Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Volt élettársam nem akar...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Volt élettársam nem akar kiköltözni, pedig megállapodtunk, hogy szétmegyünk. A lakásnak egy kis százaléka csak az övé, amit megvennék tőle, de most mindenféle plusz követelésekkel állt elő sokmilliós tételben. Mit tennél a helyemben?

Figyelt kérdés

Én kezdeményeztem, hogy menjünk szét, mert már nem működött a kapcsolatunk. Elfogadta. Megbeszéltük, hogy megveszem a részét, és elköltözik. De most mindenféle plusz követelésekkel állt elő, hogy neki nem elég csak a lakás rá eső értékét megkapni, hanem mindenféle "általa befektetett munká"-ról, "elveszített haszon"-ról beszél, ami őt illeti szerinte. Összeségében sok millió pluszt kezdett követelni, pedig a szakításkor megbeszéltük, hogy simán megveszem a részét és kész.

Te mit tennél? Ügyvéd szerint egyszerű a helyzet, nincs itt semmi látnivaló, a tulajdoni részének értékét kell megkapja tőlem, és akkor mennie kell.

Volt már ilyen tapasztalatotok?

2022. szept. 3. 09:14
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

5%.

Én a pasi vagyok, de ez tök mindegy a jogi szempontból.

8-as:

Mondtam is neki ezeket a teljesen jól megfogható érzelmi részeket. És segítettem is volna pluszban nekik minden olyan területen, ami neki gondot jelent majd a mostani döntés után. A gond az, hogy abból semmi nem érdekelte. Mindent pénzre fordított le. Még a takarítást is, amit állítólag csak ő csinált mindig. Forintosította a "láthatatlan munkát". Valahogy azt érzem, hogy az egész kapcsulatunkra ez visszamutat, csak az anyagi biztonságot kereste mellettem.

2022. szept. 3. 14:38
 12/23 anonim ***** válasza:
48%

Meddig volt az élettársad?

Mert bizony lehetnek extra kérései a jog szerint is.

Szoktam linkelni (lásd: lent) ezt a jogi fórumon feltett kérdést (2022-ben készült cikk), ahol le van írva, hogy ha nagyon akarja még a házimunkát is fel tudja neked számoltatni.

"Ha az életközösség megszűnik, bármelyik fél követelheti a vagyonszaporulat megosztását. Tehát a volt élettárs részesedést követelhet a másik félnél elért vagyontöbbletből, arra való hivatkozással, hogy ő maga is elősegítette a vagyon gyarapodását. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít, és a közös vagyonból részesedést eredményezhet."

Nem ártana, ha ügyvédhez fordulnál.

[link]

2022. szept. 3. 14:52
 13/23 A kérdező kommentje:

Ügyvédnél voltam.

Volt vagyonszaporulat. Ügyvéd szerint, ha élettársak voltunk, akkor az 50-50% befektetett munkának számít. És a valóság is ez. Én is dolgoztam legalább ugyanannyit a vagyonszaporulat előállításához. Talán többet is.

Mellesleg nem is teljesen ez a vita tárgya. Hanem az, hogy ő egy légből kapott 10 év múlvai _plusz_ vagyonszaporulati érték (arányos) részét követeli mostani kifizetéssel. Magyarán azt mondja, hogy 10 év múlva kb ennyit érne az ingatlan, az az összeg a maihoz képest X forinttal több. Annak az X forintnak kéri a rá eső százalékát. Most ! Hmmmmm...

Továbbá a linkelt cikkhez képest nálunk az a helyzet, hogy neki a nevén van az ő része, és én azt oda is adnám neki nyilvánvalóan.

2022. szept. 3. 15:01
 14/23 anonim ***** válasza:
81%
Gondolom okkal van csak a lakás kis százaléka a nevén. Nyilván annyit tett bele.
2022. szept. 3. 15:06
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Ha pereskedésre viszi az ügyet, akkor neki is ügyvédet kell fogadnia. Ez akár évekig is elhúzódhat.

Régebben szomszédaink sem tudtak megegyezni a vagyonmegosztásban, igaz ők házasok voltak. Pereskedtek. 8 évig tartott a per. Mindketten annyit költöttek az ügyvédeikre, hogy utólag beismerték, hogy jobb lett volna ha még az elején valahogy kiegyeznek, és nem mennek a bíróságra.

Szerintem az ügyvédre kell hallgatni, amennyit ő megítél (értékbecsléssel+ a jog mit mond) annyit kell kifizetni. Ha az exednek ez nem jó, fogadjon ügyvédet.

Neki lenne pénze ügyvédre, hosszú pereskedésre?

2022. szept. 3. 15:11
 16/23 A kérdező kommentje:

Igen, pontosan annyit tett bele, amennyi a nevén van. (Sőt, valójában még annyit sem, de ez most egy másik sztori, nem ide tartozik, abban nincs köztünk félreértés. (CSOK))

Az az érdekes, hogy nincs igazán pénze pereskedni. De talán vmi suttyó ügyvéd behülyítette az ügyvédi díj reményében, hogy ezt érdemes perre vinni. Az én ügyvédem szerint teljesen felesleges, és ne költsük a pénzünket ilyen ügyekre.

2022. szept. 3. 15:15
 17/23 anonim ***** válasza:
16%

"Megbeszéltük, hogy megveszem a részét, és elköltözik. De ..."

Nincs de, ha ezt beszéltétek meg.

2022. szept. 4. 09:56
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

"Nincs de, ha ezt beszéltétek meg."

Ez lehet a te személyes véleményed.

Ebben a kérdésben viszont az érvényben lévő jogszabályok a mérvadóak, nem pedig a te személyes meglátásod.

2022. szept. 4. 10:22
 19/23 A kérdező kommentje:

Mindig van de. :)

Amíg el nem múlt minden, amíg el nem költözik, amíg alá nem írja, addig mindig van de.

Az élet már csak ilyen.

Tele van érzelmekkel.

Amiket meg is értek.

De egyrészt szarul esik, hogy hirtelen minden anyagi, forintosított kérdés lett, lásd láthatatlan munka. Másrészt a kérdésem arra vonatkozott járt-e már valaki így, illetve élettapasztalatilag ti mit láttok ebben. Az egy dolog, hogy az ügyvédem mit mond.

2022. szept. 4. 11:18
 20/23 anonim ***** válasza:
74%

Ja, hogy téged ennek az egésznek az érzelmi része érdekel?

Ki hogy éli ezt meg, hogy azt hitte hogy szeretik, de mint kiderült inkább anyagiasságba megy át az egész?

Szerintem ilyen esetben ez az egész cirkusz mindenkit megvisel, de minden értelmes embert az érdekel, hogy mit mond az ügyvéd. Mert a jog a döntő. Ha tisztába vagy a jogaiddal (van melletted egy ügyvéd), akkor lelkileg is erősebb vagy. Próbálhat a másik fél érzelmileg is zsarolni, de könnyebb végigcsinálni ha tudod, hogy mi az amit jogszerűen ki kell fizetned.

Amíg a kifizetés nem történik meg, addig nem is leszel képes lelkileg feldolgozni a történteket. Majd csak ha túl vagytok rajta, kifizetted ami jár neki, akkor tudod érzelmileg jobban kielemezni, hogy mi történt.

Több időnek kell eltelnie, hogy távolabbról rá tudj nézni a történtekre.

Ha van is valaki aki így járt, mindenkinél az ügyvéd az első, és mindennek a jogszerű lepapírozása, hogy minél előbb a másik fél is mehessen a maga útjára. Max azt tudják neked leírni, hogy ők is baromi nagyot csalódtak, sok sérelem érte őket stb, de minél előbb korrekten le akarták zárni a folyamatot. Ehhez viszont két ember kell, ami nem egyszerű (mármint mindkét részről a korrektség és a jogszerűség).

Sajnálom, hogy így jártál.

2022. szept. 4. 11:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!