Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Jogosan követeli vissza a volt férjem a "véletlenül" elutalt gyerektartást?
#8, azért az ilyen amazon-természetre már szerencsére a bíróságok zöme sem vevő... emlékezzetek csak a Kovács Lázár saga-ra, ott is hiába ágált az a borzalmas nőszemély, akkor sem ítélték meg az általa elképzelt 80 eFt-t csak 50-et...
Kérdező, első sorban is el kell olvasni, hogy mi áll az előző bírósági döntésbe, másfelől én azért a férjed helyében mindenképp elmennéka bíróságra - egy próbát megér, és kevéssé tartom valószínűnek, hogy a 46 eFt tartásdíjat simán felemelnék 66 eFt-re, ha szépen végigjárná az első-, másodfokot - hisz eltartotti oldalon semmi nem támasztja alá a tartási igény ekkora hirtelen emelését - valszeg születne egy középutas ítélet, és megítélnének mondjuk 55 eFt-t, hisz a bíróságnak módjában van az, hogy a magasabb összeg alacsonyabb százalékáában határozza meg a tartást, ami ugye 1 gyerek esetén általában a jövedelme 15-25%-a.
Mondjuk mindenképp arra kell számítania, hogy el kell vinnie másodfokra is, mert első fokon még ma is eléggé az elnőiesedett bírói kar elfogultan nőpárti ítéletei születnek.
Mindenesetre, ha ügyvéd lennék, simán vállalnám a férjed képviseletét ebben a perben, látnék a dologban esélyt a sikerre.
De mivel nem vagyok az, azt ajánlom, hogy szerintem egyezzetek meg középúton magatoktól, ez a legvalószínűbb ítélet ugyanis, így meg megkímélitek magatokat a perköltségtől is...
#14, szerintem a beadvány dátuma a mérvadó ilyenkor, de még senki sem tudja, mert szokás szerint még nem jött ki a részletes szabályozása a hatályba léptetésnek, csak egy szokásos politikai igérgetés, hogy rugalmas átmenetet fognak biztosítani... tudtommal. De lehet, hogy kijött már, csak nekem nem jött szembe...
Pedig nem lenne érdektelen, mert az ember ki tudná sakkozni, hogy márc. 14-én vagy 16-án érdemesebb-e elindítania az ügyet:)))
A férjnek egyébként az Új Ptk szerionti perindítást tudom javasolni látatlanban, mert tudtommal végre megszűnik a tartásdíj százalékos megállapításának lehetősége, ami megszüli egyáltalán az ilyen helyzeteket, a bíróság mindenképp fix összeget fog előírni, amennyire tudom...
Ha a férjnek hátralékai lennének, akkor viszont sietnie kell a perindítással, mert amennyire tudom, bár az új Ptk-ban is a 6 hónap visszamenőélegesség az alapértelmezett, de ha a jogosult bizonyítani tudja, hogy ő mindent megtett, akkor felmehet egészen 3 évre is a visszamenőlegesség.
Ha a férj nincstelen munkanélküli, akkor viszont valszeg megint csak az új Ptk-val jár jól, mert az a "saját eltartása rovására is" kitételt rugalmasabban értelmezi, nézi azt is, hogy a gyereknek van-e egyéb tartásra kötelezhető hozzátartozója...
Na, ilyenek, aszerint, amit eddig tudni...
Köszönöm a válaszokat!
%-osan állapították meg az összeget 2012 márciusban. Összesen 6 gyermeke van, 4 tőlem és 2 az élettársától. Nem tudom, hogy új tárgyalás során mennyit és hogyan (% vagy fix összeg) ítélnének meg. Én mondjuk nem érzem soknak ezt az összeget.
Én is dolgozok, tehát nem ő tart el minket és pénzéhesnek sem gondolnám magamat, mert a gyerekeket közösen akartuk, ezért úgy érzem jogosnak, ha ő is beszáll, legalább az anyagiakba.
Nem tudom pontosan, hogy most mennyit keres, de a kapott + után úgy számoltam, hogy netto 200000Ft körül. Ebből szerintetek mennyi lenne a fix összegben megítélt gyerektartás?
Kérdező, ugye már megint a lényeg nem derül ki a kérdésből, hogy ez a pénz nem 1 hanem 4 gyerek után fizetett tartásdíj... amikor is döntően más a helyzet, mint ha valaki 1 gyerekre kevesli a 46 eFt-t és akarna 66-ot...
A mostani kérdésedre válaszolva, a fizetés fele osztva a gyerekek számával az egy gyerekre jutó ilyen esetben. És nem, így, ilyen felállásban, 4 gyerekre egyáltalán nem sok... ilyen felállásban még ha ügyvéd lennék se vállalnám, vesztes ügy, az csakugyan 65 eFt körül van, és az 1 gyerekre eső 16-17 eFt-n nem fognak csökkenteni...
Ha viszont valaki 1 gyerek után akarná a tartásdíjat 46 eFt-ről 66 eFt-re emeltetni különös ok (pl. tartós betegség) nélkül, azt bármikor, bárhol, ízekre, mert a magyar 1 gyerekre jutó átlag feléhez képest totál irreális...
4 után.... nos, az nagyon más...
Nem akarja eltartani a gyerekét? Érdekes apuka....
Ha az érvényes bírósági döntés %-os, hát akkor az van.
Nem tudom mekkora esélye van, ha megtámadja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!