Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válás és házasságon alapuló apasági vélelem megdöntése lehetséges egyszerre?
Feleségem terhes volt, mikor elvettem, nyilvánvaló,h nem tőlem van a kislány, egyrészt tudom, de ránézésre könnyen megállapítható, az anyja sem tagadja.
Most elválunk közös megegyezéssel, és nem akarok tartásdíjat fizetni olyan gyerek után ami nem az enyém.
Kérdés: ezt lehet 2 in 1 megoldani?
Külön eljárás, és melyiket előbb, mennyibe kerül, hogy zajlik az ilyesmi?
Nem lehet kettő az egyben az ügy. Amíg házas vagy, jogilag te vagy az apa. Miután elváltál, csak akkor merülhet fel az apaság megdöntése.
Persze ha a válás indoka a házasságtörés lenne, akkor a bizonyítási eljárás már a válóper során lefolyna, így a válás után már csak be kellene adni ennek az eljárásnak az eredményét!
De mivel te is belátod, hogy tisztában voltál azzal, hogy nősüléskor terhes volt a párod és nem tőled, elég furcsa lenne, ha a válóper során ezt hoznád fel indoknak!
Off: nagyon érdekes ez az eset. Időben hogy történt?
Egy terhes nőt megismertél, és 9 hónapon belül el is vetted?
Vagy volt egy barátnőd (esetleg már menyasszonyod), aki félrelépett, de te mégis elvetted?
Kérdező, azért egy apró nüanszra felhívnám a figyelmedet:
2. Az apaság vélelmének megdöntése
Az apasági vélelem megdöntése iránt pert lehet indítani a bíróságon, ha a gyermek érdeke a családi jogállásának valóságnak megfelelő rendezése, valamint ha feltételezhető, hogy az apasági vélelem nem a vérszerinti apánál áll fenn.
Indíthatja:
gyermek
cselekvőképtelen kiskorú esetén a gyámhivatal hozzájárulásával indítható per, abban az esetben, ha a származás kiderítése és a családi jogállás rendezése a gyermek érdekében áll. Hozzájárulás esetén a gyámhivatal eseti gondnokot rendel a gyermek perbeni képviseletének ellátására, amennyiben a gyermeknek az anya a törvényes képviselője.
gyermek halála után leszármazója
vélelmezett apa (1 éven belül) a születésről való értesülést követően
ügyész (1 éven túl)
Tehát ha te a születéskor tudtad, hogy nem te vagy a gyerek biológiai apja, és te az apasági vélelem ellen nem tiltakoztál 1 éven belül, akkor ezt buktad. Ugyanis a világon van olyan is, hogy jogbiztonság, amiből következik, hogy nem lehet hosszútávon lebegtetni, hogy ki a gyerek apja, nem lehet megcsinálni egy gyerekkel, hogy "most jóba vagyunk anyáddal, most én vagyok az apád, most összevesztünk, most nem én vagyok"
Szóval, ha a gyerek elmúlt 1 éves, akkor nem hogy 2 in 1, hanem sehogy sem tudod megoldani... akkor max azt tudod megtenni, hogy megkeresed és rádumálod a biológiai apát (aki most értesül a gyereke születéséről, tehát most kezd ketyegni az éve), hogy indítson ő egy apasági pert... és ha ő azt megnyeri, akkor megállapítják az ő apaságát...
#7-nek igaza van.
Ha nincs semmiféle papír az ellenkezőjéről, akkor mondhatod, hogy eddig abban a hiszemben voltál, hogy te vagy az apa.
Előzők, ezt nincs az a bíró, amelyik megenné, a férjnek ugyanis a gyerek születésekor tudomása van a gyereke születéséről... erről az a papír, hogy ő a férj, és hogy együtt laknak (lakcím)... innentől van egy éve rá, hogy DNS-tesztet nézegessen, vagy amit akar...
Egyébként simán arra hivatkozva is visszadobható, hogy "ellentétes a kiskorú érdekével" - amíg az ellenkezője, tehát ha valaki apasági pert indít, az viszont simán a kiskorú érdekében áll (családi állás rendezése), ennyi...
Azt semmiképp ne mondd a bíróságon, hogy te TUDTAD, hogy nem tőled van a gyerek, mert akkor 100% bukó, mert akkor a bíró azt fogja mondani, hogy egyenértékű a tetted az örökbefogadással (ott sem lehet meggondolni magad).
Mondd, hogy fogalmad nem volt róla, hogy nem a tied a gyermek, most döbbentél rá és ezért akarsz "megszabadulni" tőle. Így se sok az esélyed, de ha bevállalod, hogy tudtad akkor 0.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!