Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hogy tudtatok áttérni az...

Hogy tudtatok áttérni az egészséges életmódra?

Figyelt kérdés

Nagyon lassú az anyagcserém, folyamatosan hízok, sokszor fáradt és álmos vagyok, sokszor megbetegszem, fáj a hasam, fel vagyok puffadva stb., az orvos szerint pedig semmit nem érdemes addig csinálni, amíg nincsen normális életvitelem. Én próbálkozom, mert nekem is rossz és nyilván tudom, hogy magam miatt lenne ez fontos. Sportolni igyekszem eljárni hetente legalább három alkalommal, viszont az étkezésekre piszok nehéz odafigyelni.

Én eddig soha nem reggeliztem, de most muszáj valamit magamba erőltetni. Nagyon rosszul kelek mindig és soha nem is sem kívántam semmit felkelés után, rosszul voltam tőle, kihánytam, pedig direkt nem is akarok rögtön nagy dolgokat enni, csak pl. gyümölcsöt vagy joghurtot. Tízórait és uzsonnát sem ettem soha rendszeresen, nekem most ezt is nehéz betartani. Ebédelni sem szoktam minden nap, és talán ezt a legnehezebb megoldani. Vacsorára szoktam esténként, általában valami főtt ételt. Inni is keveset iszom, ez sem könnyű.

Nagyon nehéz, mert nem is kívánok ennyi mindent és nem is vagyok hozzászokva. Nekem már az is nehéz, hogy egyáltalán kitaláljam, hogy mit egyek és mindent meg kell tervezni előre, bevásárolni, elpakolni stb. Nekem eddig szinte üres volt a hűtőm is, külön reggeli vagy vacsora alapanyagok sosem voltak nálam. Még dobozom, edényem stb. sem volt elég, mert egyszerűen nem erre vagyok berendezkedve. Napközben az egyetemen vagyok, oda is akkor mindig kell vinnem magammal valamit és így is csak olyan jöhet szóba, amit nem kell se hűteni, se megmelegíteni. Aztán így sem tudok mindig ugyanakkor enni, csak hozzávetőlegesen próbálom tartani.

Hogyan lehet ezt csinálni?

2020. febr. 8. 17:24
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Ötös vagyok!

Nekem az ételekkel sincs bajom, nagyjából azt ehetek, amit akarok. Nincs semmilyen betegségem, nem kell ilyen téren annyira visszafogni magam. Rengeteg videót néztem, rengeteget olvastam és soha nem éreztem még magam ennyire jóllakottnak, mint előtte. Mondok pár javaslatot reggelire és ebédre, hátha segíthetek;

Reggelire én tojást eszem, szeretem is és könnyű is hozzájutni. Azt variálhatod zöldségekkel, esetleg húst is ehetsz hozzá, sajtokat, avokádó krémes teljes kiörlésű kenyeret (magasabb a zsírtartalma ugyan, de eltelít, valamint a kenyértől sem kell megijedni, én naponta maximum egy szeletet eszek ilyenkor, máskor nem), vehetsz vízben lévő tonhal konzervet, esetleg azt kenheted rá, csinálhatsz gombás ételeket is, vagy gyümölcs salátát. Ebédre szinte bármit, köret mellé spenótot, spárgát, uborkát, ehetsz kölest, kuszkuszt, lencsét, sárgaborsót, babot, bulgurt, barna rizst (ez ízetlenebb, mint a fehér társa, de több benne a rost és kevesebb a szénhidrát), leveseket is ehetsz (a zöldségleves kifejezetten jó), különböző főzelékeket csak ne lisztes habarással és húsokat, belsőségeket, amit kívánsz. Reggelire ehetsz még chia pudingot is, bár én azt nem próbáltam. Beszerezhetsz még chia magot és lenn magot is, én szeretem őket. Ehetsz banánból/zabból készült palacsintát is. Köretnek még jó a quinoa is. A hajdina is jó köretnek, bár én rühellem az ízét és csak akkor fordulok hozzá, ha más nincs, viszont jó szénhidrátvés fehérje forrás. Csinálhatsz padlizsános krémet, tökpürét, répapürét.

A banántól se ijedj meg, elég hasznos dolog, bátran fogyaszd.

Ha csak az a baj, hogy nincs számodra elég választék, akkor keresgélj a neten. Hidd el, vannak nagyon finom ételek

2020. febr. 10. 08:50
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Én is így éreztem. Képtelen vagyok minden estémet, vagy akár második estémet a konyhában tölteni. Ha így teszel mindig legalább egy hétre előre tervezd meg a menüt. Hétvégén vásárolj be és főzz egyszerre nagyobb adagokat, egy részét akár le is fagyaszthatod, jó lesz akkor, amikor nincs időd/energiád főzni. Nálam akkor vágódott ketté az életmódváltás végleg, amikor munka mellett suliba kezdtem járni estin. Még annyi időm sem maradt előre tervezni, vagy egyáltalán foglalkozni azzal, hogy mit fogok enni.

Elkezdtem rendelni a kaját, ami ugyan mocskosul drága, de a nyugalmat és az időt fizetem meg gyakorlatilag, így megéri. Ebédet, uzsonnát és vacsorát szállítanak. Az ebédet megtudom enni, az uzsi nekem sok, helyette általában betolok valami "nasit", majd a vacsorát. Az uzsonnát a párom elviszi másnap ebédre.

Az ebéd melegítős, amit a munkahelyemen gond nélkül megtudok enni, a vacsi mindig valami saláta, így ehető a suliban, csak kényelmetlen hurcibálni. :D Amióta ezt eszem, teljesen kiegyensúlyozott vagyok és folyamatosan fogyok. Azt szeretem kifejezetten, hogy a szállított kaja mindig ugyanolyan kalória tartalmú, "pont elég" érzetet kelt miután megettem és van benne krumpli, tészta és minden egyéb íz is, ami korábban mindig hiányzott az étrendemből az "egyéni diétánál", így könnyen feladtam. Ezzel nem érzem, hogy diétázok. Mostmár látom a szükséges mennyiségeket és hétvégente sem eszek többet. Nem mondom, hogy rohamos a fogyásom, de mivel baromi kényelmes ez nekem és látványos az eredmény, ezért ez nem zavar. Nem sietek sehova.

Az egyetem olyan szempontból problémásabb, hogy nincs egy egységes napirend. Vagy mire megszokná az ember jön a következő félév. Még tudatosabbnak kell lenned és az órarendet tükrében előre szervezned. Mikor kell vinned a kaját, az legyen hideg, mikor vagy otthon ebédidő táján, akkor tudsz meleget enni. Ha hideget ebédeltél, vacsizz meleget, de ne túl sokat, ha meleget ebédeltél, egyél egy könnyű salátát vacsira, stb. Állandó agymunka ezt összerakni sajnos.

Reggelire sok-sok zöldség, körözött, májkrém, szalonna, kolbász is mehet a megfelelő arányban max egy szelet egészségesebb kenyérrel. Zabkása, joghurt, chia mag, vagy tápióka puding, a tojás bármilyen formája, stb. Rengeteg variáció van. Legyen változatos a kajád, úgy nem unsz rá.

A legtöbb problémám megszűnt, amióta normálisan eszem és a normális alatt nem értek kórost. Ha pl. vendégségben vagyunk, nyugodt szívvel megeszek pár szem chipset, ha megkívánom, vagy beleeszik a házi kosztba. A lényeg a mértéken.

2020. febr. 10. 12:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!