Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Vitából, válási szándék lett,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Vitából, válási szándék lett, ikerbabáink lombikból születtek - küzdelmek árán - de apa tartásdíj elkerülése végett lemondana róluk. Közös megegyezéssel válnánk, milyen okmányok szükségesek hozzá?

Figyelt kérdés
Ez már visszafordíthatlannak tűnik, pedig még mindig szeretem :(, és ő a kapcsolatunkért megmondta, hogy nem fog tenni semmit, és sajnos ez ügy tűnik így van.
2013. jan. 7. 21:55
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

"Biztos nem mondhat le róla?

Nem értem jogilag hogy van ez, mert örökbe is bármikor adhatod a saját gyereket, lemondva ezzel a szülői jogaidról. Na most ezt csak 2 szülő teheti meg, egy nem?"

Biztos, hogy nem mondhat le.

Örökbe csak akkor adhatja valaki a gyerekét, ha vagy szüléskor lemond róla egy nö és vagy nincs apja (mármint hivatalosan nem nevez meg senkit az anya) a gyereknek, vagy pedig az is beleegyezik.

Késöbb meg csak akkor lehet örökbe adni, ha pl. az anya új férje akarja örökbefogadni, azaz a gyereknek az örökbefogadás lezajlása után is KÉT szülöje lesz.

2013. jan. 8. 21:48
 12/22 anonim ***** válasza:
65%

Értem, csak az forgott a fejemben, hogy nem ritka, hogy 10 éves gyereket adnak örökbe a szülők például.

Szóval itt ez esetben lemondanak a szülői jogaikról. Többé papíron nincs gyerekük. Akkor ezt ezek szerint önállóan egy apa nem teheti meg.

És a születés előtt? Még a terhesség alatt? Vagy azt megteheti, hogy születéskor el sem ismeri saját gyerekként?

2013. jan. 8. 21:51
 13/22 anonim ***** válasza:
47%
Pontosan így van, utolsó, ezt csak a két szülő együtt teheti meg, kivétel, ha nincs is anyakönyvezve csak az anya, és nincs olyan férfi, akit vélelem alapján apának kellene tekinteni. (praktice: nincs férjnél), illetve hát logikusan, ha a másik szülő meghalt. Illetve hát, ha a bíróság megfosztotta minden szülői jogától, mert mondjuk súlyos, erőszakos bűnt követett el a gyerek ellen.
2013. jan. 8. 21:51
 14/22 anonim ***** válasza:
59%
#12, nem, egyiket sem teheti meg, illetve, hát van kiskapu, ha nem férj, és az anya nem nevezi meg apaként. De ez ebben az esetben szóba sem jön, lévén, az illető férj, és a donációhoz hozzájárulással automatice elismerte a sajátjának a születendő gyerek(ek)et.
2013. jan. 8. 21:55
 15/22 anonim ***** válasza:
65%

#11, ez ennél bonyibb, pontosan egy családjogász tudná megmondani, de szerintem ez úgy van, hogy amikor a pár az akármilyen korú (nyilván 18 alatt) gyerekét VÉGLEGES állami nevelésbe adja - vagy a bíróság rendeli el ezt - akkor felfüggeszti a szülői jogokat az örökbeadás érdekében. De ekkor még a szülők a szülök, csak szünetelnek a jogaik és jórészt a kötelességeik is. Azután, ha sikeres az örökbeadás, az már mindenkivel szemben hatályos, tehát azzal szűnnek meg véglegesen a vér szerinti szülők szülői jogai és kötelességei egyaránt. Legalábbis így logikus...

Időnként adódnak egyébként furcsa helyzetek, pl. mi van akkor, ha valakinek születik egy gyereke, valakinek megállapítják az appaságát, fizeti a tartást, majd lesz egy új férje, az örökbe fogadja a gyereket, majd ez a házasság felbomlik. Ilyenkor lehet kérni az örökbefogadás megszüntetését, de törvény szerint a bíróság ezt csak akkor engedélyezheti, ha az a kiskorú érdekében áll.

2013. jan. 8. 22:05
 16/22 A kérdező kommentje:

Kicsit fájdalmas volt számomra, ez a lemondok a gyerekeről, ha elhagyod a tartásdíjat, de úgy gondolom az ilyen nem igazi apa, sőt nem apa egyáltalán. És benne lennék, hogy szülői jogairól lemondjon, de akkor tényleg hagyjon szabadon minket, nem kérek tartásdíjat sem, meg tudunk egyezni az ingatlanban is, csak attól félek nem lesz aza abíró aki elengedi a férjemnek a tartásdíj fizetését.

A gyermekeimnek a normális anyagi áletmódot meg tudom engedni, hitelem nincs, bár a lakás tulajdont csak szülői segítséggel tudnám kifizetni de erre is van támogatásom.

A lombik eljárás pont, hogy miatta kellett - sokat szenvedtem a az eljárás alatt a gyógyszerek mellékhatásai miatt, de akinek mindezek után a pénz fontosabb menjen.

Szülői jog lemomndásást azt olvastam gyámhivatalban kell intézni, miután ez megtörtént szívesen a saját családi nevemre iratnám a gyerekeket.

köszönöm a hozzászólásokat.

2013. jan. 9. 12:25
 17/22 anonim ***** válasza:
59%
De értsd meg - amíg nincs apa aki vállalja az "apa szerepet" addig nem lehetséges.
2013. jan. 9. 12:34
 18/22 A kérdező kommentje:
értem :( , az én nevem akkor nem hordhatják :(((
2013. jan. 9. 12:38
 19/22 anonim ***** válasza:
56%
névváltoztatással épp hordhatnák.
2013. jan. 9. 12:56
 20/22 anonim ***** válasza:
59%
Kérdező, de, hordhatják, a "nevére veszi" egy ilyen múltból itt ragadt köznapi szófordulat, valójában az apai jogok és kötelességek valamint a gyerek névviselése csak annyiban függenek össze, hogy az apának is joga van beleszólni, de a névviselésről a két szülő közösen dönt, a törvényi kikötés mindösszesen annyi, hogy testvéreknek azonos családnév kell. Ez lehet az apa családneve, az anya családneve, mindkettő kötőjellel...
2013. jan. 9. 13:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!