Legyen az étrend egészséges, de változatos is? Hogyan?
Szia! Kisebb "bűnöket" megengedhetsz magadnak a délelőtt folyamán, ha már megőrülsz egy kis süteményért, vagy bármiért. Szerintem azt, hogy változatos, értsd úgy, hogy MINDEN tápanyagot megadsz a szervezetednek. Nem leszel kiéhezve, ha a fehérje, zsír és szénhidrát igény is kellően ki van elégítve.
A diétás koszt is lehet ízekben is változatos. Azt, hogy öntet nélkül, nem kell feltétlenül szó szerint venni, csak a cukros öntetektől int óva a "szakirodalom" :). Salátára tudsz variálni, ecetes, mustáros, olivaolajos, tejfölös (egy kis kanál, ez elég zsíros), akár édesítőszeres ál-tartár stb. között.
Délelőtt én mindig zabkását eszem, ez tömény lassan felszívódó szénhidrát, rengeteg vitamin van benne, nehezen emészthető (sokáig le van terhelve vele a pocid), és a vércukorszintet is stabilizálja. Szerintem reggelire ez a legjobb.
Ebédre pont ki leszel éhezve a fehérjére, akár sajtot is grillezhetsz, ha a húst nem kívánod, vagy tofut, gombapaprikást csinálhatsz rántás nélkül, zöldséglevest, azért elég nagy a finom, de kalóriában szegény ételek tárháza.
Vacsorára jöhetnek a nem túl cukros gyümölcsök, vagy egyéb saláták, a lényeg, hogy a szénhidrátot hagyd ki. Tonhal tejfölös salátával kiváló, ha semmi (zöldségen kívül) szénhidrátot nem eszel mellé.
Dietetikus úgy magyarázta el, hogy a szénhidrát+zsír együttes bevitele segíti, hogy beépüljenek. De sokkal nehezebb, ha fehérje+zsírt viszel be egy alkalommal, úgy csak pepszinogént választ ki a gyomor, ebbe fekteti az energiáját, nem a szénhidrátok emésztésébe, így nehezebb a beépülés.
"Miért hízlalnak a finom kaják?:("
Ízlés kérdése. Nekem speciel a bundás kenyértől, meg az ilyen nehéz zsíros szaroktól hányingerem van. Állj rá a normális táplálkozásra és egy idő után az lesz a finom, nem a szar.
A diétás, vagy egészséges étrend nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden nap ugyanazt kell enni. Arról sincs szó, hogy a finom ételek mind hízlalnak. Keresgélj a neten, mert van egy csomó olyan recept, ami tök egészséges, energiaszegény, de finom is. Kísérletezni kell. Én egyébként szoktam olyat, hogy ha találok valami jó receptet, de vannak benne olyan dolgok, amiket nem eszek meg mert nem fér bele az életmódomba, lásd pl. fehérliszt vagy zsemlemorzsa, akkor azt kicserélem egészséges hozzávalóra. Ha a recept finomlisztet ír, akkor helyette darált zabpelyhet használok, vagy teljes kiőrlésű tönkölylisztet. Ha kellene a kajába cukor, azt egyszerűen kihagyom. Ha tejfölt ír, joghurtot teszek bele helyette. Ha azt írja, bő forró olajban süssem ki, akkor leheletnyi olívia olajon a sütőben sütöm ki pl. a zöldségpogácsát.
Főzelékeket szintén darált zabpehellyel sűrítem be.
Szóval lehet teljesen normális kajákat is megcsinálni egészséges hozzávalókból és egészséges módon. De vannak kimondottan egészséges receptek, amiket már nem kell "átalakítgatni". Pl. Béres Alexandra honlapján van egy csomó recept, vagy beírod gugliba, hogy Norbi update recept, és kiad egy csomót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!