Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egyedülálló szülők ellenőrzése?
Egyedülálló édesanya vagyok.
Soha semmilyen szerv nem ellenőrizte az életvitelünket.
Az egyedülállóknak havonta +1.500 Ft-tal több (vagyis 12.200 helyett 13.700 Ft) családi pótlék igénylése és folyósítása nem az önkormányzatnál megy, hanem a MÁK-nál. Ott csak az igénylőlapot kell kitölteni. Ha nagyon ellenőrizni akarnak, akkor max. központi lakcímnyilvántartóban lehet pl. akkor, ha beikszeled, hogy férj-feleség házastársától külön él. Hatóségként le tudja kérdezni az adatokat.
Nem hallottam még olyanról, akit ilyen miatt ellenőriztek volan (pl. hogy mutassa be a válási papírját :)
Az egyéb, jellemzően önkormányzatoktól kapott juttatások pedid NEM CSALÁDI ÁLLAPOT, hanem JÖVEDELEMfüggőek.
Pl. a rendszeres gyermekvédelmi támogatásnál is egy főre jutó jövedelmet néznek (jellemzően 40 eFt/fő alatt), vagy az eseti vagy az átmeneti segélynél is stb.
Olyan támogatási forma, hogy egyedülálló szülőnek járó segély vagy támogatás direktben NINCS is. Én még nem hallottam olyan magyarországi önkormányzati rendeletről, ahol ne a jövedelem alapján lenne ilyen típusú szociális segélyezés, hanem családi státusz alapján :)
Egyébként ez teljesen rendben van így, nekem sem jár semmi, megoldom egyedül. Attól, hogy valaki hozott egy rossz döntést (nem megfelelő emberrel kötött házasságot, vállalt gyermeket, létesített élettársi kapcsolatot stb.) még nem kell, hogy ennek a következményeit a társadalom, az adózók pénzéből finanszírozza, nem?
Tehát ha az egy főre jutó jövedemed egyedülállóként nem éri el a helyi rendeletben meghatározott szintet, akkor jár neked a támogatás, ha eléri, akkor nem vagy csak különleges méltánylást igénylő esetben. Itt a méltányossági feltételek között esetleg lehet az egyedülállóság éppúgy egy körülmény, mint pl. a rokkantság, nyugdíjas állapot vagy a komfort nélküli lakás.
Se több, se kevesebb.
Az önkormányzat tudja ellenőrizni ha akarja ugyancsak a központi lakcímnyilvántartós lekérdezéssel, másrészt a támogatás igénybevételekor te BÜNTETŐJOGI felelősséget tudatában nyilatkozol az adataid valóságtartalmáról és a változást 15 napon belül bejelenteni köteles vagy.
(általános szabályként ha mégis elsumákolod és ez kiderül, akkor banki alapkamat kétszeresével fizettetik vissza- biztosan érdemes ilyen kisebb és eseti összegekért csalni?)
A különélés tényét alátámasztja:
-állandó és ideiglenes lakcímek vizsgálata
- esetleg tulajdonjog/haszonélvezet vizsgálata
- bérleti szerződés esetén a bérlő személyének vizsgálata
- környezettanulmány (ha pl. "problémás" a helyzet, akkor a gyámhivatal vagy családsegítő szokott végezni, az ÖK kikéri)
- de ha van egy törvénytisztelő ismerősöd, szomszédod, akkor joggal jelentheti be, hogy te támogatással visszaélsz. Attól függően, hogy az milyen forrásból származik, már van rá büntetőjogi kategória is.
...szerintem nem érdemes csalni. Sem a várható következmények, jó- vagy rosszindulatú ismerősök (nézőpont kérdése) és a dolog erkölcsi oldala miatt sem.
Sokkal célravezetőbb a munkabér és a gyermek másik szülőjétől a gyermektartás kérése.
..és még egyszer: elvált, egyedülálló szülő vagyok, mégis így gondolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!