Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Van-e az egyházi esküvő felbontására lehetőség, és hol kell kérvényezni?
Itt jól össze van foglalva:
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__eskuvo__3..
Teológiában jártas ember vagyok, és édesapám házasságát most bontották föl egyházilag.
Szóval mait tennetek kell:
Elmenni a helyi plébániára, és jelezni a plébánosnak a fölbontás kérvényét. Ő innentől kezdve fel fog világosítani titeket mindenről. Megkéri majd a párodat, hogy írjon egy "vallomást" a házassága helyzetéről. Ezt a püspöknek fogják előterjeszteni. (nem kell hozzá a pápa engedélye!!!)
Nem szépítek, pénzbe fog kerülni. Úgy kb 60-70 rugóba. Persze ezt nem egybe kell kifizetni, hanem majd időközben. Lesz meghallgatás, és a volt feleségét is be fogják idézni. Kb 2 éves a folyamat. Először első fokon mondják ki az ítéletet, aztán úgy 8-9 hónap múlva másodfokon is.
Egyébként 3 szempont szerint lehet érvényteleníteni egy katolikus házasságot:
1. Értelem elégséges használatának hiányában történt a megkötés.
2. Súlyos ítélőképesség hiányában szenvednek azokat a jogokat és kötelességeket illetően, amelyeket kölcsönösen át kell adni és el kell fogadni.
3. Pszichikai természetű okok miatt a házasság lényegi kötelezettségeit nem tudják vállalni.
A 3 pontból egynek be kell bizonyosodnia (kihallgatás, tanúk, vallomás alapján) és akkor szabad a pálya. :) Ne adjátok föl, még ha a pap el is akar kedvteleníteni! (szokásuk nem foglalkozni az üggyel)
24/n
Holnap alakítok egy egyházat és én féláron felbontom az egyházi házasságokat isten nevében és képviseletében. Minden vallást vállalok, keresztény vallások esetében további 10% kedvezmény!
Ha írtok üzenetet, megadom a címet ahová a papírokat be lehet nyújtani és a pénzt be lehet fizetni.
Ez jogos kérdés. Én sem mennék el az exemnek ilyenekre, mert egyszerűen el akarom felejteni és nem érdekelnek a dolgai.
És valljuk be sokan már csak azért sem tennék, hogy ezzel is bosszantsák a volt férjüket/feleségüket.
Úgyhogy valóban nem lehet arra számítani, hogy az ex elmegy és ott olyat mond, ami hasznos. Még az is lehet, hogy bosszúból azt mondja, hogy ő még szereti és nem akarja felbontani az egyházi házasságot.
22-es vagyok.
Semmi nem történik. Ha beidézik, de nem jelenik meg, akkor ugyanúgy nélküle is lemegy a tárgyalás. Hivatalosan is távol maradottnak fogják nyilvánítani.
Értesítőt majd kap a fejleményekről, és ennyi.
Egyébként akkor is fel lehet bontani, ha az egyik fél nincs benne. Tehát ha az ex mondjuk bosszút akarna állni, nem menne vele sokra, mert nem az számít, hogy mit érez, hanem az, hogy a 3 pontból valamelyik beigazolódni látszik e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!