Jázmin rizst ehetek? És ezen kívűl még mit egyek? (a többi lentebb)
Vettem sok-sok fagyasztott zöldséget,halakat,garnélát,gerslit,gurgurt,jázminrizst
Majd még csirkemellet szeretnék venni,de semmi más öetem nincs kaja terén.
Nagyon szigorú diétába mi az ami belefér?
Ha mar rizs, a barna rizs jobb. De termeszetesen nem a jazminrozs fogja romba donteni a dietadat, nyugodtan edd azt ( a mertek a lenyel), legkozelebb meg ha elfogyott, vegyel barna rizst.
Ezen kivul jo meg a quinoa, koles, kuszkusz, hajdina, vagy pl olyan tesztak, amelyek feher liszt helyett mas taplalobb elemekbol keszulnek. Mint pl a hajdinateszta.
Kedves első, a helyett hogy kötekednél miért nem írtál valami használhatót?🤷♀️🤔🙄😂 Még csak most kezdem az én jó édes k**** anyukámat mert még nem vagyok teljesen tisztában mindennel.
Kedves második ,neked pedig nagyon szépen köszönöm a köret tippeket,mindenféle képpen szerzek be! Mégegyszer köszi!😊
Kérdező. Ha a rízs nem a kedvenc köreted akkor ajánlom hogy teljesen hagyd ki az étrendedből. Miért? Mert rohadt sok kalóriát tartalmaz amiből csak nagyon kevés fehérje.
Ez valami tévhit hogy a rizs "diétás" kaja. Valószínűleg abból alakult ki hogy a testépítők fitnesz modellek mozi színészek "tonna" számra zabálják. De ők ezt általában a + kalóriáért teszik.
Neked viszont az a célod hogy kalória deficitben legyél és hogy emellett legyen meg a megfelelő fehérje beviteled.
Tehát ha nem kedvenc ételed a rizs akkor inkább egyél pl krumplit. Sokkal kevesebb kalória kicsit több fehérje és ha jól emlékszem talán a rost is több benne 1 picit.
Viszont ha a rizs lenne a kedvenc köreted és semmi képen nem akarsz más alternatívára váltani pl. krumpli akkor tökmindegy milyen rizst eszel. A 2 es kicsit túlmisztifikálja a dolgot valószínűleg azért mert van pár tévhite a glikémiás indexről.
De a lényeg azt a rizst egyed amit leginkább preferálsz. Legyen az ár vagy az íz a szempont. Pl én a Barnát egyáltalán nem ajánlom mert (szerintem) ótvar az íze és mellé drágább is mint a fehér rizs.
Kenyérből és tésztából is nyugodtan ehetsz fehér lisztes terméket amíg nincs olyan emésztési problémád ami ennek nem örülne és amíg meg van a kalória deficit.
(Ettől függetlenül pl én is teljes kiőrlésű kenyeret eszek de azért mert nem drága és az íze se rossz + több fehérje és rost.)
És ugyan úgy nem kell a Basmati rizzsel se törődnöd mivel abban igaza van a 4 esnek hogy a glikémiás indexe kisebb mint a sima fehér rizsé viszont azt már nem vette számításba (és sajnos sokan nem szokták valószínűleg a tudásnak ez a fele már nem jutott el hozzájuk mert ezt a részét a fitnesz közösség nem szívesen reklámozza) hogy a rizs nem egy olyan étel amit egy normál ember magában enne.
Ez azt jelenti hogy valószínűleg enni fogsz mellé valamiféle húst és remélhetőleg elég zöldséget is. Na már most ez mind egy helyre megy azaz együtt emészti majd mag a szervezeted ami annyit jelent hogy dobhatod a kukába a felszívódást.
Mert ha a rizsed mellé eszel elég húst és zöldséget (Sőt akár ebéd után gyümölcsöt vagy zabos sütit/kekszet) akkor a fehér rizs is lassan felszívódó szénhidráttá/kalóriává/energiává fog alakulni.
Kedves utolsó! Ha már a krumpi jobb mint a rizs akkor elis felejtem! Mivel krumplit ,tésztát,kenyeret teljesen kivonom . Sajnos én is a rizs sztereotípiákból indultam ki,de éppen ezért kérdeztem mert még bele kell tanulnom az egészbe.
Mivel nekem nagyon sok a súlyfeleslegem így eléggé szigorúan állok hozzá. Nem eszek most se sokat csak rendszertelenül és ameddig szoptattam addig erőm nem volt boltba sem menni stb...így felkúsztak a kg-ok, étkezéssel nem lesz baj csak a mozgással,de ez már egy násik téma😶
Minél nagyobb a súlyfelesleg annál kevésbé kell szigorúnak lennie a diétának. Viszont ahogy közeledsz a célodhoz annál "szigorúbb" lesz.
De a tévhitekkel szemben nem kell kecskeként élni. És ha nincs valamilyen emésztési problémád akkor a lisztet/cukrot se kell kivonnod az étrendedből.
Ha egészségesen szeretnél étkezni akkor a "jelszó" a kiegyensúlyozott étrend. Azaz elég víz, zsír, szénhidrát FEHÉRJE!,vitamin, ásványi anyag,rost.
Lényegében a kenyeret is tök feleslegesen vonod meg magadtól. Én jelenleg is minden nap 2 db (1 hónapja még 3 volt) teljes kiőrlésű pirítóssal eszem a reggelimet (sőt mézet is kenek rá MÉRTÉKKEL).Ha a kedvenc köreted a tészta és olyan ételt eszel amihez megy akkor azt is nyugodtan eheted. Csak a nap végén legyen meg a kalória deficit. És lehetőleg ne magában egyed a tésztát.
A nagyon trash ételeket kéne csak hanyagolni mint a gyors kaja meg a gumicukor stb. Mert ezek vagy tele vannak kalóriával vagy/és egészségtelenek is mint a fene. De még ha ilyeneket ennél is MÉRTÉKKEL és a kalória deficit is megvan akkor még mindig fogyni fogsz.
Én pl Bamba Marhában (hivatalosan Mo 1. számú hambizója nem szemét mint a MC ) előfordul hogy 1 hónapban 3 szor eszek (alkalmanként 2 hamburger) ott és úgy is fogyok mert van egy étrendem és tudom ha én aznap hamburgerezek akkor kimarad aznap a csirke/krumpli és max még az aznapi édesség vagy 1 fehérje shake is ugrik.
Szoptatás során tudtommal viszont nem szabad amúgy se fogyózni csak utána úgyhogy nem késtél le semmiről.
Viszont az hogy nem eszel sokat a kutatások szerint nem jelent semmit mert még a fitnesz bizniszben dolgozók is alul szokták tippelni a valós kalória bevitelüket akár több 100 kalóriákkal is. Lényegében csak akkor biztos ha mindig számolod vagy ha olyan étrendet követsz aminek tudod a kalória bevitelét.
Enni amúgy napi 4-5 ször kéne ÁLLÍTÓLAG és mindig kéne valamennyi fehérjét is bevinni. Persze ha életvitelből fakadóan csak 3 szor lehetséges az se gátol semmiben.
Lényegében próbálj olyan étrendet összehozni amit szívesen ennél minden nap.
"Mert ha a rizsed mellé eszel elég húst és zöldséget (Sőt akár ebéd után gyümölcsöt vagy zabos sütit/kekszet) akkor a fehér rizs is lassan felszívódó szénhidráttá/kalóriává/energiává fog alakulni."
Nem, nem fog. A felszívódás akkor történik, ha már a megfelelő formáig lebontódott az adott tápanyag. A cukor könnyen felszívható, mivel egyszerű molekula, amit ilyen formában használni is tud a szervezet; így fel is veszi a test, függetlenül attól, mi van mellette.
Hogy miért kisebb akkor a gyümölcs GI-sze, mint a saját levének? Egyszerűen azért, mert a lében koncentrált cukor van, vagyis egységnyi részében több a cukor; míg a gyümölcsben a rostok miatt fajlagosan kisebb a cukortartalom.
Szerintem nincs azzal gond hogy kenyeret stb teljesen kivonom,egyébként sem rajingok értük inkább lemondok a legelején,nem időközben . Kalóriadeficitről+liszt,cukor tészta, krumpli stb stb nélkül étrendről semmi rosszat nem hallottam,nem hinném hogy gondot okozna.De azért köszi,csak a rizsre szerettem volna kitérni.
Majd félév múlva jelentkezek az eredményeimmel😀
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!