Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Manapság miért ilyen nagy "divat" manapság a válás? (bővebben lent)
Azért kérdezem, mert anyukám meg apukám is elvált, és az osztályfőnök mondta, hogy Magyarországon akik összeházasodnak, azoknak legalább 80 százaléka elválik!
Pedig régebben nem volt olyan nagy "divat" a válás, mert pl.:Manapság még mindig együtt élnek azok az idős emberek akik még régebben hűséget esküdtek egymásnak! Mamám mondta is, hogy régebben nem sűrűn váltak el az emberek! Szerintetek ez miért van?
Szerintem tobb oka is van annak, hogy nagyon felment a valasok szama (azert nem 80% es az utobbi par evben stagnal is).
Az ok azert tobb annal, hogy ma nem nagy dolog erkolcsileg, ha valaki elvalik, ennel tobbrol van szo. Szerintem a mai vilagunk ilyen, a nagyobb merteku enkozpontusag vezetett ide, hisz mindenben ilyenne valt a legtobb ember. Regen egy konyv, butor kiszolgalt generaciokat, ma a kocsikat, elektronikus cikkeket es minden egyebet ugy cserelget a legtobb ember, amire a multban nem volt pelda. Meguntad, dobd el, vegyel masikat es ez a kapcsolatokra is igaz lett. Mar nem figyelnek egymasra annyira az emberek. Nem kerdezik meg, hogy a masik mit akar, hogy erez, mit gondol. Aztan 10 ev utan azon kapjak magukat, hogy nem is ismerik mar egymast. Nem kommunikalnak, mindig rohannak. Az egesz tarsadalom meg van fertozodve ettol az elj a manak, valositsd meg onmagad szovegtol.
Nem kell a régi időket annyira isteníteni, régen is ugyan ezek a problémák álltak fenn, csak akkor az asztal alá söprés volt a megoldás!
Pl. a nagy háborúk előtt a legtöbb nő nem dolgozott (munkahelyen), hanem háztartásbeli volt, főzött, mosott takarított és nevelte a 4-5-6 gyereket otthon. A férj meg eltartotta a családot. Egy ilyen helyzetben a nőnek helyből minimális esélye lett volna elválni. Hova megy? Haza biztosan nem, mert szégyen a családjának, ha elválik. Innentől meg egyedül pénz és munka nélkül... Vagyonmegosztás mint olyan nem is létezett.
Másrészről 100 éve otthon ha a férj lekevert a gyereknek egy pofont az nem családon belüli erőszak volt, hanem nevelés (megjegyzem nem is volt annyi neveletlen paraszt gyerek mint most...). És ez az asszonyra is vonatkozott. Nyilván akkor is volt akivel elcsúszott a gépszíj de nem volt válóok egy tasli.
Szóval ennek az egésznek vajmi kevés köze volt a halálig tartó hűségeskünek. Társadalmi és gazdasági szempontok szerint nem volt akkor annyi válás, mint ma. De pont ugyan ennyi lett volna ha megvan a lehetőség.
Privát vélemény, hogy még mindig jobb elválni X év után, mint leélni még XX-et egy rossz kapcsolatban a látszat kedvéért.
Rendben van, hogy régen elítélték, kiközösítették az elvált nőket - na de miért??? Azért, mert a válásban már akkor is az esküszegést ("amíg a halál el nem választ") látták. Legalább ez visszatartotta az embereket.
Nem gondolom, hogy régen jobb házasságok születtek, mint ma. Viszont azt hiszem, régen az emberek jobban el tudták fogadni az életüket, a sorsukat, nem harcoltak annyira a boldogságukért, és néha cserébe mégis jobban megkapták. Régen sem hiszem, hogy azért nem volt annyi válás, mert olyan sokat dolgoztak volna a kapcsolatukon az emberek. Csak valahogy mégis elfogadták, megbékéltek vele. Tudták, hogy az élet ilyen, adott körülmények közt kell boldognak lenni, nem lehet mindig, mindenből kiszállni, újat kérni. Nekem ez tetszik.
Ugyanazért,amiért léteznek tucatnevek is. Mert ez a divat. Én szégyellném,ha életem legfontosabb döntését elcseszném, dehát az ő dolguk. Ha tetszik, ha nem, ez minősíti az embert. Nekem nem kellene olyan, aki egyszer már igent mondott másnak.
Az igazival kell összeházasodni és a problémákat meg kell oldani nem pedig rögtön elválni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!