Mit csináljak, ha az összes édesítőtől hasmenésem van?
Szerettem volna kiváltani a cukrot édesítőkkel, hogy kevesebb kalóriát vigyek be belőle, stb., de a ciklamát-szacharin típusú édesítőktől fáj a gyomrom és hasmenésem van, a xilittel ugyanez a helyzet, az eritritre is érzékeny vagyok, egyedül a sztíviát nem próbáltam még, de attól is tartok most már. :/
Ha az sem válik be, akkor mégis mit használhatnék cukor helyett, ami alacsony kalóriatartalmú?
"És ha mondjuk sütéshez-főzéshez nagyobb mennyiségű cukor kell, az akkor már nem egészségtelen?"
Én az ilyen ételekkel néha túl is lépem az ajánlott keretet, de figyelek rá, hogy csak néha. Szóval nem csinálok túl gyakran gyümölcslevest, császármorzsát vagy palacsintát. Édességből meg mini adagokat eszem, a kókuszgolyó például nagyon bevált, lehet kicsi golyókat is csinálni és csak 2-3 db-ot enni.
Steviat használok kávéba már rég óta. Meg szoktam zabpehelyhez is. Nekem mind a kettőben elfogadható.
Amikor próbálgatod, akkor érdemes az adagot kitapasztalni. Például én cseppentőset használok a kávéba, kb 5-6 csepp. Ha 8-at rakok bele, akkor már nagyon érződik és keserű, viszont az 5-6-tal meg egészen jó.
Kicsinek találom a rést a jó és a keserű között.
A túl sok cukor nem jó, a túl sok édesítőszer sem. De a kettőt lehet kombinálni is, pl. kávéba cukor, kevesebb édes étel, utóbbiakba édesítőszer (olyan, amit bírsz).
Én nagyon ritkán (kb. 1-2 havonta 1x) sütök sütit, ezt eleve kevésbé édesre csinálom, mint amit a receptbe írnak, és a fele cukrot eritrittel helyettesítem. Cukros édességek helyett inkább gyümölcsöt eszem.
A palacsintatésztába nem kell cukor, a töltelék lehet sima reszelt alma, vagy cukor- és édesítőmentes házi lekvár is.
Írtam, hogy a stevia az "utolsó reményem", azt még nem próbáltam.
Úgy tűnik, semmi sem igazán egészséges. :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!