Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Szakítás » Úgy érzem magam, mint egy...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Úgy érzem magam, mint egy drogos 10 nappal a szakítás után. Mennyire normális ez?

Figyelt kérdés

Békés volt az elválás, sőt igazából az ismerkedés elején történt. (2 hónap se volt)

Én viszonylag gyorsan kötődtem a sráchoz. Ő 26/F, én meg 28/F. Viszont a köztünk levő fizikai távolság miatt baromi nehéz lett volna jelen helyzetben mindkettőnknek alkalmazkodni. (Ez volt a fő indok, lehet más is, de az nem érdekel.)

Megbeszéltük, hogy ettől még lehetünk haverok, mert sok mindenben inkább barátként rekintettünk egymásra, mint társként. Tudom, lehet ebből nem lesz semmi, de nincs harag a részemről, meg a távolság miatt sem találkozhatnánk olyan gyakran.

Lényeg a lényeg, az elmúlt pár napban még volt hogy ő írt pár sort, volt hogy én írtam neki. Vagy küldtünk pár képet. De gondolom ő is rájött, hogy se neki se nekem nem egészséges ez így, mert nem tudunk ezáltal gyógyulni.

Két napja írt nekem utoljára. Azóta se ő se én nem írtam vissza. Viszont észrevettem, hogy most automatikusan csekkolja a sztorijaimat Instagramon, amit korábban nem tett.

Éppen nyaralok, szóval tudnék miről képet küldeni, de érzem, hogy ez nem helyes. Jelen helyzetben nem, mert akkor újból feltépném a sebeket.

A srác nem követett ki, sőt még ugyanannál a multinál is vagyunk, nem lenne szerencsés teljesen eltűnni, meg szerintem nincs neki sem szándékában. Nekem viszknt egy kínzással ér fel, hogy ne nézzek rá az instájára vagy ne írjak neki semmit.

2023. febr. 17. 08:12
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
63%
"De egészséges mert a kérdező elképzelt egy komplett személyiséget a srácnak " Neked ez egészséges? Realitás nélkül annyira ragaszkodni, hogy ha elveszíti azt ami nincs , kínlódik?
2023. febr. 17. 10:10
 12/22 anonim ***** válasza:
78%
Felnőtt férfiakról van szó, nem kiskamaszokról, könyörgöm.
2023. febr. 17. 10:12
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudjuk azt, hogy pl milyen volt a kérdező gyerekkorában elsajátított kötődési minta.

Mondhatjuk, hogy ez normális vagy éppen nem normális, de attól még nem oldódik meg.

Csak még rosszabb lesz, mert ott lesz egy cimke "nem normális".

Meg hogy nem kellene ennyi idő alatt kötődni, de attól se lesz jobb a kérdezőnek.

Figyelj kérdező, ha a távolság miatt nem megoldható, akkor szerintem tovább kell lépnetek.

A tiltást azért javasoltam, mert ha továbbra is nézed a profilját, miket posztol, akkor nem fogsz tudni tovább lépni.

El kell tőle távolodni, nincs írogatás, mert azzal csak magadat kínzod.

Meg szerintem az se jó ötlet, hogy írod neki, hogy időre van szükséged, majd 1 hét múlva írsz. Akkor is mi változna? Nem lenne olyan nagy távolság? Ez is csak önámítás.

Akkor meg arra várnál, hogy leteljen az egy hét és írogassatok. Holott, akkor is ugyanúgy fenn állna a probléma sajnos.

Nem tudsz úgy menni előre, ha közbe hátra tekingetsz, akkor nem haladsz, csak nekimész valaminek.

2023. febr. 17. 10:22
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Nem mindenki olyan szerencsés, hogy szerető családban nőtt fel és már 15 éves kora óta nyomulnak rá. Az ilyen ember hajlamos belelátni szerelmet abba, amiben még nincs.
2023. febr. 17. 10:22
 15/22 anonim ***** válasza:
Ezt nem vitatom, de ezt ne tituláljuk már egészségesnek: olyanokhoz ragaszkodni, akiket gyakorlatilag nem is ismer, veszélyes az adott emberre. Rosszabb esetben "csak" szenved mikor elveszíti azt akihez valós alap nélkül kötődik, rosszabb esetben bántja a másik, kihasználja, vagy még rosszabb, amit az egészségtelen módon kötődő ember tűrni fog, mert "szerelmes".
2023. febr. 17. 10:25
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy ő mit él meg pontosan, milyen szenvedési fokozatot, nem tudhatjuk. Lehet, hogy csak tulzóan fogalmazott. Én ertem, amit mondasz egyébként.

Ami a kérdésben szerepel

"Úgy érzem magam, mint egy drogos 10 nappal a szakítás után."

De gondoljunk csak bele jobban. A szerelem különböző hormonok összjátéka.

"Mindössze öt hormonra (hormonra/neurotranszmiterre) szűkíthetők le azon kémiai anyagok, amelyek szerepet játszanak a szerelemben, a szexualitásban, a hűségben, a hűtlenségben, a házasságban, sőt a boldogságban, illetve boldogtalanságban, hiszen amikor szerelmesek vagyunk, hatalmas boldogságot érzünk, ha meg nem sikerül a párkapcsolat, mérhetetlen fájdalmat és szomorúságot. Az első hormon a phenil-etil-amin, rövidítve PEA, amelyet a szerelem hormonjának is neveznek.

Amikor megtetszik nekünk valaki, elkezd termelődni a szervezetünkben.

Eltelítődünk vele, és eljut az agy azon részébe is, amelyet jutalmazási központnak hívnak, és megemeli a dopamin (ez a második hormon) szintjét.

Ennek köszönhetően ver gyorsabban a szívünk, ezért lebegünk fél méterrel a föld felett, tágul ki a pupillánk, pirul ki az arcunk, izzadunk, és nincs étvágyunk. Ha nincs mellettünk a szerelmünk, elviselhetetlennek érezzük a hiányát, mintha elvonási tüneteink lennének. „Nem hiába, hiszen a PEA hormon valójában kábítószer, ugyanazokon a pályákon halad, és ugyanoda jut az agyban. Mi több, ugyanolyan jó érzést vált ki, ezért vágyik rá az ember, s minél többet kap belőle, ez a vágy annál erősebb. Bármit képes feláldozni érte, semmi más nem fontos, csak a nagy Ő” – mondja Gloviczki Eszter doktornő, aki már 15 éve foglalkozik a témával, és tart róla előadásokat.

A PEA hormon hatására azonban agyunkban lecsökken a szerotonin hormon szintje, amely a normális létezésért felel, azért, hogy kiegyensúlyozott életet tudjunk élni: felkeljünk, együnk, dolgozni menjünk, tanuljunk stb. Ha valakinek kórosan lecsökken a szerotonin szintje, azt nevezik orvosi értelemben depressziósnak, ehhez szokták hasonlítani a szakítás utáni kedélyvesztett állapotot is."

[link]

[link]

2023. febr. 17. 10:41
 17/22 anonim ***** válasza:
Én értem amit mondasz, csupán arra reagáltam hogy az egyik válaszoló szerint egészséges olyan mértékben ragaszkodni valakihez, akivel kemény egy hétig találkozott, hogy szabályosan gyászol.
2023. febr. 17. 10:45
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Férfiként írom,tudom és tapasztalom, mennyi szeretethiányos férfi van manapság.Nem gondoltam volna sosem.

Mikor ismerkedem,hasonlót értek, látatlanban pár levél után már szerelmet vallanak,vagy ha van esetleg randi,akkor már az összeköltözést ecsetelik.

És bizony, sokan odaadják magukat elsőre,mert azt hiszik ez is szeretet a másik fél részéről.Szerencsére nálam ilyen nem fordult elő.

Teljesen valószínű,hogy a kérdező egy eszménybe, egy álomképbe szeretett bele.Ez is okozhat ilyen mérvű lelki szenvedést.

Itt minden vonalon teljes mértékű tiltás a célszerű az "ex" felé.Tudom,hogy nehéz, átéltem. Egy hosszabb kapcsolat után, amikor szakítottak velem, pár napra rá emailen,egyéb helyeken tiltottam,nem nézegettem többet. Telefonomban pedig számot cseréltem. Abszolút nihil. Nehéz,de megéri. Az eltelt évek alatt párszor utcán láttam ,elmentem mellette.Köszöntünk egymásnak és ennyi,nem álltunk meg nem néztünk vissza.

Megtörtént a regenerálódás.

A kérdező esetében túlfokozott lelki ragaszkodás van, ami nem ér semmit, csak önbizalmat ás alá,illetve gyötri őt.

Itt határozottan és keményen kell lépni.Egy fogat sem egy hétig húznak ki,hanem azonnal.

És egy apró megjegyzés,ha valaki úgy érzi,hogy révbe ér, akkor nem Tinderezik,Grinderezik,Rómeózik stb. Hanem örül,hogy van barátja és vele van.

2023. febr. 17. 11:08
 19/22 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek a válaszokat, röviden próbálok mindegyikre reagálni.

Törlés/tiltás:

biztos ez a megoldás? Van egy ismerősöm, aki a háború miatt traumatizált (ukrán), és ha valami miatt nem értesz egyet vele, akkor hirtelen felindulásból letilt. Majd belátja, hogy nem neki volt igaza, és feloldja a tiltást. Szerintem ez már gáz. Na meg egyszer volt, hogy engem tiltottak, teljesen érthetetlenül, majd én kerestem meg a srácot más felületen. Eddig ha valakit én tiltottam, annak azért komoly oka volt. Szexprofilokat nyilván tiltom, meg a fake profilokat is. Egyszer volt, hogy ismerkedtem egy sráccal, aki nyomult ezerrel, majd sz*rházinak nevezett, mert nem voltam hajlandó HIV-tesztet csináltatni a kedvéért, úgy hogy még csak nem is találkoztunk. :D Őt pl terveztem letiltani, végül megtette helyettem.

Kötődési problémák:

ami engem illet, elkezdtem járni pszichológushoz, akivel ezeket a dolgokat jobban meg tudom beszélni. Alapból egy szerető családban nőttem fel, de sokáig nem volt igazi barátom, illetve kapcsolatom sem. Pár kudarcos ismerkedésen vagyok túl.

Egyébként szerintem az, hogy rövid idő alatt kötődök, még nem lenne gond, ismerek párokat, akik 3 randi után tényleg összejöttek. Nem kizárt ez sem. Itt a kérdés az, hogy mi az ami megfogott ebben a srácban. Így elsőre azt mondanám, hogy nem volt olyan szemét, mint az eddigiek, akikkel ismerkedtem.

Grinder/Tinder/Romeo:

mint ahogy írtam, nem voltunk még kapcsolatban, és az az igazság, hogy sokan inkább több kapura játszanak, mert időbe telik, míg kialakul a bizalom a másik felé. Egyébként a melegek között gyakori a nyitott kapcsolat, ha közösen megegyeznek a felek, tudnak a kapcsolatuk alatt is mással ismerkedni. Persze kinek mennyire fér ez bele a kapcsolat fogalmába ugyebár.

Ha még közben eszembe jut valami, leírom még.

2023. febr. 17. 17:28
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
#3 nekem 1 évbe telt 2 hetes ismerettség egy full idegennel szemben a neten. Ja, és még mindig nem vagyok kint a gödörből teljesen :D Hülyék vagyunk tudom, de hát ez van. Így 1 év után kezdek rájönni hogyan is kell kezelni ezt az egészet, de tanácsot még nem adnék amíg nem gyógyítottam meg teljesen magam (egy teljesen értelmetlen hülyeségből), szóval nem kiabálnám el... deeee idővel azért valamivel jobb lesz, igen, eleinte olyan mint egy drogos elvonási tünetek, ez azért van mert amikor társalogtál vele az agyad dopamint termelt és jól érezted magad, és most hogy nincs meg ez a termelési forrás szó szerint olyan vagy, mint egy drogos az elvonón, jó hasonlat.
2023. febr. 17. 21:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!