Életmódváltás, hogyan?
21éves lány vagyok 165cm és 61-62kg. Főleg a hasamon, a fenekemen és a combomon érzem a felesleget amitől nagyon szeretnék megszabadulni. Olyan 10kg-t szeretnék összességében leadni, de nem tudom hogyan kezdhetnék bele. Üdítőket, alkoholt nagyon ritkán iszom, viszont a köreteket (tészta, rizs, krumpli) és a desszerteket nagyon szeretem, emellett főleg fehér húsokat szoktam fogyasztani. A mozgással annyi gond van, hogy nem tudok huzamosabb ideig futni, mert a térdeim (korábbi sérülések miatt) nagyon érzékenyek. Valami tornára gondoltam, de nem Rubint Réka félére, ami nagyon megterheli a térdet.
Valaki aki esetleg hasonló értékekről indult, tudna segíteni étrend összeállításában/ ajánlani egyszerűbb tornát ami nektek bevált? Köszönöm a válaszokat!
Én gyalogoltam eleinte emelkedőn, amíg meg nem edzőttem annyira, hogy bírjam a kocogást otthonra pedig Decathlonos gumikötelet vettem és azzal tornáztam. Nem ilyen videókra, hanem, neten néztem gyakorlatokat minden testrészre vegyesen és azokat ismételgettem magamtól a saját zenelistám hallgatva. Azt tartottam szemelőtt, hogy a 30 perces mozgás meg legyen minimum naponta.
Viszont. Nem tudom milyen régi a sérülésed meg mennyire volt komoly, de lehet neked még gyalogolni sem kellene. Esetleg úszás? Vagy nem tudod megkérdezni az orvosod ő mit ajánl?
Cukros édességeket érdemes lenne kerülni, illetve a hagyományos köreteket heti 4-5 alkalommal cseréld le zöldségköretre. + Fehér rizs helyett barna rizs, fehérlisztes tésztát is érdemes lecserélni, már az is jobb 1 fokkal, ha teljes kiőrlésű. Már ezekkel is sokat tehetsz a fogyásért.
Mozgásnak ajánlanám pl a biciklit/ szobabiciklit. Nekem nagyon bevált, bár én nagyon nagy súlyról kezdtem fogyni. De nem terheli úgy a térdeket.
Csináld azt, hogy néhány napig kiszámolod a kalóriákat. Én nagyon sokat ettem pl. ebédre köretből, aztán kiszámoltam, és utána csökkentettem az adagot, most már szemre tudom, mekkora a mennyiség, amit ehetek.
Nem muszáj futni, otthon is lehet tornázni:
https://www.youtube.com/watch?v=KLwYaBuybiU
Ha nincs súlyzód, két feltöltött vizespalack is megteszi, de decathlonban pár ezer Ft-ért tudsz venni, egyszeri befektetés. Ha hosszú távra tervezel, érdemes tárcsásat venni, ahol fokozatosan fogod tudni növelni a súlyokat, ahogy erősödsz.
Én egy app segítségével fogytam. YAZIO a neve, sima kalória számláló és rengeteg alap étel benne van, amit lehet Magyarországon kapni, illetve be tudsz állítani minden paramétert magadnak. Eleinte úgy voltam vele, hogy nem tudok rajta kiigazodni és úgyis mindig el fogom felejteni írni, de megszerettem. Február óta használom és 12 kg-ot fogytam és nem nagyon edzettem mellette, volt egy időszak mikor szobabicikliztem, volt mikor tornáztam, de egyiket se rendszeresen. Most vagyok 24/n, 64,5 kg, 168 cm és a BMI szerint 61 kg körül lenne az ideális súly. Először 60 alá akartam menni, de már kezdek boldog lenni a testemmel, csak egy kis erő kellene bele, ezért elkezdtem futni (amit utálok, mert rossz az állóképességem, de legalább a kitartás megvan :D). Kiderült, hogy nem is esik már nehezemre, napi 5 km-t könnyen le tudok futni. Mivel neked ezt nem ajánlom így sétálj/ússz vagy keresd meg azt, amit kényelmesen tudsz csinálni. Itt van pl ez a srác:
https://www.youtube.com/watch?v=9wUtSKTQ__4
Amputált lábbal sétált és figyelt arra mit evett, kész :D nekem azt tartott sokáig beismerni, hogy lehetetlen úgy "diétázni", hogy gyűlölöm minden percét. Mindig egy hónapig bírtam és azt se tudtam mit csinálok. Szóval, amit tudok ajánlani:
- samsung health/YAZIO-n kezdj kalóriát számolni, ha nem is sokáig, de legyen egy alap tudásod arról, hogy miben hány kalória van és neked a deficithez mennyi kell (pl nekem 1500 kcal kell, de fogyni szeretnék, szóval 1200 körül eszek, ami nincs kőbe vésve, mert ha többet futok/túrázok nem szeretnék elájulni, többet eszek)
- ne igyál semmmi cukrosat (meg ne is egyél, csak ez nehezebb). Felesleges kalória van ezekben, nincs értelme. Tudom, hogy írtad, hogy kerülöd, de édesítőszereset se ajánlják mostanában, én minden este lefőzök 2 liter vegyes teát (gyümölcs és valamilyen gyógynövény), lehűtöm és másnap azt iszom üresen. A lényeg, mérd fel mennyi folyadékra van szükséged és teljesítsd a napi adagot. Fun fact: ha éhes vagy, akkor gyakran szomjas vagy. A tested képes megkavarni a dolgokat, szóval mielőtt eszel próbálj inni. Eleinte el se hittem, aztán csak haragudtam magamra, hogy erre eddig nem gondoltam.
- főzz magadra! Te jó ég ez mennyit segített nekem...nagyon szeretem a zöldségeket, de minden nap párolt zöldséget enni, na azt nem. A tuti tippem, hogy rakj mindenbe zöldséget. Tényleg, mindenbe. Most lasagnet sütöttem (magamnak és páromnak, 4 napja esszük annyi lett), ment bele egy nagy adag répa, fél kiló cukkini, és fel se tűnik, hogy benne van, nagyobb lett az adag és adagra lebontva kevesebb kalória van benne (500 g cukkiniben ~ 85 kcal van, ergo fél kilóval több kajám lett, de annyira elenyésző a kalória tartalma, hogy levitte az egésznek az értékét). Zöldséges rizs mindenhez illik, saláta szintén mindenhez megy. Nyugodtan lehet néhány hajmeresztő ötleted, mindenhez megy a zöldség. Kicsit alakíts át mindent, pl. 1,5%-os tejet vegyél, fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt, vaj helyett valamilyen zöldség krémet és mindenhez egyél zöldséget. Mindegy milyet, én amilyet találok éppen a boltban vagy le van értékelve viszem. És a fagyasztott zöldség is jó zöldség! Ha kicsivel extrábbat szeretnél, akkor itt találsz 4 hétre recepteket, amik elég jól néznek ki és nem kell megvenni hozzá a fél bio boltot, már szemezgettem néhány recepttel:
- ha nem szeretnél semmi ugrálós/csapkodós otthoni tornázást, akkor ajánlom a piláteszt. Statikus gyakorlatokból áll így kevesebb hely is elég és nagyon kemény. Egyetem mellett jártam, de 1 óra alatt jobban megizzadtam mint most 1 óra futásnál. Fogyásban sajnos nem tudom mennyit segít, de formázni nagyon jól tud. Barátnőm rúdtáncol és kész izom lett, egy másik ismerősömnek térdműtéte volt és szintén próbálkozik a rúddal, térdvédővel csinálja és ugyanúgy élvezi.
- ha már edzés...ha találsz valamit, ami tényleg hatékony és megizzaszt, akkor este csináld. Utána nem leszel éhes és nem fogsz 10-11-kor szétnézni a hűtőben. Én nemrég elkezdtem a 16:8-as korai böjtöt (16 óra böjt, 8 óra evési ablakkal, tehát 20:00-12:00-ig nincs evés), 18:00-kor vacsizok, 20:30-kor futok és másnap 12:00-ig nagyon jól elvagyok. De persze ez mindenkinél máshogy van, én is még csak kísérletezek a határaimmal, ha kényelmesnek érzed ahol vagy éppen, akkor utána te is kipróbálhatsz ezt-azt, nem szabad beleugrani az egészbe, csak elmegy a kedved tőle
- reddit! Fantasztikus közösség, nagyon motiváló emberekkel és hihetetlen eredményekkel, csak ajánlani tudom. Videókban összeszedve ezt a csatornát ajánlom:
https://www.youtube.com/channel/UC4cuppNtIabdrzPccGeUpmQ
Nagyon jó tippek vannak, rengeteg apróságot innen tanultam. De a legfontosabb, hogy érezd magad kényelmesen a bőrödben. Nem diétázni szeretnél, hanem hosszútávra megváltoztatni az életedet, ami nagyon nagy dolog, bátorság és kitartás kell hozzá. Fokozatosan menj bele abba a bizonyos mély vízbe, így mire a közepére érsz már nem is lesz az olyan mély. Illetve ne felejtsd el, ami az egyiknek működik, a másiknak nem. Pl a keto diétát kipróbáltam, a halálom, mások szerint a szent grált találták meg. Szóval nézz szét, válaszd ki, amit ki szeretnél próbálni és ha működik, akkor hajrá (ha nem, van tapasztalatod, hogy mit kell másképp csinálnod)! Átlagosan 66 nap kell egy szokás kialakításához, ne felejts el időt adni magadnak. Sok sikert az úton! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!