Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Ki köteles a gyereket visszavi...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Ki köteles a gyereket visszavinni a láthatás végeztével?

Figyelt kérdés

Volt feleségem feljelentett a gyámügyön, amiért nem én vittem vissza kislányomat hozzá a láthatás végeztével.

Sajnos gyermekem 120 km-re él tőlem, nem én költöztem ilyen messzire, hanem volt feleségem gyermekemmel. Erőmön felül próbálom előteremteni a pénzt a láthatásokra, hiszen én nekem kell mennem gyermekért. Ez 1 hónapban a 2 hétvégi láthatás 960 km-t jelent. Érte megyek, visszajövünk lakóhelyemre, vasárnap hazaviszem gyermekemet és én onnan elindulok vissza lakóhelyemre.

A tartalékaim végesek, így megesett legutóbb az, hogy nem én vittem haza gyermeket hanem édesanyám. (gyermek nagymamája) Édesanyám is látja, hogy anyagilag is és időben is nagyon megterhelő nekem ezek az utak, így felajánlotta a segítségét amivel éltem is.

Volt feleségem feljelentett a gyámügyön amiért nem én vittem haza gyermeket. Valóban van erre jogszabály? Valóban büntethető az a különélő szülő aki egyszer egyszer nem tudja ezt megtenni? Megjegyzem késni nem késtek édesanyámék, tehát az ítélet szerinti időpontban ott voltak. A gyámügy mit vizsgál ilyen esetben? Vizsgálja a körülményeket?

2014. aug. 11. 11:47
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Ezért semmit nem volt tenni a gyámügy, csak körbe röhögik.

Ahogy neki segít az anya úgy neked is.

2014. aug. 11. 11:51
 2/21 anonim ***** válasza:
36%

Attól függ, hogy a határozatban a kapcsolattartás ügyében mi hogy van leszabályozva.

Ha az van benne, hogy a gyermek átadására-átvételére te vagy a jogosult (és nincs benne olyan kitétel, hogy pl.: akadályoztatásod esetén mi van, olyankor édesanyád meg van e nevezve, hogy helyetted átadhatja - átveheti - e) akkor hibáztál. Büntethető attól még nem vagy, hiába jelzi a gyámügyön, egy alkalom miatt még nem fogják korlátozni a kapcsolattartási jogodat. Ellenben ha ez már a sokadik alkalom lenne, akkor bizony akadályozhatnák. Ellenben a volt párod is hibás, mivel a kapcsolattartást, azzal, hogy a kiskorúval a másik különélő szülőtől messze költözött akadályozza a kapcsolattartást. Ilyenkor te is jelezheted a gyámhivatalban, hogy a kapcsolattartást akadályozzák, mivel túl messze lakik tőled a gyereked, anyagilag sem tudod lehetővé tenni, hogy élj a kapcsolattartási jogoddal. Kötelezhető pl.: ilyenor arra a gyermeket nevelő fél, hogy az utiköltség felét megtérítse. A legkézenfekvőbb az lenne, hogy kérelmezitek a kapcsolattartás újraszabályzását.

2014. aug. 11. 11:53
 3/21 A kérdező kommentje:
Megnéztem, nincsen külön szabályozva, hogy pl. akadályoztatásom esetén ki jogosult még átvenni, visszavinni gyermeket. Megjegyzem, hogy alapból ilyet a bíróságok nem foglalnak ítéletbe, gondolom külön kérni kell, külön kell jelezni a bíró felé. Megjegyzem én nem jeleztem hiszen mikor ítéletet hozott a kapcsolattartásról a bíróság, akkor kislányom még a közelben lakott. Így fel sem merült bennem, hogy az ítélet után elköltöznek, tehát fel sem merült bennem, hogy lesz alkalom amikor anyagi akadálya lesz annak, hogy érte menjek vagy visszavigyem. Plusz megjegyzem álmomban sem gondoltam, hogy ez ekkora gondot fog okozni volt feleségemnek, hogy feljelentést tegyen ellenem.
2014. aug. 11. 12:00
 4/21 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező nem foglalkozz vele. Mond meg neki, hogy legközelebb akkor te jelented fel, ha az ő anyja megy gyerekért iskolába vagy vigyáz rá nyáron.
2014. aug. 11. 12:06
 5/21 anonim ***** válasza:
14%
Bárki haza viheti, elhozni nem hozhatja el mas. Vagyis ha anyuka jofej, oda adhatja nagymamanak, akárkinek, akit te megkersz.
2014. aug. 11. 12:10
 6/21 anonim ***** válasza:
71%

Ha a gyerek anyja költözött el töled messze, akkor - amennyiben kéred a bíróságon - ö köteles a távolsat miatti többletköltségeidet megtéríteni A te kétszeri oda-vissza utad, meg a gyerek egyszeri utiköltségét.

Mellesleg abba nem köthet bele, ha a gyereket nem te, hanem a naygszülö viszi vissza. Ha csak egy ismerösre bíztad volna, akkor esetleg lehetnek emiatt fenntartásai, de még akkor sem valószínü, hogy ebböl bármi probléma is adodik (kivéve, ha az illetö meg megbízható vagy emberileg, vagy erkölcsileg)

2014. aug. 11. 13:19
 7/21 anonim ***** válasza:
73%

Szeretem, mikor butaságot olvasok...

Akkor egy kis idézet a csjt-ből...

"4:179. § [Kapcsolattartásra jogosult más hozzátartozók]

(1) A kapcsolattartásra a nagyszülő, a testvér és – ha a szülő és a nagyszülő nem él vagy a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy a kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja – a gyermek szülőjének testvére és szülőjének házastársa is jogosult."

[link]

Vagyis anyuka mehet a búsba.

Nemhogy visszavinni viheti más, de még el is hozhatja és ha anyuka nem adja, akkor láthatás akadályozása miatt fel is jelenthető. PL. a második feleségednek is köteles lenne odaadni!

2014. aug. 11. 14:14
 8/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a jogszabályt! De a fenti jogszabály nem arra vonatkozik ha pl. egy nagyszülő kér láthatást a gyámügyön akkor megítél neki a gyámügy 1 évben pl. pár napot? Tehát a nagyszülői is kap láthatást mint pl. a különélő szülő?

Engem inkább az érdekelne, hogy mivel engem illetett meg a hétvégi láthatás, amivel éltem is, én mentem a gyermekért, ám vissza már nem én vittem a fenti okok miatt. Erre van e valami jogszabály?

2014. aug. 11. 14:29
 9/21 anonim ***** válasza:
82%

Nem csak akkor.

Anno az ex velünk is próbálkozott, hogy nekem, mint feleségnek nem hajlandó átadni a gyereket a láthatás szerinti hétvégén, csak apukának. Kapott is szépen egy ügyvédi levelet, hogy nono, ezzel nem kellene játszani, mert láthatás akadályozása vagy akár gyermek veszélyeztetés.

Sajnos kénytelenek voltunk utána nézni, mert az ex nálunk is próbálkozott mindennel, hogy ellehetetlenítse a kapcsolattartást.

Azt ugye tudod, hogy ha ő költözött jelentősen messzire, akkor bírósági úton kérheted, hogy kompenzáljon? Teszem azt ilyenkor szoktát azt, hogy pl te mész a gyerekért, de haza már neki kell vinnie. Jelentősen megnövelte a költségedet a költözéssel. Erre is van jogszabály.

Nézz utána, keress ügyvédet, vagy slattyogj be a bíróságra, ahol van ingyenes panasznap és kérj tájékoztatást, mert ha jól látom az exed csúnyán át akar verni a palánkon.

2014. aug. 11. 14:39
 10/21 anonim ***** válasza:
59%

7!

Az idezett jogszabaly arra vonatkozik, hogy ki az, aki igenyelhet lathatast. Akinek megiteltek, az a lathatasi idejeben oda viszi a gyereket, ahova akarja, es arra bizza, akire akarja. Tehat kerdezonk eseteben akar a harminchatodik nagyneni is vihette volna vissza a gyereket.

2014. aug. 11. 18:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!