Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A szépség a mai világban mennyire lehet szubjektív?
Szerintem rengeteg objektív szempont van, ami meghatározható hogy mikor tartunk valakit szépnek, illetve hogy miért. Ezért a szépség szerintem csak nagyon kis mértékben szubjektív.
Pl. mikor egy fiúnak, vagy lánynak 10-ből 9-en azt mondják, hogy csinos, akkor lehet, hogy valóban az, míg ellenkező esetben viszont lehet, hogy csúnya.
Erről mit gondoltok?
A szépségideált a társadalom határozza meg.
Régen a kövér emberek voltak szépek (Észak-Koreában még mindig), most a vékony, magas emberek.
Ettől függetlenül az emberek szépségérzete szubjektív. A legtöbbeknek van egy alap standard, ami genetikailag kódolt (szimmetrikus arc, szép és egészséges bőr és haj, egyforma végtagok) a fajfentartás miatt. Egy részét a társadalmi norma rakja rá, a többit a személyes ízlésed.
Attól lesz az egész szubjektív, hogy a kódolt, a társadalmi és a személyes ízlés mindenkinél máshogy nyilvánul meg különböző mértékben.
Van, akinek a szeplős tetszik, van akinek a formás, van akinek a teltebb. Nagyon sokan vagyunk és nagyon sokfélék. Jelenleg reneszánszát éli, hogy legyél önmagad és mellette tolják a sminkdömpinget is. Annyi inger éri az embert, hogy mindenkin máshogy csapódik le.
#2 Amennyire én tudom, ez a "régen a kövér emberek voltak a szépek" egy bizonyos szinten ferdítés. Lehet, hogy voltak bizonyos közösségek, ahol a kövérséget tekintették "vonzónak" (nem véletlen az idézőjel: Az ember ösztönei nem a puhos, igénytelen testeket preferálják), de ez csak azért lehetett így, mert a kövérséget tekintették a gazdagság zálogának.
A fejlettebb társadalmakban a fizikai erő, kecsesség, bájosság voltak a szépség alapjai.
Pl. Szókratész így nyilatkozott a férfi testről:
"A férfinak nincs joga a fizikai edzés terén amatőrnek lennie. Szégyen számára anélkül megöregedni, hogy látta volna azt a szépséget és erőt, amire a teste képes."
És hát ő nem tegnap élt. Illetve ha megnézzük az ókori szobrokat, azok sem hájas, szétfolyó embereket mintáznak hanem szinte kivétel nélkül sportos, izmos férfiakat és kecses, egészséges testsúlyú nőket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!