Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Szerintetek hogy tudnék...

Szerintetek hogy tudnék segíteni a barátomnak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Huszonéves nő vagyok, szeptember eleje óta fogytam nagyjából tíz kilót, és most a párom is elhatározta, hogy fogyni akar. Ő sokkal túlsúlyosabb nálam, de ne értsetek félre, nekem így is tetszik, egyetlen egyszer sem mondtam neki, hogy fogynia kellene, teljesen magától döntötte el, hogy szeretne.

Szeretném őt támogatni, de az a baj, úgy érzem, nem fog neki sikerülni, mert teljesen rosszul gondolkodik a diétázásról. Mivel van már tapasztalatom a témában, tudom, hogy csak akkor működik a fogyás, ha az ember életmódot és gondolkodásmódot vált. Viszont a barátom már most arról beszél, hogy heti hat napon diétázni fog, aztán az egyik hétvégi napon pedig mindig csalónapot tart. Az a baj, hogy ismerem őt, és ezekből a csalónapokból tuti, hogy az lesz, hogy ebédel egy nagyon nagy adag gyorskaját, aztán este megeszik egy egész pizzát egy üveg kóláva (vagy valami más agyoncukrozott itallal), és összeeszik minden édességet és sütit, amit megvon magától a többi hat napon.

Ahogy mondtam, engem nem zavar, hogy túlsúlyos, de ha őt igen, akkor támogatom, mert egyrészt tisztában vagyok vele, hogy milyen következményei lesznek, ha továbbra is olyan szinten el lesz hízva, mint most, és szeretném, ha egészséges lenne a jövőben (már most is vannak problémái, de ez más kérdés), illetve nyilván a barátnőjeként szeretném, ha elégedett lenne saját magával és szeretné önmagát. Szívesen elmondanám neki, hogy én hogy fogytam (kalóriaszámolás, de nem véresen komolyan, nem kellettek csalónapok, mert semmit nem vontam meg magamtól, csak odafigyeltem, hogy még ha többet eszem a "megengedettnél", akkor a következő napokban mozgással vagy picit kevesebb evéssel kiegyenlítsem), viszont félek, hogy kioktatásnak érezné, vagy azt hinné, hogy kényszeríteni akarom, hogy fogyókúrázzon. Szerintetek van rá mód, hogy úgy segítsek neki, hogy közben ne érezze úgy, hogy irányítani akarom, vagy ilyesmi?

2020. jan. 21. 21:05
 1/9 A kérdező kommentje:
*kólával
2020. jan. 21. 21:06
 2/9 anonim ***** válasza:
89%

Ha majd segítségre lesz szüksége, biztos tőled fog kérni. Amúgy heti 1 csalónap szerintem sok, de az is lehet hogy nem. Majd kitapasztalja, és ha nem lesz jó, vàltoztat. Kéretlenül nem kell oktatni. A módszerét is jobb ha mindenki maga vàlasztja.

Nekem is sokat ajànlgattàk a kalóriaszàmolàst, próbàltam is, de nagyon nem jött be. Szóval majd szól, ha kellesz, kb ennyi.

2020. jan. 21. 22:25
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is szól majd, hagyd rá. Amúgy én is tartok csaló napot, simán fogyok így is. Eleinte zabáltam, aztán a hétköznap betartott diétám miatt összeszűkült a gyomrom, így már a csaló napon is kevesebbet eszek. És amúgy egyre kevésbé is kívánom a bűnös élvezeteket.

Szóval van, akinek működik, hagyd rá. Ha nem válik be neki mégsem, akkor majd segítesz neki más utat találni :)

Volt itt egyébként egy kérdés, ahol egy lány vezette, hogy mikor mennyit eszik, és heti egyszer szanaszét zabálta a fejét. De valami hihetetlen mennyiségeket, én annyitól már tuti hánynék. Ugyanúgy fogyott, probléma nélkül.

2020. jan. 21. 22:30
 4/9 A kérdező kommentje:

Okés, köszi, akkor ráhagyom :)

Második, pont azért írtam ki a kérdést, mert nem akarom kioktatni, vagy ilyesmi. Csak féltem, és nem akarom, hogy csalódott legyen, szeretném ha sikeres lenne.

2020. jan. 21. 22:35
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

elég veszélyes, ha egy fogyni vágyó úgy kezdi a programját, hogy már a csalónapokon gondolkodik. tehát már gondolatban is fél a megvonásoktól, szenvedésnek ítéli, és alig várja, hogy a csalónapon megkapja a "jutalmát" az egész heti kitartásért.

szóval nem jó hozzáállás. a jutalom az egészség és a jobb közérzet stb.

ha együtt laktok, egyetek, főzzetek minél többet együtt, de a "te fajta" kajákból. ha folyamatosan látod miket eszik, vezess neki (akár titokban) egy naplót arról, amit eszik (már amiről tudsz) vagy kérd meg, hogy tegye meg ő. semmin nem kell változtatni, csak becsületesen írja le, hogy mit eszik.

a hét elteltével talán ő fog a legjobban meglepődni, amikor visszaolvassa. mivel te már tapasztalt vagy, fogsz tuni tanácsokat adni neki, hogy hol miből kell egy kicsit (vagy nagyon) lefaragni, hogy kalóriadeficitben legyen.

a lényeg, hogy ne próbáljon hirtelen és meredeken változtatni az eddigi étkezési szokásain, mert az 1 csalónapoból 2-3-4-5 lesz, és máris viszlát fogyás.

2020. jan. 22. 00:41
 6/9 anonim ***** válasza:
31%
Szép kapcsolat az, ahol nem lehet őszintén beszélni, mert a másik megsértődik.
2020. jan. 22. 07:02
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Segíts neki azzal, hogy elmész vele bevásárolni, segítesz neki, milyen élelmiszereket vegyen, otthon együtt főztök, esztek. Esetleg nézzétek együtt át a hűtőjét, spájzot. Menjetek együtt sportolni, sétálni, kirándulni, biciklizni.

Azt vedd figyelembe, hogy neki férfiként több kalóriára és fehérjére van szüksége, mint neked.

A lényeg, hogy kezdje el, aztán majd meglátjátok, működik-e a módszere. Lehet, hogy 6 nap után a hetediken már nem fog/akar megenni egy egész pizzát. Ha nagyon odavan a kóláért, vehettek egy kis palack zero kólát a csalónapra.

2020. jan. 22. 08:07
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Azért az se normális, ha az ember mindent megvon magától... Én is alig várom a csaló napokat, mert szeretem a házi pizzát, a minőségi hamburgert, a sajtos sült krumplit, a gofrit, az olasz kajákat, meg azért moziban, vagy csak otthon filmezés közben jól esik a popcorn, vagy egy kis chips. A mérték a fontos. Heti egyszer eszem ilyesit, azért ki is szaladnék a világból, ha nem férne bele. Pedig szeretem azt is, amit hétköznap eszem, a saláták kifejezetten nagy kedvenceim, de azért 0 kenyér, 0 rizs, 0 tészta, 0 cukor kicsit erős lenne 0-24/7.

Sokaknak például a tartós kalória deficit mellett elakad a fogyás, míg ha heti egyszer megdobják a bevitelt, még jobban be is indul. Természetesen nem mindenkinek válik be ugyanaz, és ezért lesz jó, ha ott leszel, hogy segíts neki, ha elakad.

De azért nem ördögtől való, ha az ember várja a finom és bűnös dolgokat a szigorú diéta mellett. Csak utána ne azt egye a következő x napig, feladva a diétát.

2020. jan. 22. 08:50
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

5., én is pont emiatt kezdem el aggódni, mert szerintem ez így nem fog neki menni. De mindegy, majd kér segítséget, ha szeretne. Nem fogok a háta mögött naplót vezetni arról, hogy mit eszik, mert egyrészt nem lakunk együtt, másrészt nem tartom tisztességes dolognak. Ha ő magától szeretne, akkor segítek neki majd benne, de ennyi.

6., nem sértődne meg, csak hajlamos túlgondolni mindent, és nem szeretném, hogy félreértsen.

2020. jan. 22. 10:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!