Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Milyen támogatások járnak az...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Milyen támogatások járnak az egyedülálló anyáknak?

Figyelt kérdés
Két hete költözött el a férjem, én már voltam ügyvédnél, hogy elindítsam a válást, azt mondta jobb esetben decemberben elválunk. De az még nagyon sok idő. Azt hallottam, hogy ha nincs válás akkor is járnak támogatások az egyedülálló anyáknak. Ez így van? És mik? És hol kell ezeket intézni?
2014. aug. 7. 13:46
 1/5 anonim ***** válasza:
Magasabb családi pótlék, más semmi. Esetleg az Önkormányzat adhat iskolatámogatásit.
2014. aug. 7. 14:05
 2/5 anonim ***** válasza:
0%
Akik férjnél voltak azoknak alanyi jogon jár a támogatás(pláne ha a házasságból gyermek is származik)de aki csak úgy"összeálltunk oszt' jó napot"magyarán élettársi kapcsolatból jön(pláne hogy ki tudja már hányadikból...)annak nem jár egy fillér sem.
2014. aug. 7. 14:07
 3/5 anonim ***** válasza:

Egyrészt a munkahelyeden a bérszámfejtőt kérdezd meg, azután az iskolában az osztályfőnököt,

másrészt az önkormányzatnál a családsegítő (szociális) irodában és a családsegítő központban is érdeklődj, mert onnan is járhat. Bizonyos támogatások nem családi állapot szerint, csak jövedelemhatár szerint járnak, ezek érinthetnek ezentúl Titeket.

2014. aug. 7. 14:22
 4/5 anonim ***** válasza:

Elvált édesanya vagyok, egy ovis kisfiúval.

A támogatások közül alanyi jogon egyes egyedül a magasabb összegű családi pótlék jár, ami a jelenlegi 12.200 Ft/hó összegről 1.500 Ft/hóval magasabb lesz, azaz 13.700 Ft.

A MÁK honlapjáról le tudod tölteni a nyomtatvány, amelyben nyilatkozol, hogy "házas, de házastársától külön él"- illetve majd ha jogerős válásotok is meglesz, akkor még egy módosítást beküldesz.

Ha most igényeled, akkor is a 2 héttel ezelőtti dátumot írhatod (visszamenőleg 2 hónapra lehet ilyen igényt bejelenteni).

Letöltöd, kitöltöd az adatokkal, tértivevénnyel feladod, a következő soros utalással rendezni fogják a különbözetet, illetve a magasabb összeget utalják folyamatosan.

A többi ellátás JÖVEDELEMfüggő- ha megírtad volna, hogy mennyi a nettó béred, egyéb bevételed, illetve jelenleg miben egyeztetek meg a férjeddel, hogy a bírósági döntésig mennyi gyermektartást fizet neked megállapodásotok alapján, akkor sokkal okosabbat tudnék írni.

Nekem nem jár semmi, mert normálisan keresek és ez szerintem így is van jól- az egyedülállóság ténye még nem feltételez minden esetben rászorultságot.

Nagy általánosságban a különböző szociális jellegű támogatások (pl. lakhatási, gyermekvédelmi, eseti- vagy rendszeres segélyek stb.) feltételeit a lakóhelyed szerinti önkormányzat szociális tárgyú rendeletében tudod minden részletében elolvasni, ott vannak az igénylőlapok, pontos feltételek is leírva (minden önkormányzat lehet más és más)- a legtöbb településnek van hivatalos honlapja, amin fent vannak a hatályos rendeletek, keress rá.

Vagy ha nem leled itt meg, akkor az önkrományzat szociális irodájában tudnak segíteni, tájékoztatni.

Általában az öregségi nyugdíjminimumhoz kötöttek ezek a jövedelemhatárok, és nagyjából 40 eFt/hó/egy főre jutó NETTÓ jövedelem alatt lehet igényelni.

A válásig ajánlom, hogy a férjeddel két tanu vagy az ügyvéded segítségével állapodjatok meg a jogerős bírósági döntés megszületésének idejére valamilyen tartásdíjban (nagy általánosságban: az átlago fizetés 20%/gyermek, legfeljebb 50% sok gyermek esetében a szokásos mérték, de ettől ti kedvezőbb irányba is eltérhettek).

Minden jót.

2014. aug. 7. 16:31
 5/5 anonim ***** válasza:

4. válaszoló vagyok.

2. válaszolótól kérdezném, hogy szerinte MILYEN támogatások járnak alanyi jogon?

Elvált édesanya vagyok, semmi ilyenről nem tudok (a jövedelmem sokszorosan a támogatható kör feletti).

Megköszönném, ha tájékoztatnál esetleg jogszabályi hivatkozással is.

Csodálkoznék, ha az állami, a társadalombiztosítás vagy a kincstár csak azért adna nekem vagy más egyedülélő szülőnek több juttatást, mert a magánéletünk nem úgy sikerült, ahogy terveztük (=válás) :)

Szerintem ez nem a támogatandó kategória, a szociális rászorultság meg nem esik egybe a családi állapottal gyakran.

2014. aug. 7. 16:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!