Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A gondolatokkal szemben, az érzelmek tudnak-e hazudni?
A fő kérdésre is elég a válasz, ha nem olvasnátok el a (saját) példámat.
Két exemmel kapcsolatos érzéseimet fogom leírni, de az ex dolog ne befolyásoljon titeket, csak mondom, hogy tiszta legyen miről van szó.
Gondolom a többségetek ismeri, mikor valakire beindul a nyálelválasztása, mint Pavlov kutyájának, de ezen túl, az illető, hogy mondjam.. egyfajta ürességet hagy benne. Akár még szeretni is tudja, úgy ahogy, de bármennyire is vonzónak találja, egyfajta hiányérzete marad vele kapcsolatban. (B ex, aki A után jött az űrt kipótolni, de nem tudta)
Ezzel szemben, van valaki más, aki mellett (egy hosszú idő után történt, nagy hiánypótló beszélgetés során) azt hitte (akkor) szintén ürességet érez, de (utólag) rá kellett jöjjön, hogy másról van szó. Nem semmit sem érez iránta, hanem az illető közelsége, érintése, csókja rémisztően (?!) természetes számára, meg sem próbál ellenállni, olyannyira magától értetődő. Nem, nem a megszokás miatt (hisz pl. azóta B-vel is volt..), ez mindig is így volt, csak akkor olyan szenvedélyes volt a kapcsolat, hogy fel sem tűnt milyen normális és teljesen evidens (érzés, ismétlem, érzés), hogy vele van. Mintha csak így kellene lennie, pedig a szomorú igazság, hogy kezdettől nem hitt (nem mert) a kapcsolatban, úgymond túl szép volt, hogy igaz legyen. S talán nem is volt - gondolja még mindig.
Szóval az érzésekről, nem a félelmekkel, kétségekkel és megbántottsággal teli gondolatokról... Mikor megismertem, az ész azt mondta semmi jövőnk. Elmondhatnám miért, talán fontos, talán nem. Óvakodtam is tőle, míg meg nem adtam magam, hogy megélhessem úgy isten igazán a kapcsolatot, az érzést (szerelmet(?)). Elemi szenvedély volt köztünk, az a valódi elragadó, velőt rázó,lélekbe és húsba maró - mégsem volt se veled - se nélküled, veled volt, függés, ragaszkodás köröm szakadtáig! A fejem teszem rá, hogy ő is érezte, átérezte, átélte, efelől nincs kétségem. Most is, akarom mondani másfél év után, a múltkor (másfél hónapja) is, mikor újra beszéltünk, éreztem, hogy nem érzéketlen még most sem irányomban, s bármilyen óvatos volt (mit óvatos, hiszen megcsókolt! 😅), voltak elszólásai, mint pl. megvan még neki a fotóm, látta a tablóm mikor ablakot cserélték a középsulimban, eszébe jutottam egy hintázó párról a parton (ha arra járok én is így vagyok ezzel... hm), feltételes módban persze, megkérdezte mi lenne, ha azt mondaná még mindig szeret, vagy mi lenne a válaszom, ha feleségül kérne. Persze ezek ismétlem, a gondolatok. Teljesen abszurd... a józan ész szerint. Ahogy anno is végül a józan ész döntött nála, mikor magyarázat nélkül elhagyott. Most pedig, mikor az említett kérdést féltette (mi lenne, ha azt mondaná még mindig szeret) megkérdeztem:akkor miért(...) (hagyott el)? Azt válaszolta nem tudja... Én persze tudom... Az ész győzelme volt, a makacssága és a büszkesége pedig nem hagyja visszakozni, azóta teljesen rideg volt velem eleddig a beszélgetési, és azóta is. Amit gondolok: kiszeretett belőlem, vagy eleve játszott velem, és amit mutat, azt érzi. Amit érzek: nehezére esik tartania magát, de egyszer ennek ellenére pár pohár után, a kedvemért kivételt tett, ha (azóta) bánja is. Nem adta ki teljesen magát, inkább egyszerre volt kedvesség (lekéstem a buszom, és senkinél sem voltam hajlandó aludni, aki ismerős felajánlotta, talán megsajnált és szóval tartott (valameddig legalább)) és játék. Elhúzta előttem a mézes madzagot, megérintett, simogatott, megölelt, próbálgatta mit reagálok. K~rdezgetett jól esik-e, miért hagyom. Az elején ezzel kezdtem. Teljesen magától értetődő volt, hogy megérintett 🤨.
Nem mintha győzhetne a szív, úgy hiszem már nem, hiába hittem egykor, hogy ő a végeztem, ha nem is láttam hogyan élhetnénk együtt hosszú távon, én azért már elképzeltem vele az életem, ha pontosan nem is tudtam hogyan vihetnénk végbe, én élni és meghalni csak vele akartam, és igen, majdnem bele is haltam az elvesztésébe. Soha nem éreztem úgy, mint vele annak idején senki mással, és úgy sem, mint múltkor, mikor ültem, ő mögém állt, megfogta a vállam, én pedig a karjára hajtottam a fejem, lehunytam a szemem, és úgy éreztem, "lélegzem". Nem tudtam ezt a pillanatot leszámítva beleélni magam, s ezt mutattam is felé, hogy tartok tőle, ő pedig nem igyekezett cáfolni, hisz nem is tervezett folytatást. Ez köztünk kimondatlanul maradt, de egyértelmű volt. Vagy talán... Igen, megmondtam neki." Szép illúzió volt". Meg hogy ne szórakozzon velem (kissé erőtlenül, hisz belül nagyon szerettem volna megerősítést, hogy nem teszi, de persze nem kaptam, mert azt tette, csak próbálgatott engem).
Rizsa, rizsa, rizsa... Ha eddig eljutottál, bocsesz a szófosásért... De akkor már befejezem. Akkor túl fáradt voltam, s ugye azt hittem igen, ez az, semmit nem érzek már végre, hidegen hagy, túlléphetek (ha eddig nem tettem volna - lelkileg). Ez egy szép lezárás, csupa útólag megkapott válasszal, egy frappáns befejezés. De miután aludtam a dologra egyet, másnap könnyezve ébredtem. Még magam sem értettem mi történik. A lelkem válasza volt. Feltépte a sebet. Visszahozott mindent. Más kézből pedig miután 2 hétig, a beszélgetést felidézve random elsírtam magam (még mindig nem értettem miért is), abban biztos voltam, ha B ennyire nem tudta kitörölni őt belőlem, ha ennyi ürességet hagy bennem, míg A-tól túlcsordulok érzelmileg, le kell zárnom. Megtettem, és a furcsa, hogy nem fáj. Próbálom felhozni magamban, amit egy szakítás után érezni kellene, de hiába tudom mit kellene érezném, sehol semmi. Már az arcát sem tudom felidézni, s szinte viszketek, ha rá gondolok, hogy hagyjam rá. Néha... mint egy feke lyuk a szívemben, egy üres folt, mintha nem is lett volna. Mert semmit nem "ért". Pótlék volt. Haragszom magamra, de azzal nyugtatom magam, mielőtt nekem estek: én is az voltam neki. De tényleg. Néha megdugott, amúgy leszarta a fejemet. Imitálni is nehezére esett, hogy szeret. Voltak pillanatok, mikor nem is sikerült neki.
S most, hogy elmeséltem ezt, mint a magam példáját, ami a kérdéshez vezetett: Mi számít igazán? Az ész, vagy az érzelem? A-val szerintetek is Szerelem volt(?) -e? És az érzelmek vajon tudnak-e hazudni??
Fubasszameg.
Na, most, hogy végigolvastam, igazából a válasz rendkívül egyszerű.
Érzelmek -> tudatalatti, rendkívül egyszerű eszközökkel manipulálható.
A erre kivételesen fogékony volt az irányodban.
Illetve, meg kell mondjam, hogy talán túlságosan is idealizáltad A-t.
A-val a te szempontodból szerelem volt, igen.
Az ő oldaláról nem tudok nyilatkozni.
Mi számít igazán...
hogy úgy élvezd az életed, hogy közben nem kell aggódnod amiatt, hogy megsérülhetsz. Ész és érzelem együtt.
1. Köszönöm annak, aki végig olvassa, és mindenkinek, aki válaszol.
2.A valóban manipulált engem, amit anno egy szintig, míg az egóm nem sértette, hagytam neki, nem naivságból, hanem mert különben nem élhettem volna meg a leglélekbevágóbb szerelmet, folyton kételkedtem aggódtam és gyanakodtam volna. Irányított (próbált), de vágyott rám, szeretett is, a kérdés szerelmes is volt-e, amit senki sem tudhat, én sem, csak ő.(De a benyomásotok persze érdekel erről.) Ez a személyisége része, ilyen típus, domináns, irányító. Én pedig részben valóban idealizáltam, de csak az érzések okán, amit keltett bennem, hisz más manipulációval sem tud feléleszteni bennem annyira mély érzéseket. Talán az akkori hihetetlen szenvedélyessége a magyarázat erre, ami szintén a személyisége része, a végletekig tud rajongani, vagy elhidegülni, rideg és érzéketlen lenni, s a kérdés csak, hogy mennyivel szítottam tovább ezt Én magam...
A fő kérdés szempontjából B-re is kihegyezhettem volna a dolgot, de megvallom, mostanság (talán mert annyira friss még az elválás) nem szeretek rá gondolni, s beszélni róla, nem tudok még, és mélységesen szégyellem is magam, amiért oly könnyen felébresztett az önáltatásból A csókja... Mint egy ki****ott Disney mesében 😃 🙄
A szép pedig valóban az volna, ha ész és szív egyet értenek, de ez sajnos oly ritkán van így. Mondjuk nálunk az ész nálam csak annyiban szólt ellene, hogy igen, manipulált, emögé rejti a bizonytalanságát, s nem mer igazán közel engedni. Az ő észérveire, amiket nem mondtam el, mindre van válaszom. Talán pont ezért nem mondta el őket, mert már elhatározta magát, s nem akar ellenérvek, mert akkor 1.megtörne az ellenállása, vagy 2. ki kellene adnia magát. Elmondhatom akár, teljesen mindegy.
Korkülönbség. Ezzel nem tudok mit tenni, 18 év, ennyi és kész. Sok? Igen. Érdekel?? Nem. Őt igen. Gyerekeink vannak. Mindenki ezzel jön. És? Kérdem én, valaki mondja már meg ez miért is ellenérv. Nehezíti a dolgon? Igen. De egy szülő is hadd szerethessen már... Finoman kell beadni, s az együtt élésben komoly tényező,ezt nem tagadom. Szenvedélyes kapcsolat esetén, a belehalósnál igazán komoly önkontrollt szükségeltet, ami nekem mellette sokszor csődöt mond, neki van, de akkor sem kizárnia kellett volna vele, hanem azt mondani, hé, legyünk rájuk is jobban tekintettel! Nem hülye vagyok, csak nagyon szeretem... lehet velem szót érteni drámázáskor is, ha nem könnyű is. Fél fogok mindent, duzzogás után nagy levegő és be tudok látni én mindent, ha igaza van. Ha tényleg igaza van. Azért nem volt mindig (a legőszintébben, nem sértettségből mondom, az már rég nem munkál bennem). Egészségügyi tényezők. Mellette állnék, ha leesik a lábáról is. El sem gondolkodtam rajta, hogy emiatt kihátráljak. Belepofázott az exem. Új nője van, annyira már nem érdeklem, és én is jobban tudom kezelni már őt azóta. Belepofázott a barátnőm. Nem tartom már vele a kapcsolatot jó ideje. Elhanyagolta miattam a munkáját, barátait, családját. Ő döntött így, a hiba ott volt, hogy mikor mondtam, (még) nem érdekelte, azt mondta neki ne mondjam meg mit csináljon... Mikor meg belátta, nem beszélte meg velem... Radikálisan változtatott, én meg sokszor napi, máskor 2-3 napi találkozás, és akkor is napi kapcsolattartás után, mégis mire számított, 1-2-3 hetet hogyan élek meg?? Akárva és akaratlanul függővé tett magától, aztán meg kétségek közt hagyott. Nem mondta meg mi van, nekem kellett rájönnöm,de hiába sejtettem mi van, meg mik vannak még, mert pár dolog még összejött, sértett voltam valóban, amiért nem beszéltünk meg, és hiányzott. Nem túlzok, ha azt mondom, megszenvedtem. Hibát is követtem el. Egy (telefonon) barátnőmmel beszélgetős, és fejszellőztetős esti sétám során beszédbe is elegyedtem egy pasival, majd ittam is vele, felmentem hozzá, latin zenékre táncoltunk, és megmasszíroztam a hátát. Elcsesztem, nagyon Elcsesztem, ezen nincs mit szépíteni, ha haragudott érte, hát jogos volt, de még csak nem is csókolóztam az illetővel, pláne nem szexeltem vele, ha ez bármit is ment a dolgon. Nem is jött be, mert csúnya, de akár helyes is lehetett volna, nem is akartam és képes sem lettem volna rá, nem elvből, ami látszik is abból, hogy felmentem egy pasihoz,hanem mert mellette nem tudott olyan (szexuális) szempontból érdekelni más. Ezt nem kell elhinni, de ez az igazság. Sőt, miután elhagyott, még sokáig nem. Megvethet érte, fél évvel később volt egy úgymond ámokfutásom, 2 hét alatt 3 kalanddal, csak mert komolyan nem hittem el, hogy ne menjen mással. Őszintén? Szar volt minddel. Másokkal flörtöltem, de el sem mentem. Ringyónak tartottak, de kétségbeesés volt. Testileg nem vágytam rá. Őt akartam kitörölni. Minden egyes rohadt érintését. Dühös is voltam. Nem érdekelt mivé leszek a szemében! Sőt. Elkezdtem lejárni egy bárba, ahová a második vagy harmadik randinkon vitt el. Nem az alkohol miatt, bár ittam, megvallom, később törzsvendég is voltam, de inkább, hogy bemocskoljam az emlékét, mégha ezzel magamat is rendesen, és mert megtehettem. Persze ritkán lejött ő is, na nem miattam, hanem mert hamarabb volt az az ő helye, mint az enyém. Soha nem szólt hozzám, de erre még ő is megjegyzést tett. Kirohanva vágta hozzám, hogy felőle azzal kefélek, akivel akivel akarok, akár tízzel is tehetem egyszerre (csak vele nem). Amivel felpiszkáltam, hogy így hozzám vágta? Megkértem csak annyit mondjon meg ennyi idő után, hogy miért. Azt mondta, nem is, mert rámordított, hogy őt nem érdekli ez az egész, sem én, és engem se érdekeljen. Ezután távoztam, mert záróra volt, ő maradt (törzsvendégek a pultos kedve szerint, még zártkörű címén maradhatnak néha). Hosszabb úton indultam, hogy fejet szellőztessek, de visszafordultam, hogy mégis a rövidebben menjek, mert leszakadt az ég. Szembe jött velem. Megkérdeztem ennyi idő kellett, és ennyit kellett innia, hogy ezt kimondja? Akkor ribizlizett le burkoltan. Én ekkor már B-vel voltam, aki nem volt akkor (meg sokszor...) velem, szóval későn akadt ki rám. Azt válaszoltam, máig pontosan emlékszem: hülyíteni ezret, szeretni csak egyet! De az már sosem leszel te! Erre már nem válaszolt, ő erre ment, én meg arra. Ezt leszámítva köszönésre sem méltatott többnyire.
Hogy juthattunk idáig? Innen meg sokkal később ugyan, a beszédbe elegyedésig? Minden tudunk lenni, csak közömbösek nem, az már biztos, hiába próbáljuk, pedig egyikünk jobban próbálja, mint a másik, ez bizonyos.
Na szóval az ész ellenérvek, a teljesség igénye nélkül. Ó, és talán, hogy nem szeretem az anált, egyéb perverzióival nagyjából megbékéltem.
Elég indok? Sok is. Teljes összeférhetetlenség? Nem mondanám. Ha a bizonytalannal szemben a biztos szép emlékét választotta egy kalandnak, abba pofátlanul belerondítottam.
Ami nem tartozik ide talán, de amit nem tud, hogy amikor én gondok rá, sokkal inkább Rá gondolok, mint arra, ami volt. Felidéződnek képek, mondatok néha, de jelen időben ugyanúgy gondolok rá, s annyi minden van bennem még (most). Nem is hittem. Míg könnyezve nem ébredtem. Akkor félresöpörtem a lelkem kivérzését, mert azon voltam, hogy B-nek adjak századik utolsó utáni esélyeket, amire meg volt az okom, de azóta tett valamit ami megbocsáthatatlan, pedig előtte sem bánt velem méltóan, és ekkor ülepedett le az egész, el mertem végre engedni, hisz amúgy sem lehetett teljesen övé soha a szívem. Pedig kutya legyek, ha így is nem tettem meg sokkal többet, mint amit érdemelt, s nem szerettem annyira, vagy jobban, mint amennyire bárkit is lehet, miután már egyszer úgy igazán belehaltunk valaki másba. Mégsem mondható, hogy az eszem döntött végül, az üvtözött velem épp elég ideje, hanem a szívem, mikor kezdtem azt a keveset sem érezni már, akkor végre meghallottam. De nem a méltatlan bánásmódja ami betett, halálra ítélt volt az egész, ha hihettem volna magamnak. Azért választottam, mert ez közös karmánk volt. Ha egy percre is figyelembe vettem volna, hogy milyen üres tátongok mellette... A legjobb percekben (igen, voltak azért) is hiányérzetet hagyott bennem. A akkor sem, ha nincs velem. Nem ezt a fajtát. Fizikait igen, hisz kézzel fogatóan, láthatólag nincs jelen. De - bár az ész értetlenül áll előtte, érthetetlen, fel nem fogható, csak érzem, vagyis nem érzem - egy talpalat helyet nem hagy nem, nem a szívemben, hanem a lelkemben. Ez... bután hangzik. Vagy érthető azért? Az egyikük megérintett, ész és szív (és test) ide vagy oda, míg a másik nem. Amelyikük nem érte el, arról nem hazudott. Az érzelem a lélek kifejező eszköze. Az vajon téved-e? Na tessék, mennyi hablaty, egy mondat lényegért!
Erre egy eleg komoly peldat tudok mondani, de egy biztos.
Nem tudod magad becsapni! A jozan esz tehet barmivel kapcsolatban kitartova, bizakodova, de elobb utobb kibukik az igazsag.
Szerintem ezt te is pontosan erzed...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!