Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha a volt férjem azt akarja hogy vetessem le a férjezett nevem, mivel ő újraházasodna, kérhetem hogy akkor fizesse ki?
Elváltunk 4 éve. Én ugyanúgy x yné vagyok. A volt férjem néha napján részegen hívogatott h vetessem le nevét meg hasonló szöveg,de nem foglalkoztam vele.
Most kb 1 éve van van neki barátnője,házasságot terveznek. Az új barátnőnek nem tetszik h én még mindig a volt férjem nevét viselem. Perrel is fenyegetőznek.
Én levetetem szívesen amennyiben kifizetik nekem az ezzel kapcsolatos költségeket vmint a munkából kiseső napokat is,amig intézkedek.
De persze ez nem tetszik egyiknek sem,szerintük nekem semmi jogom viselni a volt férjem nevét.
Ez van,csak hivatalos helyeken kell használnom a frjezet nevem,amúgy meg mindenki a lánykorin ismer. Nekem nincs pénzem erre,egyedül nevelem a gyerekeket (2 gyerek),a férjem 12.000 FT gyerektartást fizet. Hivatalosan nincs semmije,minden a szülei nevén van,nek munkája sincs,a tb-jét is a szülei fizetik. A válásunkor 8.000 Ft.volt amit maga ajánlott a semmi bevételéből gyerektartásként. Azóta kétszer emelték,egyszer 10.000,és most nem rég 12.000 FT-ra. Szintén ő maga ajánlotta h a semmi jövedelméből családi segitséggel ennyit tud fizetni,vagy majd a munkabére 40%-t. De hát munkája bejelentett nincs neki.
Hát ha a válás kimondásakor ingyenesen visszakaphattam volna a régi nevem,akkor természetesen mér rég nem viselném a férjem nevét.
Nekem erre nincs pénzem,többször meg is mondtam neki/nekik. Ráadásul most olyan munkahelyen dolgozom ahol ha nem megyek be akkor arra a napra nem kapok fizetést(kocsmában púlt mögött). Örülök h legalább ez a munkám van,és ugy ahogy el tudom tartani magunkat,nem hogy még több ezret fizessek azért mert az uj barátnő hisztitik a nevem miatt.
Anyagilag persze megtehetné h kifizeti az ezekkel kapcsolatos költségeket,meg azt is h több gyerektartást fizessen! De ő azt hiszi h azzal h csak ennyi gyt-t ad,meg perrel fenyegetnek velem szúr ki. Pedig a gyerekeivel.
Csak akkor nincs jogod viselni a ferjed nevet, ha arra meltatlanna valsz.(pl buncselekmenyt kovetsz el,azaz szegyent hozol a nevere)
Minden egyeb esetben csak rajtad all, hogy megtartod-e a nevet vagy sem .Akar tetszik nekik, akar nem.
4:28. § [Névviselés a házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után]
(1) A házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után a volt házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől valamelyikük el kíván térni, a házasság felbontása vagy érvénytelenségének megállapítása után az anyakönyvvezetőnek bejelentheti. Ebben az esetben sem viselheti a volt feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással, ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.
(2) A bíróság a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a házasságra utaló toldást tartalmazó névviselésétől, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.
(3) Újabb házasságkötés esetén a feleség, illetve a férj a korábbi házasság alatt viselt közös házassági nevet tovább viselheti, azzal az eltéréssel, hogy a feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással nem viselheti, és ez a joga akkor sem éled fel, ha újabb házassága megszűnt.
Ez itt a lényeg, nem amit a volt férjed mondott ... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!