Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Ki lehet e fizetni a haszonélv...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Ki lehet e fizetni a haszonélvezeti jogot a feleségemnek ha ő válni akar és el akar menni a gyerek tulajdonában lévő lakásból?

Figyelt kérdés
2010. febr. 21. 18:40
 1/10 anonim ***** válasza:
37%

A haszonélvezeti jognak nincs pénzszerű tartalma.

Arról csak lemondani lehet. Ha el akar menni, hát rajta, de mivel a gyereké a lakás, miért is akar tőled pénzt?

2010. febr. 21. 19:12
 2/10 anonim ***** válasza:
Csak akkor,ha ő is beleegyezik.Ezt a vagyonmegosztással együtt intézhetitek.
2010. febr. 21. 19:13
 3/10 anonim ***** válasza:
Első nem jój tudja.A Haszonélvezeti jogot meglehet pénzben váltani,ha a haszon élvező ebbe beleegyezik.Egy ismerősömék eladták a házukat,melyen a mama haszon élvezeti joga volt.A mama lemondott róla,és a vételár harmadát kapta meg cserébe.
2010. febr. 21. 19:15
 4/10 anonim ***** válasza:

Re: ma 19:15 Igen ez is járható út, mert ezt megegyezésnek hívják.

De melyik az a törvény ami kimondja, hogy a haszonélvezet = a vételár 1/3-val?

2010. febr. 21. 19:18
 5/10 anonim ***** válasza:

[link]

Ki lehet számolni a haszonélvezeti jog értékét, el is lehet adni.Akkor te vennéd meg a feleségedtől, neked lenne 100 % haszonélvezeted.

2010. febr. 21. 19:29
 6/10 anonim ***** válasza:

Maradjunk már annyiban, hogy a gyerekek (és most nehogy a kérdező félre értse) élnek (hála istennek), így a tulajdon jog erősebb, mint a haszon élvezet.

Még mindig kérdezem, hogy ha a gyereké a lakás, akkor miért kell neked megvenni a feleséged haszonélvezetét. Mert gondolom ketten vagytok haszonélvezők, nélküled meg eladni nem tudja, és mivel nem tulajdonos vagy, ezért eladásra/megvételre senki nem kötelezhet!

A nejed meg had menjen ahova akar. ENNYI!

2010. febr. 21. 19:41
 7/10 A kérdező kommentje:
A haszonélvezet erősebb a tulajdon jognál. Ő azért kérni pénzt mert nem akar a lakásban élni és ha azt akarom hogy 100% haszonélvezetem legyen akkor fizessem ki az ő részét de a hitel marad nekem és még vegyek fel hogy őt kifizessem. Ha ő fizetne ki engem akkor persze a hitel felét levonná az én pénzemből így kb 300 ft maradna nekem.
2010. febr. 21. 21:02
 8/10 anonim ***** válasza:

A haszon élvezet eladásnál erősebb, ha el akarják adni a házat a fejed felől! De a te esetedben, a tulajdon jog az erősebb, én erre értettem. Ne vásárolj olyat, amivel elég az 50 % is bőven.

Ki nem rakhatnak a lakásból, és még ha tegyük fel a gyereket/eket rá is veszi az eladásra, senki nem fogja megvenni, holtig tartó haszonélvezettel. Ha meg megveszi, akkor szépen megvárja amíg 99 évesen el nem hunysz.

2010. febr. 21. 21:33
 9/10 anonim ***** válasza:

Újra Én!

Jaaaa meg ha mégis elmegy, és a kettőtök hitelébe nem ad lecsót, akkor szépen elpereled tőle!

2010. febr. 21. 21:35
 10/10 anonim ***** válasza:

Kedves fórumozók!

Ahogy a lakáshasználati jognak is (másik kérdésre válasz), a haszonélvezeti jognak is van értéke.

Mégpedig ezt is, ahogy a lakáshasználati jog értékét is, törvény határozza meg, jelen esetben az Illetéktörvény 72.§-a.

A haszonélvezet értéke attól függ, hány éves a haszonélvező. Az ingatlan értékének egyhuszadát (ez az egyévi érték) szorozni kell egy számmal (az előbb említett törvényben szerepel), és ez adja ki a haszonélvezet aktuális értékét.

Minél idősebb valaki, ez a szám annál inkább csökken (nyilván azért, mert rövidebb ideig tart ez a "teher", amit a haszonélvezet jelent az ingatlanon).

Sőt, annyira van értéke a haszonélvezetnek, hogy ha úgy vásárolnak ingatlant, hogy az egyik vevő haszonélvező lesz, neki is le kell illetékeznie a fenti értéket.

Ez a jelenlegi helyzet. A ki tudja, mikor hatályba lépő új Ptk-ban a haszonélvezeti jogot át is lehet majd ruházni, tehát forgalomképes vagyoni értékű jog lesz.

egy ügyvéd

2010. febr. 27. 23:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!