Étkezési zavarom lenne?
Minden étkezés után bűntudatom van, sokszor előfordul a koplalás-zabálás váltakozása nálam. Ha zabálok, azt valamilyen módon(sokszor utólag jövök rá, hogy nem tudatosan) igyekszem ledolgozni, felüléssel, tornával, hashajóval...
Van, hogy napokig koplalok, alig eszem valamit, napi 3-4 liter folyadékot iszok. Máskor pedig egyenesen zabálok... :S
Régebben volt egy "durva" időszakom is, ha ettem valamit, hánytattam magam, heti 3x-4x jártam edzésre, 500kcal-nyi mennyiséget engedélyeztem magamnak.
Étkezési zavarom van? :S
Az étkezési zavarok nem attól függnek, hogy hány kiló az illető. Sőt, halál is bekövetkezhet pl. egy hánytatás során, ha mondjuk leáll a szíved, vagy megfulladsz a visszafele jövő ételtől. A hashajtózás a bélbolyhaidat teszi tönkre, ami végül kiszáradáshoz vezet, valamint szívritmuszavart, szívinfarktust is okozhat a hasonló szerek használata. A túlzásba vitt edzéstől elájulhatsz, az erőlködéstől szintén lehet infarktusod, persze ez attól függ, hogy mennyi ideje áll fenn a zavar.
Amit leírtál, azok alapján egy EDNOS nevű betegségben szenvedsz, ami annak a kifejezésnek a rövidítése, hogy eating disorder not otherwise specified. Ide azokat az étkezési zavaros embereket sorolják, akiknél a bulimia és az anorexia tünetei is felfedezhetők. Gyakran váltakoznak a falárohamos/hánytatós-hashajtós/edzős/koplalós időszakok, általában a koplalással kezdődik, mondván, hogy "holnaptól nem eszem". Így hát nem eszel, csak iszol, vizet, sokat, aztán, mivel az agyad szénhidrátra éhezik, hogy dolgozni tudjon, valamiféle ördögi módon odairányít a konyhába, egyenesen a sütisdobozhoz. Ezután következhet hányás, de van, hogy a falásroham több napig is eltart (úgy értve, hogy minden étkezésnél hipergyorsan, hihetetlenül nagy mennyiségű ételeket vesz magához az ember). Utána, mivel gyötör a bűntudat, feszül a nadrág, az ember lánya vagy fia megpróbál sokat edzeni, merthogy az egészséges, és egy kis egészség jót tenne a nagy zabálás után. Szemezget a gyümölcsökből, talán normálisan eszik is, de mindenféleképpen megpróbálja ledolgozni azt a kalóriamennyiséget, amelyet magához vett. Természetesen a kimerítő sportolás után megint baromi éhes lesz, így újra felfalja a konyha egészét, aztán bűntudat, koplalás, és innentől gyakorlatilag az eddig helyesnek vélt étkezés irányíthatatlanná válik...
Szerintem jobb, ha még most felkeresel egy orvost. Az is megfelel, ha a háziorvosodhoz mész el, ő majd elirányít egy, az ehhez hasonló betegségekhez jobban értő kollégájához. Talán még nem késő.
Egyértelműen bulímia.
Csak tudnám, hogy hol vannak és mit csinálnak ilyenkor a szülők. Elásnám magam, ha ilyet nem vennék észre. Akárhány éves vagy.
Köszönöm a válaszokat.
17 leszek 2 hónap múlva. :D
És nem veszik észre...nagyon nem. Anyukám az egyszerűen lehülyéz, hogy beteg liba vagyok, apukám meg semmit nem tud róla(vele élek). :S
Köszönöm még egyszer a válaszokat.
A hashajtózás egyértelműen bulimiára utal. Tévedés, hogy a bulimás csak hánytatja magát. Nem. A hashajtó egy alternatív bulimiás módszer. A lényeg mindkét verziónál ugyanaz: ne szívódjon fel táplálék. Az már mindegy, hogy hánytatással vagy hashajtózással próbál megszabadulni a falásroham alkalmával bevitt kalóriáktól, mindkettő egyformán egészségkárosító. A hashajtó hosszabb távon kiszárítja az embert, a belek mozgása renyhébbé válik- ergo egy idő után a "normális" vécézés is csak hashajtóval fog sikerülni. A hasmenéssel rengeteg víz és vitamin ürül ki a szervezetből.
Kedves Kérdező, fordulj orvoshoz, ha nem akarsz 25 éves korod előtt meghalni, de legjobb esetben is súlyos betegségekkel küzdeni és beköltözni egy kórházba. Szeretnél máj-és veseelégtelenséget, szívritmus-zavart, szőrösödést vagy éppen meddőséget? Nem hiszem!
Egészséges táplálkozással (és nem koplalással!) és ÉSSZERŰ edzéssel (tehát nem öngyötréssel) többre mennél.
Remélem, mihamarabb sikerül kilábalnod ebből.
25/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!