Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Erre van törvény?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Gbariella1975 kérdése:

Erre van törvény?

Figyelt kérdés
Válok. A férjem követeli azt az összeget, amit ráfordítottunk a házra. A házat örököltem, amire szabadfelhasználasú jelzálog kölcsönt vettem fel, én fizetem, soha egy fillért nem fizetett bele. Most az ügyvédjével fenyegetőzik, hogy fizessem ki. Tudom, hogy nem számít, hogy én vettem fel, az én nevemen van csak, és, hogy én fizetem egyedül. Számlákat nem tud róla mutatni, mert nincs semmije, de az ügyvédje szerint neki az a pénz jár. Tudna nekem valaki erről egy törvényt mutatni? Nem el akarok zárkózni a fizetés elől, hanem egy hivatalos dolgot kérnék erről, mert ők nem voltak hajlandók erre. Ha most józan paraszti ésszel gondolkodom: Felvettem egy hitelt, megvettem belőle a cuccokat a felújításhoz, felújítottam, fizettem rá duplán a svájci frank alapú hitelt, és még amit eddig kifizettem annak a felét fizessem ki a férjemnek? Na erről kérnék nagyon szépen egy jogszabályt. Köszönöm mindenkinek előre a válaszát!
2012. aug. 23. 06:29
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
91%
ő mit vett a házba? Mikor a férjem és tesója kirepült a házból, a 3. tesó felújította. Természetesen az öröklésnél nem a felújított házat harmadolták, hanem a régebbi állapotban lévő ház 1/3-át kapta a férjem. Tesó minden számlát eltett. Mondjuk ott nem is volt vita. Neked nincs ügyvéded? Kellene...
2012. aug. 23. 06:35
 2/13 anonim ***** válasza:
91%
Hát ez az! Nincs pénze a férjednek, pofája azért van. Ügyvédre meg pléne előteremtette, hogy fenyegetőzzön. Fogadj te is egy jó ügyvédet, majd ők harcolnak egymással. Te így kimaradhatsz. Egészen biztos, hogy így már Neked lesz igazad. Amit majd megítélnek neki, azzal elmehet a sarki kocsmába egy fröccsre.
2012. aug. 23. 06:40
 3/13 A kérdező kommentje:
Az igazság az, hogy nem tudok ügyvédet fogadni, mert a fizum 80 ezer, mg a kölcsönöm 85 ezer. Égen-földön a családi pótlék a gyerkőcre ami bejön, és így is nagyon sokat édesapám segít a párjával, de nekik is meg kell élni valamiből, nem várhatom el hogy ők fizessenek egy ügyvédet, mikor megkaptam élete munkáját a házát.
2012. aug. 23. 06:52
 4/13 anonim ***** válasza:
78%
Pedig lehet, hogy éppen egy ügyvéden fog múlni! Én összekaparnám valahogy, az biztos. Hiába néz ki úgy, hogy a férjednek nincs igaza, az ügyvédje kikaparhatja neki a gesztenyét a tűzből!
2012. aug. 23. 06:54
 5/13 anonim ***** válasza:
93%

Ha a szabadfelhasználású kölcsönt a házasságotok idején vetted fel (hiába csak te egyedül), az akkor is közös tehernek számít!

Mert amíg te a saját jövedelmedből a kölcsönt törlesztetted, addig a férjed a saját jövedelméből tartotta el a gyerekeket és téged is, ő fizette a rezsit, stb...

Vagyis közös háztartásban éltek, a terhek is közösek, ezért jár neki a felújításra fordított összeg fele!...

Itt te is leírtad, hogy milyen kevés a saját jövedelmed, vagyis te is bevallod, hogy a férjed tartott el, míg a te jövedelmed elment a házfelújításra... (Tehát végülis ő is fizette a házfelújítás költségeit, csak másképp.)

Akármilyen nehéz, de mindenképpen javaslom, hogy fogadj ügyvédet, mert itt az ügyvédek ügyességén sok múlhat!

A legjobb az lenne, ha peren kívül megegyeznél az expároddal, mert úgyis fizetned kell majd a végén, de ha az ügyvédek intézik, akkor évekig fog tartani a pereskedés és az ügyvédek is lehúzzák a maguk sápját az ügyből, lehet addigra 2x-3x annyit fizethetsz majd!!!

Jobb lenne mindkét részről kihagyni az ügyből az ügyvédeket, ha nem akartok mindketten ráfizetni.

Én leülnék vele így :

"... Figyelj! Én anno felvettem a házra 1 millió forint kölcsönt, amiből a végén 2 millió visszafizetendő lett...

Visszafizettem a banknak 2 millió forintot a saját fizetéseimből, amíg te közben a többi költséget álltad...

Villany, gáz, ennivalók, ruhák, stb...

Csakhogy ebben benne van a te saját költséged is (saját ennivalója, saját ruhája, ráeső villany használata, stb.)...

Én meg közben főztem, mostam, takarítottam a családra, RÁD IS!...

Ugye elismered, hogy az én munkámnak is értéke van, ezt a bíróság is úgy ismeri el, mintha a háziasszonyi teendők is a másik fél jövedelmével lennének egyenlőek!...

Szóval : egyezzünk meg annyiban, hogy a az6 általam visszafizetett 2 milliónak nem a fele, hanem annak a negyede jár neked, vagyis 500.000 forint!...

Ez így korrekt, ha már mindenképpen el akarunk számolni!..."

2012. aug. 23. 07:36
 6/13 anonim ***** válasza:
91%

Ja, és azt kifelejtettem, hogy a házasság ideje alatt a házasfelek jövedelmei közös szerzeménynek számítanak!

Tehát te hiába a SAJÁT házadra költötted a SAJÁT fizetéseidet, ez az összeg a közösből ment, ezért tarthat joggal igényt az összeg felére!...

Ezt csak akkor lenne másképp, ha házasság előtt kötöttetek volna Házassági Szerződést, amiben rendezitek, hogy mindkét fél fizetése a sajátja, arra a másik nem tarthat igényt. Válás esetén pedig egyiknek ez jár, másiknak az, stb...

2012. aug. 23. 07:44
 7/13 Snapette ***** válasza:
60%
Nem látom be, hogy fizetned kéne neki valamit is függetlenül attól, hogy ki vette fel és mikor. Közös volt a hitel, mert házasok voltatok és közösen költöttétek a házra. Ez már a múlt. Az, hogy a hitel a te neveden van melletted szól, hiszen válás esetén csak rajtad marad, még véletlenül sem hajthatnak be semmit a volt férjeden. Itt most melékes, hogy mire lett költve, ha kirándulni mentetek volna belőle, akkor is kérné a felét? Egyáltalán nem értem a logikát, miszerint ő kéri a felét... Ügyvéd ide vagy oda, én nem hiszem, hogy bíróság előtt ezt meg lehet indokolni.
2012. aug. 23. 11:42
 8/13 anonim ***** válasza:
93%
Úgy van, ahogy az 5-6. válaszadó írta. Hivatalosan a kamattal növelt hitel (tehát a visszafizetett összeg) fele jár a férjednek. Ebben semmiféle ügyvéd nem tud más eredményt elérni, valóban a házasságban minden közös. Ha a felvett összeget elnyaralgattátok volna, akkor nem kellene fizetned, de mivel értéknövelő beruházásra fordítottátok, jár a férjednek a fele.
2012. aug. 23. 12:12
 9/13 anonim ***** válasza:
81%
Tovább: akkor is járna ez az összeg, ha a férjed az egész házasságotok alatt egy fillért sem keresett volna. Írj a jogifórumra, ott szakemberek válaszolnak, de ők is ezt fogják mondani.
2012. aug. 23. 12:14
 10/13 anonim ***** válasza:
60%
Semmit nem kell fizetned ebből, ha tudod igazolni, hogy a hitelt te törleszted. Gondolom bankszámlakivonatot tudsz kérni a banktól. A ház örökség, ezért különvagyon, szóval itt sincs probléma. A felújítás költségeiről is keress számlát.
2012. aug. 23. 18:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!