Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válásom előtt örököltem egy házat+500000ft-t a házat eladtam az árát + az 500000ft-t közösen felhasználtuk. A feleségem is örökölt egy telket amit 20éve én gondoztam, fejlestettem, most a válás után el akarja adni. Jár-e nekem valami?
Az örökség maga különvagyon, de a növekményérték közös vagyon, ha közös munkából/ráfordításból lett.
Sajnos, vita esetén a pontos értékeket sokszor csak szakértő tudja megállapítani egy esetleges perben.
Amig valamelyik fél örökölt, az saját vagyona marad. Ha a te örökségedet a házasság alatt feléltétek - azaz nem vettél belöle nagyobb vagyontárgyat, hanem jól éltetek belöle, akkor ebböl neked nem jár utólag semmi.
Amit a feleséged örökölt, az az övé, amit ráköltöttetek a házasság ALATT, az az érték felezödik. De ha megvolt a vagyonmegosztás, és utána akarja a volt feleséged eladni, akkor abból neked nem jár semmi.
Ha netán még folyik a vagyonmegosztás, akkor esetleg ennek az értéktöbbletnek a fele járhat neked.
A házasság alatt van vagyonközösség, a válóper meginditásától kezdve nem. A válás utáni ügyek meg mindenkinek magánügyei.
Mit értesz az alatt, hogy "felhasználtátok".
Ha azt, hogy elköltöttétek a mindennapi megélhetésre, akkor annak már búcsút inthetsz. Ha vettél belőle valami ingóságot (pl. másik ingatlant) akkor az különvagyon marad.
A feleséged örökölt telke is különvagyon, ám a munkád során keletkezett többletérték (pl. építettél rá valamit, átalakítottad a tarlót termőfölddé, stb..) FELE téged illet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!