Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ebben az esetben mit takarhat a haszonélvezeti jog?
Közös tulajdon: 25-75%.
Sajnos a 25% a kevesebb az enyém. Eladni nem akarjuk a lakást a férjem jelenleg a párjánál él, akiért elhagyott. Van két kicsi gyerek (1 és 3 évesek).
Ha esetleg a férjem a gyerekekre iratja a lakást és Ő lesz a haszonélvező, az csak az Ő 75% lesz? És ez majd mennyiben befolyásolja az én tulajdoni részem?
Beleszólhat ha esetleg később lesz párom aki esetleg itt él?
Ez életreszóló kötöttség?
És ki lehet vásárolni a haszonélvezeti jogát?
A haszonélvezeti (és egyéb, a tulajdonjogot korlátozó) jogról:
"A haszonélvező a haszonélvezeti jogot nem ruházhatja át, de annak gyakorlását másnak átengedheti. Ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni, ha a tulajdonos azonos feltételek mellett nem tart igényt az ingatlan használatára. "
Ez azt jelenti, hogy akié a haszonélvezeti jog, az rendelkezik a lakás felett élete végéig.
A haszonélvezeti jogot nem örökli senki, a halállal megszűnik.
A tulajdonjog szabadon adható-vehető, de a haszonélvező az, aki élete végégig élvezheti a lakás hasznait, pl. lakhatja, kiadhatja, stb.
Még valami:
A haszonélvezet jog egy olyan jog, amit akkor vettek, amikor a tulajdont vették. A haszonélvezeti jognak nincs köze a tulajdonjoghoz.
Még kérdés?
konkrétan arra voltam kiváncsi hogy csak az Ő 75% részére lesz e haszonélvezeti joga? Az enyémre nem?
És a későbbiekben ki meg lehet Tőle venni a jogot?
A 75% az a tulajdonjog. Az nem azonos a haszonélvezeti joggal. Azt külön kellett venni, ha van olyan egyáltalán.
Szóval van az ingatlanon egyáltalán haszonélvezeti jog?
Jelenleg nincs. Jelenleg 25-75% ban tulajdonosok vagyunk.
De ha teszem fel a férjem a gyerekere iratja az Ő részét (75%) akkor Ő maga arra a részre kérhet haszonélvezeti jogot? És az a jog az én 25% érinti e?
"De ha teszem fel a férjem a gyerekere iratja az Ő részét (75%) akkor Ő maga arra a részre kérhet haszonélvezeti jogot"
Az "iratás" mit jelent? Ajándékozást?
Nem tudom, ajándékozást kísérhet-e haszonélvezeti jog adása is, de tippem, hogy nem. Menj ingatlanos ugyvedhez, 5 E Ft egy tanácsadás. Tudok ajanlani, ha Bp-en belvárosban kell.
köszi!
Ha leirod a cimet megköszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!