Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Vagyonmegosztással kapcsolatban, segítene valaki?
a házasságkötés után szerzett vagyon közös, akkor is ha az ő nevén van.
Kivétel lehet, ha nagyságrendekkel nagyobb a fizetése, és látható, hogy nem tudtatok egyenlő arányban hozzáadni a közös vagyonhoz.
Ha közösnek veszi a bíróság, akkor nem rakhat ki. Maximum, ha kifizet, és te elfogadod.
Van haszonélvező?
A vagyon megosztása a következőképp történik:
- megbecsülik, mennyit érne most a telek ház nélkül
- felbecsültetik az ingatlan jelenlegi értékét
Ebből a telek értéke teljesen a férjedé lesz, a ház értékének a fele a tied, a fele az övé. Ez alapján kijön egy tulajdoni hányad, ami nyomán el tudjátok osztani az ingatlant, ha eladnátok. Ha nem, akkor ennek a hányadnak megfelelően fizeti a lakáshasználat ellenértékét a házban maradó fél az elköltöző félnek.
Tehát ha az jön ki, hogy a telek érne 5 milliót, a ház telekkel együtt 15 milliót, akkor a férjedé lesz 10 millió forint értékű tulajdonrész, a Tied pedig 5 milliónyi. Ez esetben 2/3-1/3 arányban osztoztok, ha eladjátok a házat, ha pedig Te maradsz a lakásban és ő költözik, akkor a ház 2/3-a után fizetsz neki a lakás kizárólagos használatáért. (Ez utóbbi azért járhat neki, mert annak ellenére, hogy a pénze benne áll az ingatlanban, neki adott esetben mégis bérelnie kell magának lakást.)
A házasság alatt szerzett vagyon közös, nem számít, ki mennyit keresett, mindenképp 50-50% - hacsak nincs házassági szerződés, de ilyet nem írtál.
Köszi a választ neked is.
Tudom ,hogy a mostani ingatlan árak mellett,nem érné meg eladni,meg amúgy sem akarná,mert ezt a házat jobban szereti a gyerekeinél is szerintem,inkább venne fel hitelt csak,hogy kifizessen mint,hogy el kelljen adni. Én nem akarok egy fedél alatt maradni vele az tuti,inkább lennék minél messzebb.Most tudnék menni a szüleimhez, de azért nem akarok az ő nyakukon élni sokáig.Nemsoká lejár a gyesem,a kicsi fiam mehet az oviba, utánna én meg megyek vissza dolgozni akkor már jobb lesz a helyzetem.
Köszi szépen neked is utolsó válaszoló.
A lényeg az,hogy akkor a telek értéke az övé, a házé az viszont már közös, mert,hogy ő azt hiszi,hogy most aztán minden az övé, és akkor a gyerekek is nála maradhatnak,mert,hogy neki van egy háza nekem meg nincs, bár nem tudom miért akarná a gyerekeket maga mellé,úgy sem tudná mihez kezdjen velük, na de ez már más lapra tartozik.
Még egyszer köszi mindenkinek, sikerült megnyugtatnotok ,hogy nem tud elvenni tőlem mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!