Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Naplót találtam, szerelmi történettel. Ti mit tennétek?
új lakásba költöztem, az előző bérlők egyike felejthetett a lakásban egy dobozt, benne egy naplóval, ami meglepett, hogy egy férfi írta, és a nagyrészt a magányáról, párkapcsolati dolgairól (társas magányban élt, megérintődött egy nő által, akihez csak egyetlen betűt, és nem is teljes monogramot rendelt, vívódott, hogy engedjen az új szerelemnek, vagy őrizze meg a házasságát), érzelmeiről szól.
de nincs név hozzá.
tudom, hogy nem szép dolog beleolvasni, megtettem, olyan izgalmas érzés volt, nyilván mert tiltott dolog.
és rendkívül olvasmányos, tollal írták.
nem tudom, melyik évekből lehet, írnak ma még férfiak tollal, kézzel naplót? egyáltalán írnak naplót?
kíváncsi lettem a tulajdonosára, legszívesebben kinyomoznám... nagyon szép és bonyolult lelke lehet a napló alapján.
"ha az kapta volna, gondolod itthagyja, nem viszi el, nem dobja ki"
Simán lehet, véletlenül vagy akár szándékosan is.
A találás
5:54. § [Tulajdonszerzés találással]
(1) Ha valaki feltehetően más tulajdonában álló, elveszett dolgot talál és azt birtokba veszi, megszerzi annak tulajdonjogát, ha arra igényt tart feltéve, hogy
a) megtett mindent annak érdekében, hogy a dolgot a tulajdonos visszakaphassa; és
b) a dolog tulajdonosa vagy az átvételre jogosult más személy a találástól számított egy éven belül, élő állat esetén három hónapon belül, a dologért nem jelentkezik.
(2) Ha a dolgot többen találják meg, a találótársakat a találó jogai együttesen, egymás között egyenlő arányban illetik meg és kötelességei egyetemlegesen terhelik. Találótárs az is, aki a dolgot elsőként felfedezte és annak birtokbavételére törekedett, de végül más vette azt előbb birtokba.
5:55. § [A találó kötelezettsége]
(1) A találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni.
(2) A jegyzőnek való átadáskor a találó nyilatkozni köteles arra nézve, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. A találó igénybejelentéséről a jegyző igazolást ad.
5:56. § [A jegyző eljárása]
(1) Ha az átadott dolog átvételére jogosult személye megállapítható, a jegyző a dolgot késedelem nélkül átadja a jogosultnak.
(2) Ha az átvételre jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik, a dolgot – ha ennek tulajdonjogára az átadáskor igényt tartott – a találónak ki kell adni.
5:57. § [A találó jogainak korlátai és a dolgot terhelő jogok sorsa]
(1) A találó a neki kiadott dolgot állagának sérelme nélkül használhatja, azonban azt nem idegenítheti el, nem terhelheti meg és használatát másnak nem engedheti át.
(2) A jogosult tulajdonszerzésével a harmadik személynek a dolgot terhelő jogai megszűnnek.
5:58. § [A talált dolog értékesítése]
(1) Ha a jogosult a dologért az átadástól számított három hónap alatt nem jelentkezett, és a találó az átadáskor nem tartott igényt a dolog tulajdonjogára, a jegyző a talált dolgot értékesíti.
(2) A talált dolgok értékesítésére a közigazgatási végrehajtás keretében lefoglalt vagyontárgyak értékesítésére vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.
Kérdező, itt nincs szó eltulajdonításról. Visszateszed szépen a polcra a helyére, és kész.
Albérletben laksz, ergo a polc tartalma, és ezzel ez a könyv is, a tulajdonoshoz tartozik.
Ha nagyon nyomozni akarsz, akkor a tulajnál kérdezz rá, de elég ciki, ha az ő (vagy az ő exe, akárkije) naplója...
Egyébként én simán el tudom képzelni, hogy regény, kézirat, ha egyszer ennyire olvasmányos. Írói körökben még manapság is divat a kézzel írás. Naplóba meg azért nem szoktunk annyira "másoknak" írni, ha érted, hogy értem.
Ne keríts ekkora feneket ennek. A kutya se fog emiatt megbüntetni, ne légy nevetséges. :))
Szerintem ez egy romantikus dolog, találni egy régi naplót. Őrizd meg ezt az élményt és kész. Örülj neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!