Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Én egy elvált apuka vagyok. Most a fiam anyja azzal
fenyegetőzik, hogy a jelenlegi hapsijával ki fog
költözni külföldre és viszi magával a fiamat is. Ki
mehet e az én beleegyezésem nélkül? Fiam 5éves.
Gyerektartást fizetem és 2hetente nálam van.
JA és ahelyett, hogy okosozol, nézz utána, hogy miről beszélsz.
2010. jan. 20. 09:29
CD jogtárból vettem a helyi bíróságtól, de ti biztos jobban tudjátok.
2010. jan. 20. 10:07
Lehet nem a legfrissebb jogtárat nézted.
Az ügyvédi kamara elnökségi tagja naprakészebb. :0)
Azért vagyok csak ennyire "magabiztos". :0)
Nekünk ő volt az ügyvédünk, szerencsére.
Ha valaki a láthatási jogával önhibáján kívül nem tud élni az láthatási jog korlátozásának minősül.
Ha anya önhatalmúlag kiviszi a gyereket külföldre, akkor a nemzetközi jog alapján a gyereket haza lehet hozatni.
Az nem működik, hogy anyuci gondol egyet és 1évre megpattan a gyerekkel.
2010. jan. 20. 11:21
Igazad van, én tévedtem. Szóval meg kell kérdezni aput, de nem jogellenes, ha kiköltözik külföldre, ha garantálja, hogy egy éven belül visszahozza. Tehát apu indíthat pert, de max. a láthatását fogják átvariálni, de attól még ha az anya garantálja (bizonyítja valamilyen módon), hogy visszahozza a gyereket, akkor a bíroság meg engedi neki, hogy kivigye. Akárhogy is ágál apu ellene.
2010. jan. 20. 11:44
Ez így van. Köszönöm, hogy megbeszéltük! :0)
Ilyen esetben anyuci kötelessége hazahozni láthatásra a gyereket és a költségek is őt terhelik.
2010. jan. 20. 12:45
Na most már végle utánjártam! Valamilyen szinten jól tudtam. Kiviheti anyuci apuci beleegyezése nélkül is, csak az azzal megsérti a láthatást. Apuka errel bepereli, és elindul egy jó hosszú végrehajtási ügy. Ami, ha magyarországon lenne a gyerek még könnyebb lenne, mert kimegy egy rendőrrel és elhozza a gyereket. De külföldön nehéz. Mert az ottani rendőrség nem fog ezzel foglalkozni. Meg még ha foglalkozna is, akkor is nagyon hosszút idő, mire kikerülne az ügy az ottani hatóságokhoz. Azt még az apa megpróbálhatja, hogy pert indít a gyermekelhelyezésért.
2010. jan. 20. 13:22
Azt hiszem a Hágai egyezmény szabájozza ezt.
A konzulátuson keresztül lehet gyorsítani.
Sajnos valóban hosszadalmas tud lenni, de a jogi hátterén ez nem változtat.
2010. jan. 20. 13:27
2010. jan. 20. 13:27
Én sem azt mondtam, hogy lehetetlen, csak évekbe telhet. Ezért kellene az apukának inkább a gyermekelhelyezésért pert indítani.
2010. jan. 20. 13:52
Ja, és azon kívül, hogy jogilag utánanéztem, sajnos saját tapasztalat is van. A keresztlányom anyja ugyanígy "lépett" meg, az apja meg belebetegedett. Kb. egy év teltelt el, mire először láthatta a lányát.
2010. jan. 20. 14:02
Kapcsolódó kérdések: