Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Tartásdíj - meddig, ha elmúlt 18 éves? Csökkenthető esetleg?
Azt olvastam, csak ha nappalin tanul, akkor kell tovább fizetni (nem értem, hisz a levelező, esti képzés mellett sem lehet dolgozni igazán az órák miatt, csak alacsonyabb a pontszám).
Változik-e a helyzet, ha a gyermek több mint két éve nem hajlandó édesapjával találkozni (nincs rá igazából oka, azt mondja a gyermek, őt nem érdekli az apja mert nem szereti, akiket ő legjobban szeret, azaz anyukáját és új családját), ebbe anyukája se szól bele, mert gyűlöli apukát (holott ő lépett félre, akart elválni, de ez másodlagos). Új férjével nagyságrendekkel jobb körülmények között élnek, mint az édesapa.
A gyerektartás megszünik a gyerek 18. születésnapjával, utána rokontartás a hivatalos megnevezése.
Ez CSAK nappali tagozatra és csak az elsö szakmára érvényes.
Ez annyiban különbözik a gyerektartástól, hogy az apa csak akkor köteles fizetni, ha a saját megélhetését nem veszélyezteti (ellentétben a gyerektartással), és ha a gyerek nem érdemtelen rá. Ha a gyerek nem tartja a szülövel a kapcsolatot, akkor a szülö nem kötelezhetö fizetésre, tehát ebben az esetben nem jár a rokontartás. Ezt (a fizetési kötelezettség megszüntetését) a tartásra kötelezett szülönek kérvényeznie kell, kellöen megindokolva.
Viszont annak az égvilgon semmi jelentösége, hogy az anya új kapcsolata mennyire jól keres, az új férjnek semmi, de semmi köze az elözö házasságból született gyerekhez, nem köteles még egy pohár vizet sem adni neki.
A levelezőt pont azért találták ki, hogy munka mellett lehessen tanulni. Levelező oktatásban általában szombaton van a tömbösített tanítás, ritkán pénteken is. De hétfő, kedd, szerda, csütörtöki napja teljesen szabad.
Az mellett simán lehet dolgozni.
Szomorú, hogy bírófüggő...
Én még arra is találtam példát, hogy igenis számít az új kapcsolat általi anyagi helyzetbeli változás is:
felülről a hetedik hozzászólás:
" kicsicsilla # e-mail 2011.08.08. 13:20
Saját tapasztalatom alapján a bíróság az új házasságkötés után felülbírálja (felülbírálhatja) a tartásdíj összegét,mivel megváltoznak az anyagi viszonyok,hiszen új vagyonközösség jön létre.Az én helyzetemben pl.csökkentették a gyerekek után fizetendő tartásdíj összegét,mivel az új férjemnek igen jó fizetése van és bekérték a fizetési kimutatást. Gondolom más lett volna a helyzet,ha mondjuk munkanélküli vagy minimálbérrel van bejelentve.A férjemnek két munkahelye is van,mind a két helyről kérték a fizukimutatást.Gondolom az új férjed sem munkanélküli és nem te tartod el,úgyhogy erre lehet számítani.Nekem az exem lett munkanélküli és így azt kalkulálta ki a bíróság,hogy most már jobban élünk,több pénz jut egy főre (ami igaz) és nem nagyon kapálózhattam ezen határozat ellen,hiába gondolom úgy,hogy az exemnek lenne inkább kötelessége gondoskodnia a gyerekek neveléséről hiszen ő a gyerekek apja."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!