, csak kis mennyiségekkel kezdj, idő kell, míg hozzászoksz.
Az édességeknek ellenállni csak akaraterő kell (ettől még persze nem könnyű), ezzel a cukorbeviteled csökkentheted, ami szintén sokat segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!