Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Házasság előtti együttélésből...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Házasság előtti együttélésből származó közös vagyon egyenlő arányban oszlik?

Figyelt kérdés

Nem tiszta nekem ez az egész.

Élettársi kapcsolatot emlegetnek, ami megelőzi a házasságot. Itt jogi értelemben nézzük az élettársi kapcsolatot?

A feleségemmel 2011 óta élünk együtt. Csak simán együtt éltünk, jogilag nem voltunk élettársak, de közös vagyonközösségben éltünk. 2016-ban házasodtunk össze.

Sajnos úgy néz ki válni fogunk.

Én eddig úgy gondoltam, hogy a 2011 óta közösen szerzett vagyonunkat osztjuk fel 50-50%, de képbejött itt ez az élettárs dolog….

Valaki tudna ebben segíteni?

Köszönöm

2021. okt. 12. 10:53
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
9-es, köszönöm a megerősítést.
2021. okt. 12. 13:11
 12/18 anonim ***** válasza:
83%
Valasnal azt kerdezik, hogy miota eltek egyutt. Ha egybehangzo, akkor onnantol szamolnak mindent. Ha elter, akkor konkretizalni kell a dolgot mindket felnek. Ha egy lakasban laktatok, akkor az elegge egy haztartasnak es ezaltal egyuttelesnek minosul, tehat onnantol jar az 50%. A hazassag a vagyonmegosztas szempontjabol csak egy papir. Ha elettarsak lettetek volna, akkor is mehettek birohoz. De azt se ertem, hogyha ennyire nem vagy tajekozott, miert a gyk-n keresel valaszt, miert nem egy valoperes ugyvedet kerdezel meg, hogy mire szamithatsz? Az elmondja az ugymenetet, a varhato idopontokat, meg azt, hogy mi az amit jo esellyel meg fogsz kapni, meg amiket jo esellyel nem. Specko helyzetek ezek, mindenhol van merlegeles, nincs ket egyforma ugy. De hasonloak akadnak.
2021. okt. 12. 17:27
 13/18 anonim ***** válasza:
78%
Úgy tudom, igen, élettársinak számít, s onnantól számolják a vagyonközösséget. Nem tudom, milyen akkori szerzemény a kérdéses, de forduljatok szerintem is ügyvédhez, s kész megegyezéssel menjetek a bíróságra, megspórolhattok pár évet.
2021. okt. 13. 06:09
 14/18 anonim ***** válasza:
79%

Most megy nálam a vagyonmegosztás. Mi is 2évet éltünk "vadházasságba" ami nem volt sehol bejelentve.

A bíróság azt az időpontot nézi, amikor be lettünk jelentkezve közös lakcímre. Onnantól indul a vagyonközösség hivatalossan. Az senkit nem érdekel, mikor volt a boldogító (most már boldogtalanító) igen.

2021. okt. 13. 14:43
 15/18 anonim ***** válasza:
72%
Attól a naptól ahogy bizonyítjátok, hogy együtt éltetek, (nem a lakcímkártya fő bizonyító erő, hisz házasként sem kell egy lakcímen lenni). indul a vagyonközösség. Alapvetően élettársként szerzés arányában van a vagyon, nem 50-50 %, viszont ha nincs nagy különbség vagy nem lehet bizonyítania szerzést, akkor a gyakorlatban 50-50-nek fogja venni a bíró. (Bírója válogatja)
2021. okt. 13. 15:56
 16/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a sok hasznos választ.

Szeretnénk ügyvédi segítséget kérni. Szerencsére békében válunk el, mindketten szeretnénk hogy a másiknak is jó legyen, nem akarjuk kiforgatni egymást.

2021. okt. 14. 21:18
 17/18 anonim ***** válasza:
Mi ugy csinaltuk, hogy mindketten megkerdeztunk egy ugyvedet, kb 1 ora telefonon, ennyibe kerult es utana elosztottunk mindent. A valast kimondtak, a vagyonrendezest lejatszottuk ketten, nem kerult penzbe.
2021. okt. 15. 14:01
 18/18 anonim ***** válasza:
Bejegyzett élettársi kapcsolat csak az azonosneműeknek van, azok ti nem is lehettetek.
2022. márc. 17. 16:39
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!