Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Ki köteles a gyereket visszavi...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Ki köteles a gyereket visszavinni a láthatás végeztével?

Figyelt kérdés

Volt feleségem feljelentett a gyámügyön, amiért nem én vittem vissza kislányomat hozzá a láthatás végeztével.

Sajnos gyermekem 120 km-re él tőlem, nem én költöztem ilyen messzire, hanem volt feleségem gyermekemmel. Erőmön felül próbálom előteremteni a pénzt a láthatásokra, hiszen én nekem kell mennem gyermekért. Ez 1 hónapban a 2 hétvégi láthatás 960 km-t jelent. Érte megyek, visszajövünk lakóhelyemre, vasárnap hazaviszem gyermekemet és én onnan elindulok vissza lakóhelyemre.

A tartalékaim végesek, így megesett legutóbb az, hogy nem én vittem haza gyermeket hanem édesanyám. (gyermek nagymamája) Édesanyám is látja, hogy anyagilag is és időben is nagyon megterhelő nekem ezek az utak, így felajánlotta a segítségét amivel éltem is.

Volt feleségem feljelentett a gyámügyön amiért nem én vittem haza gyermeket. Valóban van erre jogszabály? Valóban büntethető az a különélő szülő aki egyszer egyszer nem tudja ezt megtenni? Megjegyzem késni nem késtek édesanyámék, tehát az ítélet szerinti időpontban ott voltak. A gyámügy mit vizsgál ilyen esetben? Vizsgálja a körülményeket?

2014. aug. 11. 11:47
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Igen én is úgy értelmeztem a fenti jogszabályt, hogy a szülőn kívül más is kérhet láthatást! Ez így rendben is van. Sőt azt is értem, hogy akinek már megítéltek láthatást pl. apa vagy nagyszülő az a saját idejében (láthatási időben ) bárhova mehet gyerekkel, és bárkire bízhatja gyereket. Ez is rendben van, de akkor ez egyenesen arányos azzal, hogy akkor bárki is viheti vissza a gyereket? Nem csak az aki jogosult a láthatásra?

Mint írtam fentebb is volt feleségem nem azért jelentett fel mert pl. nagymamához vittem gyermeket, hanem, hogy ő vitte haza helyettem.

2014. aug. 11. 18:51
 12/21 anonim ***** válasza:
Elhozásra te vagy jogosult, viszont mivel a láthatás alatt bárkire rábízhatod, ezért a láthatás záródátumának betartása a lényeg (ha már ennyi kukacos a tisztelt anyuka), a ki viszi vissza már nem. A gyámügy ki fogja röhögni, főleg, hogy nagyszülő vitte vissza nem pedig a szomszéd lányának a barátjának az osztálytársa. Te is keresd meg a gyámügyet, hogy az anyuka ellehetetleníti a láthatást és anyagilag nem tudod fedezni, mert időközben elköltözött. Ezért macerás a külföldre költözés is, mert akkor a kiköltözőnek kell állnia a láthatást, ugyanis ő hozza lehetetlen helyzetbe a "hétvégi" szülőt.
2014. aug. 11. 19:19
 13/21 anonim ***** válasza:
Hogyne vihetne vissza a nagymama. Komolytalan egy no az exed, hogy finoman fogalmazzak.
2014. aug. 11. 19:21
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Hát szerintem esélytelen az exed ebben az ügyben.

Sőt nem ártana neked utánanézned, hogy esetleg neki kellene-e kompenzálnia téged.

2014. aug. 12. 00:13
 15/21 anonim ***** válasza:

10 és kérdező!

Hitetlenkedjetek és pontozzatok nyugodtan, mi befogtuk anyuka és az ügyvédje száját is ezzel a törvényidézettel.

Kár, hogy megtörtént esetnek (vagyis kvázi ügyvédnek, mert ő írta a papírt erre a részre hivatkozva) nem hisztek.

No komment.

2014. aug. 12. 07:44
 16/21 anonim ***** válasza:
Hiába oattogsz, utolso. Az altalad idézett torvény arrol szól, hogy ki az, aki önállóan lathatasi igényt nyújthat be. Pl lehet hogy apuka magasról tesz a gyerekre, ellenben a nagymamát érdekli, tehat apuka nem igényel lathatas, nagymama viszont igen. A sajat lathatasi idejében viszont oda viszi a gyereket, ahiva akarja, es azzal találkozik, akivel akar. Ha igazad lenne, akkor pl az uj partner nem tarthatna kapcsolatot a gyerekkel, hiszen az nincs a felsorolásodban. Ne keverjük a szezont a fazonnal.
2014. aug. 12. 07:53
 17/21 anonim ***** válasza:

Te olvasol is utolsó vagy csak a szövegértelmezés nem megy?

"...és szülőjének házastársa is jogosult."

Vagyis az új pár is jogosult.

Pattoghatsz te is nyugodtan, nekünk az ügyvédünk hivatkozta be ezt a részt a törvényből, amikor anyuka nem akarta nekem odaadni a gyereket, mint második feleségnek, mikor apuka nem tudott érte menni. Ha elhozatalnál működik, akkor visszavitelnél is. Szóval tehetsz egy szivességet. Vitatkozhatsz ügyvéd által kimondott dolgokkal nyugodtan, de te sem vagy ügyvéd, hogy ennyire okoskodj.

2014. aug. 12. 08:28
 18/21 anonim ***** válasza:
Ja és max azért 'kaptam fel a vizet', mert megosztottam segítőkészségből, hogy mi a megoldás, ráadásul olyan megoldást, amit nem csak úgy kitaláltam, hanem ügyvéddel végig is vittünk, vagyis tényleg működik és itt abszolút laikusok kvázi kiosztanak, hogy hülyeséget beszélek. Nem azért van az oldal, hogy segítsünk egymásnak?? Akkor miért kell szinte hülyének nézni, azt aki 'kipróbált' megoldást ír le, úgy, hogy te sem értesz hozzá. Nem értem...
2014. aug. 12. 08:32
 19/21 anonim ***** válasza:
Ja, amig nem házasok, addig nem jogosult???? Amig egyutt jarnak, később egyutt elnek, addig nem? Gondolkozz mar egy picit. Leírom megegyszer. Az idézett torvény az önállóan lathatasra jogosultakat sorolja fel. Tehat ha apuka ujra nősül, aztan megint elválik, az ex asszony is kerhet lathatast arra a gyerekre.
2014. aug. 12. 08:36
 20/21 anonim ***** válasza:

Akkor én is mondom mégegyszer: ÜGYVÉD vette elő ezt a részt, amikor nálunk ugyanaz volt a helyzet, mint amit a kérdező írt. Érted?

És, hogy végképp megnyugodjon mindenki:

"(5) A gyermek kapcsolattartásra történő átadásában és a visszavitelkor a gyermek átvételében részt vehet

a) a szülői felügyeletet gyakorló, kapcsolattartásra kötelezett szülő döntése alapján a gyermek gondozásában, nevelésében huzamos időn át részt vevő személy,

b) a kapcsolattartásra jogosult kérelmére és a szülői felügyeleti jogát gyakorló szülő hozzájárulásával a kapcsolattartás során a gyermek gondozásában huzamos időn át részt vevő személy."

Vagyis csak az ÁTVEVŐ személyére vonatkozóan van iránymutatás.

149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet

[link]

2014. aug. 12. 08:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!