Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha az apa a munkája miatt akadályoztatva van, a nagyszülők jogosultak a gyerekláthatásra helyette?
Ez nem egésszen így van. HA nem tudsz azona hétvégén menni a gyerekekért, akkor előzetesen tájékoztatnod kell az anyukát, hogy nem tudsz menni. Ilyenkor van lehetőség az elmaradz láthatás pótlására. Ha a szülők ha nem tudják megbeszélni a pótlást (pl következő hétvége), akkor a gyámhatóságnál kell kérvényezni az elmaradás pótlását. (Itt célszerű igazolni, hogy te szóltál, hogy nem tudsz menni a kijelölt hétvégén).
A nagyszülői láthatást szintén bíróságon kell kérvényezni , ha anyuka nem akarja engedni és akkor a bíróség megítél két hetente pár órát (ottalvás nélkül)a nagyszülőknek.
Húúúú, milyen a kapcsolatotok, ha ezt nem tudjátok megbeszélni? Részvétem.
Amúgy az én apám pilóta, szóval gyakran dolgozott hétvégén, és akkor mi is a mamánál voltunk addig. Anyukámat nagyon nem érdekelte, hogy apa, vagy mama vigyáz-e ránk, amúgy is kell menni a mamához is néha. Szerintem ha a szállítás megoldott, nem lehet ez probléma, de ha az ex ennyire gáz, akkor keresztbe tehet olyan dolgokkal, hogy 'de az apának kell hoznia-vinnie a gyereket'... stb. Ekkor lehet szükség bíróságra, de szerintem előbb próbáld normálisan megbeszélni. Vagy már próbáltad és nem sikerült?
Amíg nem veszélyezteted a gyerekeket azzal, hogy a nagyszülőkre bízod őket - márpedig a leírásodból nem úgy tűnsz, mint aki ilyet tenne -, akkor jogilag nem tehet semmit. Ha a szüleid megbízhatóak, szeretik a gyerekeket, és a kicsik is szívesen vannak náluk, nyugodtan odaviheted őket éjszakára, ahogy az anyjuk is bármikor elviheti őket a saját szüleihez. Azért, mert nem te vagy a nevelő szülő, még nem lettél a családoddal együtt számkivetett, vagy épp veszélyes a gyerekekre, ugyanúgy a gyerekek szülője vagy, a szüleid pedig nagyszülők. A láthatási idődet a gyerekeiddel ott és azzal töltöd, akivel szeretnéd, a felügyeletükről is saját jogod van dönteni ez idő alatt.
Egyébként végtelenül szomorúnak tartom, hogy egy válás után már nagyszülői láthatási jogokkal kell zsarolni az anyát, hiszen a gyerekeknek árt, ha elveszi tőlük a nagyszüleiket. :(
Mi is kértük a bíróságot, hogy ítéljen meg a nagyszűlőnek is láthatást, de elutasították.
Az anya sokszor otthon sincs, amikor megyek a gyerekekért, a gyerekek egyedül jönnek ki az utcára hozzám, de amikor kértem a bíróságon, hogy mehessen érte édesanyám is, mert ő közelebb lakik, akkor az exnejem úgy tiltakozott, hogy ihaj, ha nem tudok érte menni, akkor nincs láthatás. Sajnos a bírónő ez ügyben is az ő javára döntött, pedig egyértelmű volt, hogy semmi másról nem szól a dolog, mint arról, hogy keresztbe tegyen nekem.
A gyámügyet felejtsd el, a fülük botját sem mozdítják, azt nézik, hogyan nem kell dolgozniuk. Nekem még a másfél éve elmaradt láthatások miatt sem hoztak végzést, és ha reklamálok, csak még rosszabb.
Egyedüli megoldás, ha elhozod a gyereket, és utána elviszed a szüleidhez. Ők már visszavihetik, lényeg, hogy te hozd el, attól kezdve pedig az exednek már semmi köze semmihez.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!