Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Van-e az egyházi esküvő...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

M.aliz80 kérdése:

Van-e az egyházi esküvő felbontására lehetőség, és hol kell kérvényezni?

Figyelt kérdés
Párom 36 éves. 20 évesen elvett egy lányt, templomi esküvőjük is volt.Házasságuk nem tartott sokáig, évekig csak papíron voltak házasok, nem is tartották a kapcsolatot.Gyermekük nem született, tervbe se volt véve. Párommal nagyon szeretjük egymást, szeretnénk közös gyermeket, de nagyon elszomorít, hogy mi Isten előtt soha nem mondhatjuk ki az Igent:( A polgári esküvő viszont számomra semmit nem ér, csak papírforma.Borzalmas érzés ezzel együtt élni, hogy páromnak Isten szemében még mindig az ex a felesége.Próbáljuk magunkat túltenni rajta, de nem igazán sikerül.A napokban volt testvérem esküvője, természetesen egyházi.Ez még jobban felzaklatott minket.Olyan igazságtalannak érzem, hogy a nő aki csak kihasználta, soha nem tett érte semmit, tönkretette minden téren, életünk végéig közöttünk áll.Tudom, hogy a házasság szent kötelék, és csak Istennek van joga szétválasztani Őket. Van e bármilyen lehetőség az egyházi házasságuk érvénytelenítésére???
2012. aug. 13. 14:33
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
59%

A kérdésre válaszoljatok, ne gúnyolódjatok, kötözködjetek, okoskodjatok.

Itt vannak tapasztalatok.

[link]

2012. aug. 13. 15:11
 12/28 anonim ***** válasza:
73%

Idézet (nem a saját szavaim!):

Mi most csináltuk végig a procedúrát, a párom érvénytelenítette a házasságot (ő evangélikus, az ex volt katolikus), mert az ex nem akart gyereket. Be kell adni a papírokat, be kell fizetni első fokon gyorsított eljárásban 45e Ft-t, másodfokon 15e Ft-ot. A kérvény beadásakor van egy meghallgatás a kérvényezőnek, aztán értesítenek téged, hogy a per elindult és megkérdezik, hogy részt akarsz-e venni benne. Ha nem akarsz részt venni, lefolytatják nélküled, neked semmi féle kötelezettséged nincs. Úgy ahogy fizetni is annak kell aki kérvényezi. Majd következik egy meghallgatás megint (tárgyalás), a tanúkat is meghallgatják. De a meghallgatás alatt egyedül vagy a kérdezővel, nem mások előtt kell válaszolnod (vannak kínos kérdések). Utána elsőfokon ítélet születik és automatikusan másodfokra kerül. Mi az elsőfokú döntést 6 hónap alatt kézhez kaptuk.

2012. aug. 13. 15:14
 13/28 anonim ***** válasza:
100%
12: érdeke, hogy ilyen könnyen el tudták intézni, szerencséjük volt...vagy nem tudom. Szüleimnek évekbe telt. Apum túl fiatalon házasodott, plusz a nő nem akart gyereket. Ezek voltak az indokok mégis húzták vonták az ügyet.
2012. aug. 13. 15:16
 14/28 anonim ***** válasza:
97%

Idézet (nem a saját szavaim!):

Én túlestem rajta, a volt férj kérvényezte, és bő fél évig tartott, nekem részt sem kellett vennem benne, csak egy tanúvallomást tennem a második fordulóban, meg jegyzőkönyvet küldtek az első fordulóról. Nekem egy fillérembe sem került, neki nem tudom, mennyijébe. Voltak kellemetlen kérdések, az igaz, de nálunk nagyon kedves volt az egyházi bíró, direkt hangsúlyozta, hogy nem a bűnösséget firtatják, hanem hogy létrejött-e érvényesen a házasság vagy sem. Azt vizsgálják, hogy amire az egyházi esküvő szövegében esküszöl, az igaz-e, vagy hamisan esküdött valamelyik fél, esetleg nem volt tisztában vele, hogy mire is esküszik. Van rendes tárgyalás, tanúk, minden. És tudtommal pápai engedély sem kell hozzá, a püspöki bíróság kezeli, majd továbbítja az érsekségre és onnan jön meg a másodfokú ítélet.

2012. aug. 13. 15:16
 15/28 anonim ***** válasza:
100%
Bp. I.ker., Uri utcában kell kérvényezni, ha budapesti vagy. Meg kell nézni a lakhelyed szerint melyik Érseki Bírósághoz tartozol és ott kell beadni a kérvényt. Előtte telefonon kell időpontot kérni a meghallgatásra (kérvény beadásához).
2012. aug. 13. 15:18
 16/28 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat!Isten pénzért megbocsájt??Illetéket kell érte fizetnem? Azt hiszem most kezdem felfogni a reformáció értelmét, és Luther tanításait...Úgy vélem a legjobb megoldás számomra, ha átkeresztelkedem, és felhagyok a katolikus egyházzal.Igaza volt aki azt írta, hogy Isten úgyis mindent lát, és tudja, hogy a régi házasság csak a hazugságról szólt.Nem érzem úgy, hogy ezért nekünk fizetnünk kéne.Hálás vagyok, hogy mindenki leírta szubjektív véleményét, kicsit legalább el tudtam gondolkodni a témán, és talán nem rágom magam rajta tovább. Szép napot mindenkinek!:)
2012. aug. 13. 15:31
 17/28 anonim ***** válasza:
70%
Már megint miért töröltek ki teljesen normális, a témába vágó válaszokat????
2012. aug. 13. 16:10
 18/28 A kérdező kommentje:
igen, ezt én sem értem. A negatív vélemény is fontos.Sajnos az igazság nem mindig azonos azzal amit hallani szeretnénk...:)
2012. aug. 13. 16:42
 19/28 anonim ***** válasza:
A templomi esküvő egy szentség a keresztény hittben. Nem lehet azt olyan könnyen felbontani. Pápánál kell levélben kérvényezni, hogy bontsa fel.
2012. aug. 13. 16:45
 20/28 anonim ***** válasza:
2012. aug. 13. 16:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!