Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Gyerektartás. Szerintetek mik a kilátásaim?
A lényeg: egyedül nevelem a két közös gyerekünket. Apuka sem anyagilag, sem érzelmileg nem támogatja őket.
Gyerektartást nem fizet, soha nem is tette, arra hivatkozva, hogy neki magának sincs. Egyébként a fiúk 7 és 9 évesek, ha ez érdekel valakit.
Most szeretnék elmenni a bíróságra, hogy megállapítsanak a gyerekek részére gyerektartást.
A kérdés: mik a kilátások a gyerektartás megítélésére, ha az apuka munka nélkül van, nincs jövedelme, bevétele(legalábbis ezt állítja, de ezt én nem tudom ellenőrizni), viszont van két másik kiskorú gyereke is, akikkel egy háztartásban él.
Köszönöm előre is a válaszokat!
Azt, hogy a másik két gyerekhez nekünk mi közük van, úgy értettem, hogy nekem a sajátjaim a fontosabbak, persze sajnálom a másik kettőt is, hogy nehéz helyzetben vannak, és nem akarom, hogy nekik rossz legyen, de akkor is, a sajátjaim élveznek elsőbbséget.
Nyilván a bíróság mást is figyelembe vesz, mint én, nem érzelmi alapon közelít a dolgokhoz, hanem jogszabályok kötik, és eszerint, a másik két gyerek eltartását is figyelembe fogják venni.
Igazából nem tudom, hogy ők miből élnek meg, mert a volt párom semmit sem mond el nekem, mondván semmi közöm hozzá. Ebben egyet is értünk, nem akarok turkálni az életükben, csak gondoskodna a gyerekekről. Alapvetően mindegy hogy miből, de fizessen gyt-t.
Szerintem a jelenlegi párjának sincs jól menő vállalkozása, elvileg albérletben laknak, annyit tudok, hogy mindketten otthon vannak, és valamit otthon "dolgoznak"...Ezt is csak onnan tudom, hogy amikor a fiaink náluk voltak télen, akkor mondták, hogy azért nem mehettek a számítógéphez, mert az asszony vagy az apjuk éppen ott "dolgozott". Ennek ellenére az apa váltig állítja, hogy nincs munkája. Gondolom, ez valamilyen fekete dolog lehet, ami sehol sincs nyilvántartva, tehát elvileg jövedelme sincs.
09:47-es válaszoló
nem köteles 18 éves kor után fizetni, én most ballagok jövő héten 21 éves vagyok és már 18 éves korom óta nem fizetni és nem is köteles. ezt egy jogi embertől tudtuk meg mert utánajártunk.
Kedves 08:02-es, én is "jogi ember" vagyok, ahogy ezt ilyen szépen kifejezted. :)
Nappali tagozaton tanuló 18 év feletti gyerek után is fizetni kell.
Hogy nálatok ez miért nem így van, nyilván ennyi adatból nem tudom megmondani, de itt ez most nem is releváns a kérdés szempontjából.
08:06-os!
"18 éves kor felett nem fizet mert nem jársz egyetemre"
szerinted 18 évesen ki jár egyetemre? arra csak 21 év után lehet mivel addig középiskolás és 18 évesen honnan tudja az ember hogy 3 év múlva jár -e egyetemre majd és akkor kell fizetni vagy nem?
"szerinted 18 évesen ki jár egyetemre? arra csak 21 év után lehet mivel addig középiskolás és 18 évesen honnan tudja az ember hogy 3 év múlva jár -e egyetemre majd és akkor kell fizetni vagy nem?"
He????
18-19 évesen miért is ne lehetne egyetemre járni, már ne is haragudj?
Én is oda jártam ennyi idősen, az ismerőseim nagy része is. Aki simán 8+4 évet jár általános iskolába és középiskolába, és 6 évesen kezdi, az ugyebár 18 évesen érettségizik (de van, aki még nem tölti be akkor, több olyan osztálytársam is volt!!), és még abban az évben szeptemberben kezdheti is az egyetemet, ahol simán lehet, hogy hónapokig még akár 17 éves csak. (Mondjuk novemberi születésű).
Ezt a 21 éves kort amúgy sem értem, honnan veszed, ha szerinted 18 éves korig jár középiskolába, akkor mit csinál utána 3 évig??
Na, mindegy, az egész kérdésed olyan értelmetlen, hogy kár is elemezni. :)
10:18-as!
akkor te úgy jártál egyetemre 18 évesen hogy abbahagytad a középiskolát???
már ne haragudj de olyan nincs hogy valaki rögtön egyetemre menjen és 18 évesen kizárt hogy egyetemre menjen. 21 év aaltt még nem is láttzam és hallottam olyat hogy előbb járt volna. most ezzel nem akarlak megsérteni mert én nem tudhatom de ilyenről még nem hallottam.
amúgy én úgy tudom (persze mindenki máshogy gondolja) de 18 év után azért nem köteles fizetni, mert már nagykorú és eltudja tartani magát és dolgozni is tud.
ahogy mondtam nekem ezt jogi ember mondta, nem szeretnék senkivel sem vitatkozni a kérdező majd eldönti mindenki véleménye alapján.
Akkor érdekes környezetben nőttél fel, ha senkinek nem sikerült rögtön egyetemre menni, ezzel inkább nem dicsekednék.
És, mint mondtam, én is "jogi ember" vagyok (hú, de ronda kifejezés!!), és megismétlem már egymilliomodszorra is: 18 év felett is jár a gyerektartás, amennyiben nappali tagozaton tanul a gyerek!
Itt egy egész jogi fórum foglalkozik a kérdéssel, ha nekem nem hiszel: [link]
Itt egy ügyvéd válaszol az ezzel kapcsolatos kérdésekre: [link]
Csak néhány mondatot hadd idézzek belőle: "A munkaképes nagykorú is jogosult lehet a tartásdíjra, ha arra tanulmányai folytatása érdekében rászorul. Akkor minősül szükségesnek a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképezettség megszerzéséhez szükséges.", "Ha elmúlt 18 éves, akkor jogos a kérdése, hiszen a tartásdíj fizetés ellenében a gyermeknek kötelessége, hogy a tanulmányait a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezze annak érdekében, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit adott esetben enyhítse."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!