Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válunk, mire számítsak vagyonmegosztáskor?
Van egy lakásunk, amit a következők szerint vásároltunk: én eladtam a 100% tulajdonomban lévő, házasságkötés előtt szerzett lakásomat 9,7 millió forint értékben, majd 3 hónapra rá, már házasként vásároltunk egy közös lakást ebből a pénzből, illetve 8 millió forint közös hitelből. A bankszámlakivonatokon a pénzmozgás egyértelműen látszik, plusz az adásvételi is van a lakás eladásról.
A férjem a hitelen kívül nem járult hozzá semmivel a lakás megvételéhez. 2011-ben végtörlesztettünk úgy, hogy édesapámmal kötöttünk kölcsönszerződést, gyakorlatilag kifizette a lakásunk hitelét. Azóta (3. éve) neki fizetjük vissza a kölcsönt, amiből a szerződés szerint még kb. 6 év van hátra. Ilyenkor kb. milyen arányban oszlik meg a lakás?
én az alábbi módon tartanám igazságosnak:
A teljes vételár a leírásod alapján 17,7M Ft.
Ebből a különvagyon 9,7M Ft, ez a vételár 54.8%-a.
A hitelre vásárolt rész közös, tehát fele-fele arányban kell megosztani, így a 45.2 %-ból neked jár még további 22,6%, tehát a valós tulajdoni arány 77,4-22,6%.
Ha eladjátok a lakást, ebből következően az eladási ár 77,4%-a a tiéd, a maradék a házastársadé, de ebből még le kell vonni az apukád felé fennálló tartozást 50-50%-ban, mert az közös adósság.
Mivel édesapádnak tartoztok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!