Igaz az, hogy 30 perc alatt (megállás nélkül) semmit nem ér a futás? 18F
Nem nagyon szoktam sportolni, de most az utóbbi 2 hónapban a karantén miatt szinte meg sem mozdultam, ezért felszaladt 5-6 kg. Gondoltam esténként futnék a közeli tónál, hogy mégis legyen valami mozgás az életemben.
Egy ismerősöm, aki rendszeresen sportol azt mondta, hogy a zsír csak 30 perc egybefüggő, közepes tempójú futástól kezd el égni, ez alatt igazából sok értelme nincsen. Én viszont azt gondolom, hogy a nulla mozgáshoz képest az is számít, ha 30-40 percet kocogok és megállok néha közben.
Hogy van ez pontosan?
Keveritek a dolgot.
Más az energia elégetése meg más a zsírégetés.
A lényeg hogy mozogj.
Az izmaid változó arányban fedezik az energiaigényüket szénhidrátból és zsírból. Aki azt mondja, hogy legalább x percet kell mozogni ahhoz, hogy zsírból fogyj, az általában arra gondol, hogy ennyi idő alatt ürül ki a szervezet szénhidráttartaléka és utána az izomzat 100%-ban zsírt kénytelen fogyasztani.
De ettől még az első 30 percben is használ fel zsírt. Sőt, a nap 24 órájában is használ fel zsírt. Ha te 30 percet szeretnél futni, fuss annyit, nincs ilyen éles határ, amit a barátod gondol.
teljes hazugság
én margitkört (5,25 km) futom mindennap 30 percen belül már 2 hónapja - először nyílván nem tudtam (2 km-eket futottam kezdetbe, ami 13-14 perc volt) de így is fogytam eddig 46 kg-t
Én "mozgás nélkül" fogytam le (-15 kg). Azért írom idézőjelben, mert alapból elég aktív az életmódom, ez inkább azt jelenti, hogy nem mozogtam többet, mint előtte, és nem sportoltam. A fogyás nálam az étrendváltoztatástól indult be.
Később elkezdtem edzeni is, két naponta 10-15 percet. Ettől kilók szempontjából nem fogytam (már nem is akartam), viszont egy idő után szemmel láthatóan formásodtam.
A nulla mozgásnál biztosan többet ér a 10 perc futás is. Javul az állóképességed, erősödsz stb. Fogyni akkor fogsz, ha az étrendedre, kalóriabeviteledre (is) odafigyelsz.
A semminél bármi többet ér , napi 30 perc kocogást egyébként nagyon hamar el lehet érni. Ha te nem akarsz hosszabb ideig futni,akkor majd sebességben fejlődsz .
Amúgy a fogyás nagyrészt az étkezésen múlik,szóval futhatsz te amennyit akarsz ha túl sokat eszel .
Inkább az egészség miatt kellene sportolni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!