Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Mi számít önhibának?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mi számít önhibának?

Figyelt kérdés

Kapcsolattartás végrehajtása indult ellenem a gyámügyön. Volt feleségem indította el, amiért nem tudtam élni legutóbb a láthatással. Sajnos anyagi akadálya volt annak, hogy nem tudtam menni kislányomért. Kislányom 180 km-re él tőlem. Anyagilag nem tudom már fizetni azt, hogy érte menjek, visszajövünk a lakóhelyemre, vasárnap hazaviszem és én onnan újból hazajövök.

Ezt megírtam volt feleségemnek, jeleztem felé, hogy ha nem találunk erre megoldást (pl. vonjuk össze a láthatást vagy hozza el gyermekemet félútig) akkor nem tudok menni érte.

Sajnos nem lehetett vele egyezkedni, így nem tudtam élni a láthatással. Erre ő feljelentett engem, hogy megszegtem ami a bírósági végzésben van.

Olvastam, hogy a gyámügy vizsgálja, hogy az önhiba fenn állt-e. Kérdésem, hogy esetemben ez mit jelent?

2014. aug. 15. 17:38
 1/8 anonim ***** válasza:
Irány a bíróság ahol kéred a gyerekfelügyelet újra szabályozását. Eleve ott kellett volna intézkedni nem ilyen banya nőnél.
2014. aug. 15. 17:42
 2/8 A kérdező kommentje:

Igen már beadtam egy kérelmet, hogy szabályozzák újra a láthatást mert ez így tarthatatlan. De mivel elég lassan őrölnek a malmok, addig sajnos jó néhány láthatás lesz soron.

Nem hiányzik nekem folyamatos gyámügyi eljárás, hiszen amíg nincs új szabályzás addig él a régi.

2014. aug. 15. 17:46
 3/8 anonim ***** válasza:

A láthatás a különélő szülőnek joga, nem kötelessége. Ez azt jelenti, hogy a végzésben előírt időben és ideig van jogod elvinni a gyerekedet a gondozó szülőtől. Ha ezzel a jogoddal nem akarsz élni, annak nincs semmi következménye, a törvény nem kötelezhet arra, hogy tartsd bárkivel is a kapcsolatot, még ha az a saját gyereked is. A kötelességed a gyerektartás fizetése, ha ez megvan, akkor nincs miért aggódnod.

Az újraszabályozást viszont érdemes lenne kérned, mert az új PTK szerint már van lehetőség a láthatással kapcsolatos költségek megosztására, ez lehet rád is érvényes egy új eljárást követően.

2014. aug. 15. 18:15
 4/8 A kérdező kommentje:

utolsó én úgy tudom bizony kötelesség is a gyermek látogatása. éppen ezért büntetik azt aki nem él a kapcsolattartási jogával. ezzel nincs is gond, én szeretnék élni vele, csak sajnos nem tudok a nagy távolság miatt.

ezért vizsgálja a gyámügy az önhiba fennállását.

2014. aug. 15. 18:23
 5/8 anonim ***** válasza:
Nem kérdező azt büntetik ha anya nem biztosítja a láthatást, nem mást mert az az ő kötelessége ahogy neked a gyerektartást.
2014. aug. 15. 18:36
 6/8 anonim ***** válasza:

A kapcsolattartás nem csak azt jelenti, hogy elviszed magaddal a gyereket hétvégére. Ha erre nincs lehetőséged, akár anyagi, akár más okok miatt, de közben minden este felhívod, hogy megkérdezd, mi volt aznap az iskolában, az ugyanúgy kapcsolattartásnak számít. A gyámügy nem fog megbüntetni valakit azért, mert nincs pénze havonta 700 kilométerre elegendő benzinre. Hívd fel minden este a kislányod, írj neki levelet, e-mailt, ha már nagyobb, és amikor van lehetőséged, menj is el érte. És tényleg szabályoztasd újra a kapcsolattartást, mert a gyerek érdekében könnyen megítélhetik a közös költségvállalást a volt nejeddel.

Az előbbiekre: gondolod, hogy adott esetben, ha egy szülő nem akarja látni a gyerekét, a gyámügy erre kötelezné? A gyereknek lenne a legrosszabb, ha olyannal kéne lennie minden második hétvégén, aki látni sem akarja őt. Nyilván a gyámügy sem akarhatja, hogy a gyerekek ilyen helyzetbe kerüljenek. A te eseted ráadásul más is, ha amúgy minden hónapban elviszed magadhoz és hívod is telefonon sokat, akkor látja rajtad mindenki a jó szándékot.

2014. aug. 15. 18:52
 7/8 anonim ***** válasza:
Amennyiben az anya költözött el a gyerekkel, akkor az emiatt felmerülö többletkötségeket (utiköltség neked meg a gyereknek, esetleg szállás) neki kell fizetni.
2014. aug. 15. 20:49
 8/8 anonim ***** válasza:

Nem kötelességed a gyermek látogatása, sok férfi önként a gyerek felé se néz akár évekig.

Ami kötelességed, az a gyerektartás fizetése, az anyának meg a kötelessége láthatás biztosítása - ha úgy hozza a sors, hogy el tudsz menni a gyerekért.

Te nagyon át lehetsz verve, ezért nem büntethetnek meg.

Amúgy meg tényleg újra le kéne szabályozni, hogy a láthatás költségeit ő viselje.

2014. aug. 15. 23:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!