Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Randizás » Milyen borral van a legnagyobb...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Vandore kérdése:

Milyen borral van a legnagyobb esélyem egy lány bugyijába bejutni? SOS

Figyelt kérdés

2018. jan. 22. 08:42
1 2 3
 21/28 Mojjo ***** válasza:

@21: Szerintem se nem sznob, se nem túlszocializált, inkább csak simán olyasvalaki, akinek egy hártyavékony kis tudása van a borokról és ezt ő nagyságrendekkel túlbecsüli, miközben kezdőkre jellemző tévedésekbe esik.


Valahol az első csúcsnál van:

[link]

2018. jan. 22. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/28 anonim ***** válasza:
Nem bort vigyél hanem kettő deci töményet + 3sör.
2018. jan. 22. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/28 ~Mengdan Pan~ ***** válasza:
Almabor
2018. jan. 22. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/28 anonim ***** válasza:
Ha bor nélkül nem megy, akkor szinte mindegy...
2018. jan. 22. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/28 anonim ***** válasza:

Nem vitatkozom, elképzelhető, hogy az ismereteim a borkról felületesek. Sajnos szerkeszteni nem lehet az előző hozzászólásomat, hogy javítsam.

Valószínűleg a fejemben az édes bor fogalma nagyon összekapcsolódik a kamaszként elkövetett iszogatásokkal.


De ha hozzáértőként tudtok ajánlani olyan édes bort, amit valóban érdemes megkóstolni, azt megköszönöm!


12 voltam

2018. jan. 23. 02:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/28 Mojjo ***** válasza:

@25: A kamaszként elkövetett iszogatásokkal is összekapcsolódhat, de az édes borok hírét leginkább az iszonyatos mennyiségű gagyi, pancsolt lőre tépázta meg.


Az édes borok jó része ugyanis nem édes, hanem édesített. A közkeletű tévhittel ellentétben nem cukorral (vagy csak minimális részben), hanem olcsó, rettenetes minőségű, ámde cukorban gazdag mustsűrítménnyel. Ezen kívül az erjedést idő előtt meg szokták állítani, tipikusan hűtéssel, kénezéssel. Az alapanyagul szolgáló szőlő pedig mind fenolosan, mind aromásan éretlen, rossz minőségű, túlterhelt tőkékről származó akármi. Összességében ezek a borok szörnyűek.


Az igazi édes borok viszont természetesen édesek. A szőlő minden tekintetben érett és természetesen töpped, a cukortartalma természetesen koncentrálódik. Ezzel koncentrálódnak az érett aromaanyagok is. Ettől jó az igazi, természetes édesbor. Ez a töppedés létrejöhet simán attól, hogy a teljes érettség után is a tőkén hagyják a fürtöket - olyankor a fürtkocsányok elfásodnak, megszűnik az anyagáramlás a szőlőfürt és az anyanövény között, a szemek vizet kezdenek veszíteni és töppednek. Az igazi késői szüretelésű édes borok így készülnek. Aztán történhet botritiszesedéssel is - egy gombafajta támadja meg a szőlőszemeket, elvékonyítja a héjat, amitől ugyanúgy vizet veszít és koncentrálódik. Az aszúborok készülnek így, illetve részben a szamorodnik. Történhet úgy is, hogy szüret után hagyják töppedni a szemeket, a szalmaborok készülnek így.


A lényeg a lényeg, hogy természetes édes legyen, ne édesített. A botritiszesedés során mondjuk különleges ízt kapnak a szemek, ami a többi metódusra nem jellemző.


Ha jót akarsz inni, Magyarországon a fehérekre kell hagyatkoznod. Nagyon ritkán, 10 évente egyszer-kétszer készül egy-két pincénél természetes félédes vörösbor, de édeset még soha nem láttam.


Konkrétan egy Oremus Szamorodnit, vagy késői szüretet, vagy egy Demeter Zoli/Sauska késői szüretet ajánlok első körben, ismerkedéshez. De minden minőségi Szamorodni/késői szüret jó bevezetés az édes borok világába. Minőségi = szinte biztosan nem szuper/hipermarketekben vett, hanem borszaküzletben, és 3 ezer forinttól felfelé találni ilyen borokat. Ha egy édes bor 3 ezer alatt van, akkor minimum gyanakodni kell. De tipikusan inkább 4-5-6 ezrek/fél literes (nem 0,75-ös) üveg. A jó aszúk meg bőven 10 felett.

2018. jan. 23. 03:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/28 anonim ***** válasza:
Az édes borokhoz még annyit, hogy de bizony cukorral édesített a legtöbb, vagy az alkoholt emelik meg, hogy a cukor megmaradjon. A mustsűrítmény ugyanis nagyon drága dolog, még ha nem a legjobb minőség is. Nem éri meg. Azt inkább rosszabb évjáratok feljavítására szokták elrakni a pincészetek világszerte (már amelyik készít). Az sem igaz, hogy 3 ezer forint alatt nincs jó édes (vagy nem édes) bor. Ha meg a szőlő/aszúszemek felvásárlási árából indulunk ki, kb. 600 Ft kéne legyen az a bor, ami 3000.
2018. febr. 21. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/28 Mojjo ***** válasza:

@27: Nem, egyáltalán nem drága a gagyi műstsűrítmény. És bizony ipari mennyiségben megy a mustsűrítményezés. A cukrozás viszont nem jellemző. Na meg kicsit más törvényi lehetőségek vannak a kettőre.


A szőlő felvásárlási ára valóban alacsony, bár az utóbbi években ment felfelé. De valamire való pincék saját szőlőből csinálnak bort, úgyhogy ez teljesen mindegy is. Főleg, hogy nem ritka az erős terméskorlátozás, akár 0,5-1kg tőketerhelés. Ez ugye picit más, mint a felvásárolt szőlőké, ugye :)

2018. febr. 21. 12:34
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!