Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Manapság miért válnak el ennyien?
Ennek sok oka van.
Egyrészt manapság nagyon sokan képesek egyedül is megélni (például amiatt, hogy a nők már nem keresnek szignifikánssan rosszabbul), így a gazdasági okok nem tartják össze a párokat.
Van szociológiai oka is, egyszerűen nem ciki válni, nem néznek az elvált emberre furán, nem beszéli ki a falu, etc.
És persze ott van az a társadalmi változás, hogy egyszerűen az emberek nagy része semmiért nem hajlandó energiát áldozni, mindent rögtön kidobunk, ahelyett, hogy megjavítanánk, legyen az egy TV vagy egy párkapcsolat. Nagyon sokan az első gondnál rögtön a szakítás/válás felé mennek ahelyett, hogy próbálnák közösen megváltoztatni a rossz dolgokat
Mert megtehetik, nincsenek olyan erős kényszerítő erők, mint pl 100 évvel ezelőtt, ahol egyszerre a társadalmi nyomás és a nők teljes kiszolgáltatottsága is valahol korlátozta a válások számát. Helyette inkább patkányméreg került a reggelibe, azért valljuk be, ez egy kicsit humánusabb megoldás manapság.
Másrészt meg nagyon sok házasságnak nem is kellett volna megtörténnie már eleve. De belementek, aztán pár év múlva rájönnek, hogy valóban felesleges volt az egész, ők mint pár soha nem is működtek együtt igazán. De ez nem előre gondolkodás kérdése, nem tudom volt-e már pasid korábban, de az ember (normálisabbja legalábbis) nem úgy megy bele egy kapcsolatba, hogy "mindegy, úgyis 2 hónap múlva szakítunk", a házasságba meg főleg nem ez a gondolat vezérel senkit. De pl előre nem ismert gondok, új szerepek (gyerekvállalás, anyagi problémák- lásd a válság az említett emberek esetében) kihozhatnak olyan személyiségvonásokat, amik addig a helyzet hiányából fakadóan (még sosem volt gyerek, mindkettejüknek jó munkahelye volt) nem jöttek elő, és előre nem tudták ezt az oldalukat is megismerni a másiknak. Plusz ott vannak ugye a megcsalások meg hasonlók, nem mindenki szereti ha átverik, szóval aktívan tesz ellene, mert megteheti- lásd első bekezdés.
Még a többihez annyit tennék hozzá,hogy sokan szerintem meggondolatlanul házasodnak össze, rövid idő után. Meg sokszor főleg 30 közelében nem is akarnak annyit várni, 1-2 év kapcsolat után házasodnak és gyereket vállalnak.
Szerintem ez is hiba, én mindenkinek azt javasolnám, hogy legalább 4-5 évet járjanak együtt házasság előtt.
1-2 év után még mindig tart a nagy rózsaszín köd és nagyon sok szituációban még nem láttad a párodat. Rengeteg dolgot tudtam meg a páromról a kapcsolatunk későbbi éveiben. Ahhoz, hogy valakivel azt mondjam, hogy igen, vele akarok lenni életem végéig, ahhoz nekem nem elég, hogy 1-2 évet járjunk.
Én tényleg nagyon alaposan meg akarom ismerni és sok-sok átlagos hétköznapot szeretnék a párommal, mielőtt megházasodunk..
Van pár ismerősöm, aki kb alig ismerte a párját és úgy házasodtak össze. Csomó dolgoról sosem beszéltek(Gyerekvállalás, kinek mi a tervei a jövőben stb). Meg sokak között nem működik a kommunikáció, képtelenek komolyabb témákról is beszélni egymással.
Ahhoz hogy hosszabb távon működjön, igenis meg kell tudni beszélni a komolyabb témákat is.
Ha pl nem jó a szex és nyuszik elmondani egymásnak, az akár szakításhoz/váláshoz is vezethet.
"Lorem, az elmúlt évtizedekben nagyságrendekkel nőtt a válások száma. Ne beszélj már hülyeségeket."
Valójában nem nőtt, sőt, még csökkent is a számuk nominálisan, 87-ben volt a válási csúcs.
Ami miatt úgy érzed, hogy nőtt, az az, hogy a házasságkötések száma viszont beszakadt. Tehát a %-os arány nőt.
#5: néhány példa, hogy miért történik ennyi megfontolatlan házasság:
- a társadalom elvárja tőled, hogy házasodj. A házasságot jutalmazza, nem a JÓ házasságot. Ha megházasodsz, akkor megkapod a vállveregetést a szociális környezetedtől, de ha boldogtalan házasságban vagy, az már nem releváns;
- a társadalom arra ösztönöz, hogy életed egyik legfontosabb döntését ne józanul, racionális alapon hozd meg, hanem impulzív, vak, szeszélyes módon. "Csak a szívedre hallgass", "a szerelem mindent megold" és társaik mind ezt jelentik: ha gondolkodsz, ha tervezel, akkor egy érzéketlen robot vagy, inkább ugorj bele és reménykedj!
Meg van még pár, de sajnos melóznom kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!