Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » A volt párom visszakövetelheti...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A volt párom visszakövetelheti a lakásfelújításra költött pénz felét, ha nem a mi ingatlanunkat újítottuk fel?

Figyelt kérdés

A ház a nagyszüleimé. Ők megengedték, hogy ott lakjunk, lakbért nem kértek, de a mi feladatunk volt a ház karbantartása és tetszés szerinti felújítása.

A volt párom most kitalálta, hogy kéri vissza a pénz felét, mert az neki jár, ezen felül az ehhez felvett hitel rá eső részét is visszakéri.

Ezt megteheti, ha a hitelt én vettem fel, én fizettem, ráadásul semmi közöm sincs a házhoz?

2015. szept. 14. 11:28
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
0%

Wanda, nem ertem, mit nem ertesz :)

Amirol a fenti valaszolok nagyobb %-ban irnak, az akkor lenne helytallo, ha a Kerdezo es a volt parja HAZASOK lettek volna.

NINCS ilyen jogi kategoria, hogy 'akkor meg megbizott benne'.

A hozzaszolasok nagyobb tobbsege kb. a nonsense kategoriaba esik - jogi szemlelettel nezve.

2015. szept. 14. 12:18
 12/27 anonim ***** válasza:
0%
Nemhivatalosan meg ki lehet szamolni, hogy kb. mennyi lakber terhelt volna a Kerdezo volt parjat, ha a Kerdezo nagyszulei nem ilyen engedekenyek (errol sem keszult papir ugyanis). A ketto akar ki is utheti egymast.
2015. szept. 14. 12:30
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
#9 Főiskolán csak akkor tanulhattál évekig jogot ha többször megbuktál. :)
2015. szept. 14. 12:40
 14/27 anonim ***** válasza:
0%
Vagy ha tobb suliba jartam ;)
2015. szept. 14. 12:42
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

11-es, én mindent értek, te nem érted, hogy mi az, hogy tisztesség, meg becsületesség. Ha valaki pénzt ad nekem, én akkor sem tagadom azt le, ha nincs róla papír, és akkor sem, ha a jogi egyetemen manapság azt tanítják, hogy ha nincs papír, akkor egyszerűen le kell tagadni.

Pláne nem tagadnám le akkor, ha az az illető nem egy random idegen, hanem a volt élettársam, akivel évekig megosztottam az asztalomat és az ágyamat.

Nem tudom tovább ragozni, nem végeztem jogot, csupán becsületesnek neveltek, ennyi.

2015. szept. 14. 13:30
 16/27 anonim ***** válasza:
Alapjáraton vissza. Attól még, hogy nem házasok a vagyon közösség meg van, csak nem 50-50%. Szerzés arányában megy ilyenkor a vagyon megosztás, sajna még az is lehet, hogy Neked többet kell felé fizetned mint a fele. Ha együttélés alatt (bizonyíthatóan) vettétek fel a hitelt akkor közös jogilag mindegy kinek a nevén van. Az meg teljesen mindegy kinek a házára meg mire költöttétek, ( bár ha bizonyítani kell valamit akkor szerepe lehet), amúgy semmi. Keress jó ügyvédet, már ha megér annyit ezt sem itt , se jogi fórumokon így nem lehet kibogozni, és ahhoz jóval több infó is kellene ami jog szerint számít.
2015. szept. 14. 13:41
 17/27 anonim ***** válasza:
0%

Kérdező, javíts ki ha tévedek, de nekem ez jön le a sztoriból.

Beköltöztetek a nagymamád házába, amit felújítottatok. A felújítás egy részét saját (közös) pénzből végeztetek (ebbe beleadott gondolom a volt párod is), a többi hitelből történt, ezt teljes egészében te vetted fel, és te fizeted.

Az én meglátásom szerint az a pénz, amit a volt párod felújításra fordított (kizárólag amit felújításra fordított, a karbantartás más kérdés), visszakövetelhető. A hitel, amit te vettél fel, és te fizettél szerintem nem. Neki a bank pénzéhez semmi köze nem volt, és mint írtad, a törlesztőrészleteket is te fizetted. (Remélem tudod bizonyítani). Nem tudjuk, mekkora az az összeg, amit a volt párod a lakásra fordított, de a másik oldalon ott áll az a tény, hogy valameddig ingyen használhatta a mama házát. Szóval a nagyi is követelhetné az albidíj rá eső részét, mert alapesetben a lakhatás sincs ingyen.

2015. szept. 14. 13:48
 18/27 anonim ***** válasza:
0%
Még egy pontosítás. Az írtad, a felvett hitel rá eső részét kéri. Ez mit takar? Mert maximum a felvett hitel eddig visszafizetett részleteinek felét követelhetné....
2015. szept. 14. 13:55
 19/27 anonim ***** válasza:

Kérdező, szerintem ennyi információ alapján nem lehet sem azt megmondani, hogy jogos-e a volt párod követelése, sem azt, hogy ha igen, akkor jogi úton érvényt tud-e ennek szerezni.

Az, hogy technikailag a te számládról vonták a hitel törlesztőrészletét, az lehetett úgy is, hogy emellett a közös megélhetési költségeiteket kb. fele-fele arányban fedeztétek, és úgy is, hogy ő ezeknek a túlnyomó részét magára vállalta, sőt szélsőséges esetben akár még úgy is, hogy ő közben gyakorlatilag eltartott téged (ami nyilván nem valószínű, de előfordulhatna akár, csak azt akartam érzékeltetni, hogy nyilván nagyon nem elhanyagolható körülmény, hogy a közös kiadásaitokat, beleértve pl. a rezsit milyen arányban fedeztétek kettőtök jövedelméből).

Párodként utalsz rá, de a "válás" rovatban írtad ki a kérdést. Laikusként nem tudom, de feltételezem, hogy jogilag annak is lehet jelentősége, hogy valóban házastársak voltatok-e, vagy csak együtt éltetek.

Szerintem az sem mindegy, hogy az az összeg, amivel ő a ház karbantartásához, illetve felújításához ténylegesen hozzájárult az évek során, hogyan viszonyul ahhoz az összeghez, ami egy ilyen ingatlan egy piaci értéken számított bérleti díjának a fele lett volna erre az időre, amit szerintem figyelembe vennének, elbírálnának akkor, ha ő jogi úton akarna érvényt szerezni a követelésének - nyilván nem veled, hanem az ingatlan tulajdonosaival szemben, hiszen a nagyszüleid házában te jogi értelemben ugyanúgy szívességi lakáshasználó voltál, mint ő, így anyagi követelése nem veled, hanem velük szemben lehet, ha ti ketten nem tudtok egy mindkettőtök számára elfogadható és igazságosnak tartott megoldást találni ebben a helyzetben.

2015. szept. 14. 13:57
 20/27 A kérdező kommentje:

Nem voltunk házasok, csak élettársak. 3 közös gyermekünk van.

Amikor beköltöztünk, én vettem fel hitelt a felújításra (festés, meszelés, kitörött ablakok cseréje, leszakadt ereszcsatorna javítása stb.), mert nem volt megtakarított pénzünk és mivel a volt párom akkor is munkanélküli volt, csak én voltam hitelképes. A hitelt 1 év alatt vissza is fizettem, ez 8 éve volt.

Most a volt párom követeli a felújítás költségének a felét és a felvett hitelre befizetett összeg felét is, de a hitel a felújításra ment, szóval nem tudom miről beszél.

Jelenleg ő lakik a házban, én mentem a gyerekekkel albérletbe.

Én eddig abban hitben voltam, hogy mindketten 0 állunk, azaz egyikünk sem tartozik a másiknak, erre ő most már több mint 1,5 milliót követel tőlem.

A kapcsolatunk alatt ő is törlesztett egy lakáshitelt havi 90000Ft-al. Ha az ő logikáját követjük, akkor annak a törlesztésének a fele meg nekem járna. Vagy rosszul gondolom?

2015. szept. 14. 14:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!