Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Válunk, mire számítsak vagyonm...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Válunk, mire számítsak vagyonmegosztáskor?

Figyelt kérdés

Van egy lakásunk, amit a következők szerint vásároltunk: én eladtam a 100% tulajdonomban lévő, házasságkötés előtt szerzett lakásomat 9,7 millió forint értékben, majd 3 hónapra rá, már házasként vásároltunk egy közös lakást ebből a pénzből, illetve 8 millió forint közös hitelből. A bankszámlakivonatokon a pénzmozgás egyértelműen látszik, plusz az adásvételi is van a lakás eladásról.

A férjem a hitelen kívül nem járult hozzá semmivel a lakás megvételéhez. 2011-ben végtörlesztettünk úgy, hogy édesapámmal kötöttünk kölcsönszerződést, gyakorlatilag kifizette a lakásunk hitelét. Azóta (3. éve) neki fizetjük vissza a kölcsönt, amiből a szerződés szerint még kb. 6 év van hátra. Ilyenkor kb. milyen arányban oszlik meg a lakás?

2014. márc. 22. 15:30
 1/7 A kérdező kommentje:
Azt nem írtam, hogy a hitel összege (az édespámtól kölcsönkért pénz) 7,5 millió forint volt.
2014. márc. 22. 15:37
 2/7 anonim ***** válasza:

én az alábbi módon tartanám igazságosnak:

A teljes vételár a leírásod alapján 17,7M Ft.

Ebből a különvagyon 9,7M Ft, ez a vételár 54.8%-a.

A hitelre vásárolt rész közös, tehát fele-fele arányban kell megosztani, így a 45.2 %-ból neked jár még további 22,6%, tehát a valós tulajdoni arány 77,4-22,6%.

Ha eladjátok a lakást, ebből következően az eladási ár 77,4%-a a tiéd, a maradék a házastársadé, de ebből még le kell vonni az apukád felé fennálló tartozást 50-50%-ban, mert az közös adósság.

Mivel édesapádnak tartoztok

2014. márc. 22. 15:52
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, igazságosnak én is kb. így tartanám, de a törvény is így szól? Sajnos tájékozatlan vagyok ezen a téren.
2014. márc. 22. 15:54
 4/7 anonim ***** válasza:
kieg az előzőhöz. Az lemaradt, hogy mivel édesapádnak tartoztok, nem tudom, kamatot is számoltatok-e, vagy csak annyit kell visszaadni, mint amit kölcsön adott.
2014. márc. 22. 15:54
 5/7 anonim ***** válasza:
A törvény azt mondja ki, hogy ami külön vagyon, az mindig is az marad, ami viszont közös vagyon, vagy közös teher, az a már fele-fele arányban oszlik, de minden azon múlik, ebből mit tudtok bizonyítani.
2014. márc. 22. 15:56
 6/7 A kérdező kommentje:
csak amennyit kölcsön adott
2014. márc. 22. 15:56
 7/7 A kérdező kommentje:
Adás-vételi szerződés, bankszámla kivonatok vannak, egyértelmű, hogy a lakásom eladásából vettük az új lakást. Az édesapámmal pedig érvényes kölcsönszerződésünk van.
2014. márc. 22. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!