Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Útlevél! Hogyan tudok úgy útlevelet csináltatni a közös gyerekünknek, ha a volt férj nem jelentkezik?
Kiskorú még a gyereketek? Ha igen, akkor itt van némi leírás:
Kiskorú gyermek útlevéligényének benyújtásakor a szülők (törvényes képviselők) együttes megjelenése szükséges. Az útlevél kiadásához közös hozzájáruló nyilatkozatukat egyidejűleg teszik meg. Egyik szülő (törvényes képviselő) személyes jelenléte esetén a másik szülő (törvényes képviselő) közjegyző, gyámhatóság, konzuli tisztségviselő, útlevélhatóság vagy a jegyző előtt tett írásos, az úti okmány kiadásához hozzájáruló nyilatkozata szükséges. Elvált szülők esetében a törvényes képviselőnek - a szülői felügyeletet gyakorlónak - a gyermek elhelyezéséről szóló jogerős bírói ítéletet be kell mutatnia. Elhalt szülő(k) esetében a halotti anyakönyvi kivonat(ok); a gyámság alá helyezett gyermek esetében a gyám személyes jelenléte és a jogerős gyámhatósági határozat bemutatása szükséges
Akkor NEM kell az apuka, ha elváltatok és a bíróság nálad helyezte el, kizárólagos felügyeleti joggal ( kapd elő a válási papírokat, olvasd el a határozatot, benne van, hogy pontosan melyikőtöké a szülői felügyeleti jog).
Ez esetben a bírósági jogerős határozatot vidd magaddal és egyedül vagy jogosult a gyereknek úlevelet csináltatni.
A volt férjedre csak akkor kell várni, ha közös maradt a felügyeleti jog is.
Közös a felügyeleti jog, beszéltem az okmányirodával, az apa belegyezése mindenképpen kell az útlevél készítéséhez, akkor ha van láthatása.
Nos, ez az apuka nem látogatja a gyerekeket..de nem akarja beleegyezését sem adni nem magához az utazáshoz, hanem az útlevél készítéséhez sem.
Akkor indíts keresetet a közös felügyeleti jog megszüntetésére, ebből még a későbbiekben is sok ehhez hasonló bonyodalom adódik.
Vagy: közösen egyszer elmenni közjegyzőhöz és ott megtenni a szükséges nyilatkozatokat a lehetséges élethelyzetekre ( pl. útlevél, iskolaválasztás, tartózkodási hely stb.)
A baj ezzel csak az, hogy adódhat olyan rendkívüli helyzet is, amire nem lehet előre felkészülni.
Ilyen együttműködésre sem hajlandó, "felnőtt" emberrel a lehető leghamarabb meg kell szüntetni azokat a kapcsolódási pontokat, amikor a beleegyezése, hozzájárulása, közös döntés szükséges.
Kedves utolsó, ha a gyerektartást akarnám behajtani, nem nekem kéne megtalálnom hanem a hatóságoknak.
Jelen esetben nem nekem nem válaszol, útlevél ügyben...remélem nem nekem kell szégyellnem magam amiatt mert elvinném nyaralni a fiúnkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!