Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » 2 éve váltam. Az exem 20%...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

2 éve váltam. Az exem 20% gyerektartást kap. Mivel jó a fizetésem ez nem kevés. Egy éve született új kapcsolatomból egy kislány. Páromnak volt már egy gyereke. van e valami esély arra, hogy csökkentsem a gyerektartás mértékét?

Figyelt kérdés
2011. dec. 15. 14:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
58%
Álljon meg a menet!A legtöbb reagálásból azt következtetem ki, hogy itt a legtöbben, úgy gondolják, hogy a gyerektartást azért kell fizetni, hogy az anyuka abból nevelje fel a gyereket.Nem!!!A gyerektartással, az apuka csak kiveszi az-anyagi-részét a gyerek eltartásából.Nem az apának kell CSAK eltartani a gyereket.Sok anya is el van tévedve,mikor hisztizik,hogy a gyerektartásból nem tudja felnevelni a gyereket, mert az kevésre elég.Adja hozzá a saját részét is, és akkor elég lesz.
2011. dec. 15. 15:56
 12/20 anonim ***** válasza:
73%

1.)Ha jelenleg két gyereked van, akkor nem fogják csökkenteni a tartásdíjat, mert a két gyerek még mindig csak 20-20%, függetlenül attól, hogy kinek a háztartásában nevelkedik. Ha születik mondjuk egy harmadik gyereked is, akkor viszont lehet kérni a csökkentést, akkor a fizetésed 50%-a oszlik el a három gyerek közt, tehát az első gyerek kapja az 50% egyharmadát, a másik kettőre jut a kétharmad. Az, hogy a párodnak van az előző kapcsolatából egy gyereke, az nem számít, tekintve, hogy arról a gyerekről az anyjának és az apjának kötelessége gondoskodni, így a te fizetésed nem játszik szerepet az ő eltartásában. Akkor van csak esélyed a csökkentésre, ha mondjuk havi 200.000.- Ft-ot fizetsz gyerektartásként, de még akkor sem valószínű, hiszen elvileg mind a két gyerekednek ugyanazt az életszínvonalat kell biztosítanod, így igazságtalan, ha azt mondod, hogy a nagyobbikra elég havi 50.000.-, abból is lehet nevelni, viszont a saját háztartásodban nevelt gyerekednek meg a magas fizetésedből jóval magasabb életszínvonalat biztosítasz.

2.) Sokan még mindig abban a hitben élnek, hogy a gyereket nevelő szülőnek ugyanannyit kell hozzátennie forintban, mint amit a tartásra kötelezett szülőnek. Ez közel sem így van, a gyereket nevelő szülő elsősorban természetben gondoskodik a gyerekről, amibe beleszámít a napi háztartási teendőktől kezdve a gyerekkel való tanuláson át az ápolásig minden, tehát nyilván forintban kevesebbet kéne hozzátennie. És ha belegondolunk így az igazságos, hiszen ha egyforma összeget kéne odatenniük, akkor a napi teendőkből is egyformán kéne kivenni a részüket, és azt mindannyian tudjuk, hogy ez a gyakorlatban nem így műxik.

2011. dec. 15. 16:58
 13/20 anonim ***** válasza:
Esély van, de nem hinném, hogy a bíróság elfogadja, hiszen ha jól keresel, úgy ítélik majd meg, hogy nem veszélyezteti a megélhetésedet így sem, hogy lett azóta egy másik gyereked.
2011. dec. 16. 09:58
 14/20 anonim ***** válasza:
23%

Kedves kérdező!

Ez egy annyira egyszerű feladvány, mint a "házi feladat kérdésekben" a hetedikes matematika kérdés.

A barátom 4 x nősült. Mind a 4 asszonytól tól van saját közös gyereke, és a nők legtöbbjének is volt saját gyereke, más apáktól is. Ő is dilemmában volt fizetésileg de túlélte. És most nagyon jó neki, mert mindig mondja, hogy most "a harmadik feleségem második gyereke" jön hozzám látogatóba. A gyerekek már nagyok, mind keres, és mindig hoznak ajándékot a papinak is...

2011. dec. 16. 15:33
 15/20 anonim ***** válasza:
86%
12. vagyok. Azért marha kíváncsi lennék, ki az az értelmes aki lepontozott, holott a Csjt. idevágó részét és a kommentjeit irkáltam le érthető nyelvre fordítva. A kérdésre válaszoltam a mai magyar jogszabályok alapján, aztán mégis csak félig hasznos. Az már más kérdés, hogy a saját véleményem is egyezik ezzel. De a jelek szerint a sok elvált és "nemigen fizetni akaró" apukának és jelenlegi feleségnek ez nem tetszik. Tudjátok, én elsüllyedtem volna szégyenemben, ha azon igyekeztem volna, hogy a férjem minél kevesebbet fizessen a gyereke után. A tartásdíjon kívül vettünk a gyereknek a cipőtől a bútoron át a szánkóig mindent, és nem sajnáltam tőle! Jó volt nézni, ahogy az én fiammal együtt parádéztak az egyforma dzsekiben, egyforma hótaposóban, csak a színük volt más. Annyira nem értem néhány ember hozzáállását. Azt hiszik, ha kifizetnek havi 20.000.- Ft-ot, abból vígan el lehet tartani egy gyereket, sőt, anyuka legyen hálás. Ezzel szemben a gyerek havi etetése nem jön ki ebből, hiszen csak az iskolai befizetés 12-15.000.- Ft, és akkor abban nincs benne a vacsora és a hétvégi kajája. Aztán nyugodtan vegyük hozzá, hogy a gyerek nő mint a gomba, ha nem teszi tönkre a cuccait, akkor is kell kb. négyhavonta két pár cipő, nyáron szandál, suliba tornacipő, ugyanígy a ruhák, kell gyógyszer, tanszer, játék, bútor, sport, ahhoz a felszerelés, könyvek, a ráeső rezsi, stb., hadd ne soroljam fel. Ha összeadjuk egész évre vetítve majd leosztva havi szintre, egy gyerek havonta belekerül kb. 50.000.- Ft-ba. Az pedig szerintem tényleg vitathatatlan, hogy a gyereket nevelő szülő sokkal több időt, energiát fordít a gyerekre (tudom, vannak kivételek) mint a másik szülő, így tényleg nem igazságos, ha emellett egyforma anyagi ráfordítást várunk mind a kettőtől a nem egyforma terhek vállalása mellett. Érdekelne, hogy ezzel az állásponttal kinek mi a baja? Lehetne róla kulturáltan vitázni és nem veszekedni a kizsigerelt apuka-pénzéhes anyuka sztereotípiákat követve.
2011. dec. 17. 07:33
 16/20 anonim ***** válasza:

"Nem felejti el senki a már meglévő gyerekeket,de ki gondol az újra???Ő már nem érdemel normális életet mert később jött?Gondolkodjatok már!"

Talán épp az apjának kellene erre is gondolnia. Vajjon el tudom még ezt az uj gyereket is tartani, vagy rábízom az államra ( miránk) hogy tartsa el. Vagy pedig cottont húzok a farkamra...

2011. dec. 18. 12:33
 17/20 anonim ***** válasza:

Ne dramatizáljátok már túl, persze, hogy el tudja tartani.

Jó fizetése van, írta is.

2011. dec. 18. 12:39
 18/20 anonim ***** válasza:
Ha olyan jó a fizetése, miért csökkentenék a gyerektartást?
2011. dec. 18. 20:15
 19/20 anonim ***** válasza:
22%

Hát, ez az, hogy nem fogják csökkenteni, ez borítékolható, hiába kéri.

Sok oka lehet, hogy miért kéri ezt az apuka, nem tudhatjuk, mi az indok. Én megértem azokat a férfiakat pl. akiknek nincs kedvük fizetni, csak annyit, amennyi szükséges, abban az esetben, ha nem kötődnek már úgy egymáshoz a gyerekkel, netán a gyerek anyja nem is örül a látogatásoknak, rosszallását fejezi ki, így nekem se lenne kedvem egy idő után se a kapcsolattartáshoz, se az extrák fizetéséhez.

Lehet, hogy a kérdező is inkább az új családjára szeretne koncentrálni, és inkább nekik mindent megadni.

2011. dec. 18. 22:24
 20/20 anonim ***** válasza:
85%

"Álljon meg a menet!A legtöbb reagálásból azt következtetem ki, hogy itt a legtöbben, úgy gondolják, hogy a gyerektartást azért kell fizetni, hogy az anyuka abból nevelje fel a gyereket.Nem!!!A gyerektartással, az apuka csak kiveszi az-anyagi-részét a gyerek eltartásából.Nem az apának kell CSAK eltartani a gyereket.Sok anya is el van tévedve,mikor hisztizik,hogy a gyerektartásból nem tudja felnevelni a gyereket, mert az kevésre elég.Adja hozzá a saját részét is, és akkor elég lesz."

Én édesanyám annak idején 7000-7000 Ft-ot kapott két gyerekre. Hozzáadta a saját részét is, és sajnos nem volt elég. Egy apának tényleg csak annyi a felelőssége, hogy megcsinál két gyereket aztán letudja őket havi 7000 Ft-tal, a többit oldja meg anyuci ahogy tudja, ha már megszerezte azt a kiváltságot, hogy egyedül nevelheti fel a gyerekeit? (Mellesleg "apám" a bíróságon vigyorogva közölte, hogy feketén dolgozik, úgyhogy sok sikert mindenkinek. Ez remélem azért nem gyakori.)

Ezzel csak azt kívántam közölni, hogy véleményem szerint sok nő kap olyan tartásdíjat ami a gyerekkel kapcsolatos kiadások töredékét sem fedezi. Nem csak etetni kell a gyereket, hanem ruházni, beiskolázni, és bizony a rezsiköltség is valahogy kapcsolatba hozható a gyerekkel mert hát lakni is kell valahol. Azt elvárja mindenki egy anyától (vagy apától, attól függően ki neveli a gyereket), hogy saját maga nélkülözzön a gyerekei érdekében, de a tartásdíjat fizető féltől ezt már felháborító, önző aljasság elvárni. Mindenkinek élnie kell valamiből, természetesen ne semmizzük ki a tartásdíjat fizetőt, de ha csak arról szól a dolog, hogy baromi jól keres az illető és eddig nem volt különösebb ellenvetése az ellen, hogy mennyit fizet a korábbi gyerekeire, akkor min változtat egy új gyerek? Nekem megfordulna a fejemben, hogy a saját igényeimből lejjebb adok egy kicsit, hogy az előző házasságomból született gyerekemnek ugyanannyi jusson, és az új jövevénynek is mindent megadhassak. Nem a legkellemesebb dolog lejjebb adni az életszínvonalunkból egy másik ember javára, de ha az a valaki a saját gyerekünk...

Ez most csak úgy általánosságban.

Nem ismerem a kérdező pontos anyagi helyzetét, sem a válás körülményeit, ezért nem vonok le messzemenő következtetéseket. Abból sem, hogy a válása után 3 hónappal már újra apai örömök elé igyekezett nézni, de ha akkor jól keresett, most is jól keres, akkor félve kérdezném meg, hogy miért csak most jutott eszébe, hogy ez a gyerektartás amit fizet túl sok a másik gyermekének. Ezért inkább meg sem kérdezem. És most lehet lepontozni amiért nem tudom csupán a kérdésben említett információk alapján sajnálni és megérteni a kérdezőt.

Egyébként lehet kérvényezni a bíróságon a csökkentést, de így mivel nem tudjuk még nagyjából sem, hogy milyen összegekről beszélünk, nehéz lenne megjósolni az ügy kimenetelét. Én a helyedben inkább egy ügyvédhez fordulnék a kérdésemmel, aki ezerszer jobban tisztában van vele, hogy gyakorlatban milyen eredmények szoktak születni ilyen perekben.

2011. dec. 19. 11:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!