Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Társkeresési problémák » Mi értelme van a szexen kívül...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mi értelme van a szexen kívül az emberi kapcsolatoknak?

Figyelt kérdés

Most tekintsünk el a gyereknemzéstől és az egzisztenciális okoktól.

Mi a jó egy kapcsolatban a szexen kívül?

Úgy gondolom, hogy ugyanolyan jó egyedül. Teljesen jól érzem magam egyedül, jobban lekötnek a magányos tevékenységek, mint a társaságban, a barátaimmal töltött idő. Az embereket többnyire unalmasnak és egyformának tartom, sokkal jobban érdekelnek a gépek és a tudományos munka, mint az emberek.

Tisztában vagyok vele, hogy introvertált vagyok és enyhén autista.

Kb. 7-8 éve tudatosan formálom a személyiségemet, tudatosan nyitottam az emberek felé, ma már gond nélkül beilleszkedek társaságokba, vannak igazi barátaim. Szeretem az embereket, pozitívan állok mindenkihez, nincs bennem semmiféle undor vagy ilyesmi. Sőt, néha úgy érzem, valamiért vonz a társaság.

De miért? Nem értem. Ez nem csak megszokás? Az együttműködés anyagi hasznától eltekintve egyszerűen nem találok racionális okot az emberi kapcsolatokra.

Tinédzserként a szexuális frusztráció teljes felszámolása motivált arra, hogy extrovertáltabb legyek, és sikerrel is jártam. Csak szeretném jobban megérteni, mi zajlik a fejemben.

Amikor egy lánnyal randizok, valamiért sokkal érdekesebbnek tartom őt a szexig vezető út során, mint azután, hogy szexeltünk. Az első szex előtt minden közösen végzett tevékenység izgalmasabb. Bánt is a lelkiismeret emiatt, nem muszáj lefikázni.

Nem akarom a barátnőmet soha a dugópajti+lelki szemetesláda szintjére süllyeszteni a saját értetlenségem miatt. Ti szavakba tudnátok önteni, mit szerettek más emberek társaságában és mire jó még egy párkapcsolat?

2016. dec. 28. 23:46
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
80%

A gond az, hogy te enyhén autistaként pont ott vagy más, mint a többiek, ahol ezt lehetne értelmezni.

A helyzet olyan, mintha egy vaknak kéne elmagyarázni, mi a jó a festészetben, vagy egy süketnek, hogy miért jó a zenehallgatás.

Nálad nincsenek kötődések, érzelmes, a szeretet érzésére sem biztos, hogy képes vagy, nem hogy szerelemre.

A szerelem egy nagyon összetett és bonyolult dolog, a lényege az, hogy egyébkét egy kur.va jó érzés. Már a föld fölött jársz akkor is, ha látod a másikat, akkor is hangosan dobog a szíved, ha csak egy üzenetet kapsz, mert biztos ő írt. Mikor este nem tudsz elaludni, mert ő jár a fejedben, és aztán egész éjjel róla álmodsz.

Ez ezerszer több és jobb érzés, mint önmagában a nemi vágy, sokkal jobban hasonít a drogfüggéshez (tudományos alapon is bebizonyították nem egyszer), és olyan elemi szüksége van rá a többségnek, mint a vízre vagy a levegőre.

Egyszerűen muszáj, hogy szerethessünk valakit, és tudjuk, hogy ő is szeret.

Amíg ezt az érzést nem tapasztalod meg, addig képtelenség neked elmagyarázni, hogy mi a jó a kapcsolatokban, mert te csak a csupasz vázat látod: két ember együtt lakik, együtt alszanak, együtt dugnak, együtt esznek. Ez így önmagában nem párkapcsolat, csak lakóközösség.

A kettő közötti különbséget az érzelmek jelentik, de ezeket nem lehet elmagyarázni, ha te ilyet még soha nem éreztél.

Pedig pont ez az elsöprő, semmihez sem hasonlítható, csodálatos érzés az, amiért valaki párt szeretne.

2016. dec. 29. 05:40
 12/21 BlackSword ***** válasza:
39%

Mondjuk amikor hazamész, akkor vár valaki, vagy te vársz ő rá... Nem csak az üres lakás... Lehet vele beszélgetni...

Aztán ugye két fizetésből mégiscsak könnyebb rezsit fizetni...

A házimunka is egyszerűbb, ha ketté van osztva...

A problémákat is van kinek elmondani... Jobb hallgatóság, mint a wc ajtó...

És egy csomó szupi dolog van még, mint a veszekedés, a durci, a hiszti, a "öt percre gyere már ki abból a szerencsétlen fürdőbőlmárvégre..."

lényeg a lényeg nem unalmas az élet...

2016. dec. 29. 07:01
 13/21 anonim ***** válasza:

Az a jó a párkapcsolatban, hogy meg tudod osztani az élményeidet, gondolatvilágodat egy másik emberrel aki számodra különleges és értékes valamilyen szempontból. Közös terveket tudtok szőni és kivitelezni, érzelmi biztonságot nyújt, és pozitívan hat a személyiségfejlődésetekre, vagyis kiteljesedettnek érzed magad benne, ideális esetben.

Egy jól működő társközösség támogató hatással van a pszichédre, érzelmi életedre nem beszélve a fizikai élvezetről amit szexnek hívunk.

Lényegében ez lenne az értelme.

Természetesen kiteljesedettséget nem csak párkapcsolat által érhetünk el, vagyis ha valakinek nincs szüksége rá, enélkül is boldogul az életben.

2016. dec. 29. 07:20
 14/21 anonim ***** válasza:

Magányos farkas típus vagy!

Létezik...

2016. dec. 29. 07:23
 15/21 anonim ***** válasza:
2016. dec. 29. 07:28
 16/21 anonim ***** válasza:
Bocsi, de te mennyi idős vagy? Ès ha tudatosan formàlod a szemèlyisèged, mert èn is, nem "fikàzàsból" mondom, de, hogy merült fel ez a kèrdès? Vannak igazi baràtaid azt ìrod, hàt mit szeretsz bennük? Leìrhatnàm az èn verzióm, hogy èn mit tartok fontosnak az emberi kapcsolatokban, de nem feltètlenül tartod te is ugyanazokat annak, plusz nem akarok itt kisregènyt megfogalmazni. Nekem úgy èrződik abból, amit leìrtàl, hogy elèg felszìnes vagy, màr nem sèrtèsből, de tènyleg ez jött le. Ja, hogy enyhèn autista vagy? Akkor nem szóltam, akkor èrthető kb. Bocsi.
2016. dec. 29. 13:39
 17/21 anonim ***** válasza:
Én azt szeretem, ha pl. elmondhatjuk egymásnak a bánatunkat, sikereinket, együtt érhetjük el a céljainkat. ez alatt nem kell ilyen nyálas hollywoodi izét képzelni, csak pl. én nyelvvizsgázom, ő diplomázik stb. Ha épp rossz napja van a másiknak, jól esik, hogy eszébe jutott a másiknak. Jól esik, hogy sok közös érdeklődési körünk van, meg lehet vele beszélni, mennyire tetszett egy film tegnap, megőrülnék, ha mindne élményem magamban tartanám.
2016. dec. 29. 22:07
 18/21 A kérdező kommentje:

11. válaszolónak: szóról szóra pontosan átéltem amit leírtál. Egyszer maximálisan nagyon durván, és utána több lánnyal is, bár sajnos már nem olyan intenzíven mint elsőre. Vannak érzelmeim, az más kérdés, hogy nem tudom helyén kezelni őket mindaddig, amíg teljesen meg nem értem őket.

Próbálok pontosítani, úgy látom túl szélsőségesen fogalmaztam meg a kérdést.

Az emberközi kapcsolatok terén különböztessünk meg három tényezőt: mi célból, mi okból, és hogyan. Mi célból akarok emberekkel érintkezni, mi az oka ennek és hogyan tudom ezt megtenni.

A cél mindig is megvolt. Ez az egy belülről fakad. Valamiért vágyok az emberek társaságára. Egyszerűen úgy érzem, hogy szeretnék más emberekkel lenni, kommunikálni, feloldódni egy társaságban.

A "hogyan" nem jött magától. Gyerekként teljesen alkalmatlan voltam a beilleszkedésre, viccen kívül megbuktam volna játékból oviban ha leosztályozzák. Gyerekként a gyógypedagógus segített, tinédzserként saját magamon segítettem.

És most az okot keresem. Valamilyen okból nekünk, embereknek kellemes a társaság, valami vonz minket a másik emberhez. De mi ez? Pont azért írtam ki a kérdést, mert nem akarok beletörődni, hogy mindent a szex és a pénz magyaráz.

Az autizmusról: a társas létnek vannak szabályai, ezeket megtanulhatjuk, de vannak improvizációra épülő részei, például, hogyan találd ki spontán mit kell csinálnod egy csapatsportban egy adott szituációban, vagy találj ki most egy néhány mondatos mesét. Ezek a legtöbb embernek könnyűek, de én ezekben a helyzetekben teljesen elveszek. Röviden: a szabályok között otthonosan mozgok, az improvizáció idegen terület. Ennyiben merül ki a betegség. Hálás vagyok a sorsnak hogy nekem csak a legenyhébb változat jutott. Ez egy nagyon széles spektrum, van akin alig lehet kimutatni, van akinél egy-két tünet jelentkezik. Van olyan aki emberfeletti képességekkel rendelkezik, pl számolás vagy memória, van olyan aki sose tanul meg beszélni, van aki agresszív mindenkivel szemben...

Az empátiáról: ne keverjük össze az empátia hiányát a bűntudat hiányával.

Autistáknál van empátia, de nagyon korlátozott és nehézkes, az alapvető arckifejezéseket azért felismerik. Előfordul, hogy nem tudják hogy megbántanak valakit, nem esik le nekik hogy a másik mit érez, ha nem kapnak egészen egyértelmű jeleket. Viszont ha utána elmagyarázzák neki, hogy itt mit érzett a másik ember, mit csinált rosszul és miért, akkor megbánást és bűntudatot fog érezni és egy életre megtanulja helyesen kezelni az életnek azt szegmensét.

Pszichopatákra jellemző, hogy halálpontos empátiájuk van, pontosan tudják, hogy a másik mit érez, és ez nem zavarja őket. Gátlások nélkül tudnak átgázolni, tönkretenni és kínozni, mert nincs bennük bűntudat. Ez egy másik betegség: nekik meg a bűntudatért felelős agyi terület sérült. Tudják, hogy társadalmi normákba ütközik amit tesznek, erre annyit mondanak: és? Remekül tudják titkolni, viszont ott lehet őket tetten érni, hogy sose tanulnak a hibáikból, ellentétben az autistával, aki azonnal korrigál, már ha szellemileg képes rá.

Köszönöm a válaszokat, kezd összeállni a kép:

Vannak bizonyos magasabb rendű lelki szükségleteink, például elmondani mi történt velünk, megosztani a gondolatainkat, jól esik ha valaki kijön elém ha hazamegyek. Ez a Maslow-piramis egyik kategóriája ha jól tudom.

Szóval a másik ember szükségletek kielégítésére való? Ez még nem teljes magyarázat, mert eszerint a másik ember olyan eszköz mint a kaja vagy a biztonságos otthon, csak a piramis egy magasabb szintjén. Ez azért nem fedi a valóságot.

De most tegyük hozzá azt, hogy a másik iránt kötődés alakul ki idővel, olyan kötődés mint egy barátság vagy egy intim kapcsolat, ami miatt különlegesnek érezzük a másikat. Holott biztos vagyok benne hogy van a világon 5000 ember aki pont ugyanolyan mint a barátom vagy a csajom, mégis az az egy különleges számomra és nem cserélném le. Mert különlegessé teszem az együtt töltött idővel! Nem, dehogy, az idő nem elég... Azzal, hogy megosztjuk egymással az életünket, hogy közös dolgaink vannak, hogy befektettük a kapcsolatba az életünk egy részét, az teszi különlegessé a másikat!

Jó de minek kötődés? Most írtam hogy alakul ki, de mi célból? Attól tartok, hogy evolúciós okai vannak. Kötődés figyelhető meg a kutya és a gazdája között is. Ha a kutya evolúció eredménye, akkor a kötődés is az, tehát akkor van anyagi haszna a kötődésnek. Egyszerűen jobban túlél az, aki alkalmazza a kötődés nevű technikát... A mai modern világunkban is jobbak a túlélési esélyei annak az embernek, aki képes kötődni a másikhoz, mert jobban ki tudja elégíteni a magas rendű lelki szükségleteit, és ettől boldogabb, attól pedig egészségesebb lesz.

Szóval ott tart a gondolatmenet, hogy az állatvilágból megmaradt túlélési ösztön okozza az emberi kapcsolatokat. Ez a magyarázat lehet teljes értékű, de szerintem elég lehangoló, valakitől valami ötlet hogyan tovább?

2016. dec. 30. 03:09
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Mit akarsz ezzel az egésszel, igazából?

Egyrészt valami nagyon elméleti értelemben, azért csinálunk gyereket, hogy ne halljon ki az emberiség. De én senkit nem ismerek, aki amikor gyereket csinált konkrétan emiatt tette volna.

Ezzel az akarom mondani, hogy ez nem így működik, hogy megtaláljuk az okokat és akkor az bármit is változtat, a hétköznapi életünkön.

2016. dec. 30. 03:22
 20/21 anonim ***** válasza:
"és enyhén autista" egyáltalán nem biztos, főleg, ha csak egy pszichológushoz jártál (gondolom nem magadtól találtad ki, hogy enyhén autista vagy). Rólam is volt amelyik azt mondta, volt amelyik azt, hogy nem.
2017. jún. 15. 18:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!