Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Gyerektartást megítélnek úgy is, hogy az apa fizetésének a felét elviszik a hiteltörlesztések?
Na erre én is kíváncsi lennék,mert ilyesmi cipőben járunk!!
Egyébként a gyerektartás szerintem törvényileg kötelező
Sokaknak havi 10 000-t ítélnek meg... na ezzel aztán ki leszel segítve. Amúgy szerintem ebben az esetben valamennyivel többet fognak megítélni de nem sokkal...
Persze nem tudjuk hány gyerekről van szó.
Természetesen. Az összeg megállapításánál viszont figyelembe veszik. Vizsgálják a szociális körülményeket nálad is, nála is, tehát azt, hogy milyen jövedelemből tart-e fenn lakást, a rezsi és a hitel mellett mennyi marad neki megélhetésre, a gyerek hogy van ellátva, a szükségeset biztosítani tudod-e neki, vagy nagyon rá vagy szorulva a gyerektartás magasabb összegére.
Az első válaszolónak annyiban van igaza, hogy ha mondjuk a hitel tárgyát képező dolgot közösen vagy csak te használod, neked ítéli a bíróság, vagy megegyezés alapján a tied maradhat (pl. autó), akkor a hiteltörlesztés kérdését is rendezni kell. De ha személyi hitelei vannak, vagy arra a lakásra hitele, amiben ő lakik továbbra is, vagy azóta vette fel, akkor nincs közöd hozzá.
Arra lehet számítani, hogy az igazolt jövedelmének kb. 20%-át fogják megítélni gyerekenként és a mérlegelés tárgyát csak az képezi majd, hogy felfelé vagy lefelé "kerekítsenek". Ha százalékos alapon állapítják meg a gyerektartást, akkor valószínűleg fognak mellé egy minimum összeget is megállapítani arra az esetre, ha megszűnne a papíron igazolt, tehát bejelentett munkaviszonyból származó jövedelme.
Pl 100.000 Ft-os jövedelemnél azt mondja a bíróság, hogy a jövedelme 20%-át, de legalább X Ft-ot. Na ez az x, amit a bíró az egyéni körülmények mérlegelése alapján fog bemondani. Lehet, azt mondja, hogy 10.000, lehet azt hogy 15.000. Viszont lehet a tárgyaláson tiltakozni mindkét félnek. Az az elsődleges cél, hogy megegyezés szülessen.
35/N
A gyerektartás kötelezö, a törlesztés "önkéntes" dolog, azaz elöször levonják a gyerektartást, és utána a maradékból vagy fizeti a részleteket vagy sem, az magánügye mindenkinek.
A gyerektartás a nettó fizetés 15-25%-a gyerekenként, de összesen - akárhány gyerek van - max. 50% lehet.
Az exed köteles fizetni a gyerektartást, a törlesztés meg csak ezután jön, az teljesen független a gyerektartási kötelezettségtöl. De ha a kölcsönt a házasság alatt vettétek fel (amennyiben házasok voltatok), vagy közösen szerepeltek a hitelen, akkor közösen is kell fizetni.
Ha neked is kötelességed, hogy a megélhetésetek TERHÉRE ne vonj el pénzt a családi kasszából, akkor szerintem ez valamilyen szinten vonatkozik a gyerek apjára is. Ide tartozik például egy hitel. Ha nehezen éltek, akkor elvárható tőled, hogy az esetlegesen meglévő kétszintes hiteles házadat egy lakásra cseréld és rendezd a hiteled, hogy a gyereknek mindent meg tudj adni, ne hitelre menjen el havi 50.000 Ft, hanem a gyerek szükségleteinek kielégítésére. Szerintem ennek vonatkoznia kellene az apára is, hiába nem vele él a gyerek, tőle is elvárható, hogy az élete körülményeit nagyjából a gyereke szükségleteinek kielégítéséhez igazítsa. Tehát ha van rá lehetősége, költözzön kisebb lakásba, adjon fel valamit, hogy tudjon a gyerekéről gondoskodni. És akkor még mindig CSAK gyerektartást fizet, amit mindannyian tudunk, hogy lócitrom ahhoz az összeghez képest, ami a gyerek boldogulásához szükséges.
35/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!