Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit jelent a "kizárólagos felügyeleti jog"?
Ez azt jelenti, hogy a gyerek CSAK annál aszülönél lehet, akinek itélték, csak ö dönthet minden a gyereket illetö dologban, a masik féltöl megvonják a szülöi jogokat. (EZ azonban nem mentesiti a kötelességei - gserektartás - alól).
Ilyen csak ritkán fordul elö, általában, ha az a szülö vagy veszélyezteti a gyereket testileg vagy szellemileg, vagy esetleg feltételezhetö, hogy elrabolná a gyereket (pl. külföldre), illetve ha ezt megkisérelte.
Én úgy tudom, nem egészen ezt jelenti.
Van egyszer ugye a közös felügyelet, ilyenkor nincs megszabva még a láthatás se általában, mert tényleg közösen nevelik a gyereket a szülők, csak külön élnek, de meg tudtak egyezni, hogy mindenki akkor hozza viszi a gyereket, amikor akarja, és együtt tudnak működni, meg tudják beszélni, ha esetleg ütközés van a programok között, stb. Ilyenkor a gyereket érintő döntéseket is együtt hozzák meg.
Aztán van az, amikor az egyik szülőé a felügyeleti jog, a másik szülőnek vagy megítélnek láthatást, vagy ha nem tart rá igényt, akkor nem, de a felügyeleti jogát nem vonják meg. Ilyenkor a mindennapi kérdésekben az a szülő dönt, akinél a gyerek el lett helyezve.
Viszont vannak olyan dolgok, amikben az egyik szülő akkor sem dönthet a másik nélkül, ha kizárólagos felügyeleti joga van, csak és kizárólag akkor, ha a másik szülő ellen tiltó határozatot hoztak. Tehát nem elég, hogy az egyiknek kizárólagos felügyeleti joga van, az is kell hozzá, hogy a másikat teljesen eltiltsák a gyerektől, ezt viszont ritkán teszik meg. Én két ilyen dologról tudok, amiben nem dönthet csak az egyik szülő akkor sem, amúgy minden másban igen. Az egyik a gyermek nevének megváltoztatása (családnév például), a másik pedig a lakóhely megváltoztatása (itt ezt külföldre költözésre értem). Igaz, az utóbbira a gyámhatóság adhat engedélyt a másik szülő helyett. De ebben a két kérdésben csak akkor dönthet egyedül, a másik fél megkérdezése nélkül az a szülő, aki a gyermeket neveli, ha a különélő szülő ellen tiltó határozatot hoztak. Ezt viszont "ok nélkül" nem hozzák meg, csak akkor, ha a különélő szülő valamit el is követett a gyerek ellen, pl. veszélyeztette, bántalmazta, stb.
Saját tudomásom szerint létezik közös szülői felügyeleti jog, akkor mindkét szülő azonos módon, mértékben gyakorolja a felügyeleti jogot, tehát mindenben közösen döntenek, de ebben az esetben is van láthatási joga annak a szülőnek, akivel nem él a gyermek, hacsak nem fele, fele időt töltenek vele.
A kizárólagos szülői felügyeleti jog azt jelenti, hogy akinél van elhelyezve a gyermek, az gyakorolja a szülői felügyeleti jogokat, míg a másik szülőnek csak láthatási joga van. Itt is vannak döntésbeli jogai a külön élő szülőnek, pl. útlevélhez kell a hozzájárulása, de nincs beleszólása az orvos választásba, és országon belül oda költözöl a gyermekkel, ahová akarsz, míg a közös felügyeletnél max 100 km-es körzetben teheted ezt meg. A végzésben szereplő adat, miszerint a gyermek az egyik szülőnél van elhelyezve, és konkrétan nincs benne az, hogy a szülői felügyeleti jog közös, akkor az bizony kizárülagos felügyeleti jogot takar annak a szülőnek a javára, akinél el lett helyezve a gyermek.
Jómagam két hónapja váltam, és ragaszkodtam a kizárólagos felügyeleti joghoz, meg is kaptam.
Attól még vannak jogai és kötelezettségei az apukának, ez nem jelent eltiltást, vagy ilyenek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!