Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Műveletlennek érzem magam a barátom mellett, pedig nem vagyok hülye. Van más is ilyen helyzetben?
Sokkal többet tanulok, mint ő, de én az orvosira járok, ő meg humán szakra, ahol inkább "gondolkodni" tanítják, nekem meg ugye sokat kell magolnom. Huszonévesek vagyunk, de annyira más témákkal foglalkozunk nap mint nap, hogy néha úgy érzem, ez hátrány. Tudom, hogy szeretne velem politizálni, filozofálgatni, de én eddig sosem foglalkoztam ilyen dolgokkal, és megrémülök, ha feljön egy ilyesmi téma, én pedig nem tudok hozzászólni. (Most is küldött egy politikai videót, és érdekelné a véleményem róla...) Egyrészt nem is merek, hiszen ő ezekről évekig előadásokat hallgatott különféle professzoroktól, cikkeket olvasott hozzá stb., másrészt tényleg nem vagyok annyira képben még a közel-keleti konfliktusokkal kapcsolatban sem...(Persze az aktuális hírekkel igen, de a háttérrel, összefüggésekkel nem.) Már igyekszem egyre komolyabban informálódni, de aludni is alig van időm, annyit kell tanulnom, ezért aligha fogom gyorsan behozni ezt a hátrányt.
Érdekelne, hogy aki hasonló helyzetben van, hogyan oldja ezt meg a kapcsolatában.
A napi híreket elolvasni és nagy vonalakban tisztában lenni azzal, hogy mi folyik körülötted az nem műveltség,hülyeség kérdése és nem is olyan nehéz, lehetetlen dolog. Lehet tájékozott valaki, ha megfelelően kíváncsi a dolgokra. Nem lehet elvárni viszont, hogy az ember minden témában erős legyen. Ne aggódj emiatt, keressetek inkább közös dolgokat és ne egymás területén akarjatok kikupálódni :)
Arra viszont készülj fel, hogy ha orvos leszel, valószínűleg olyan körökben fogsz mozogni, ahol a lokálpolitika, a kormányzat tevékenysége, vagy a lakókörnyezeted helyzete sokszor feljön majd akarva, akaratlanul. Nem árt emiatt egy kicsit nyitni ebbe az irányba. Hozzáteszem, ez senkinek nem árt :)
Néha én is így éreztem magam párom mellett, de ahogy telt az idő, rájöttem, hogy van olyan dolog, amiben én vagyok jobban otthon, így kiegészítjük egymást, tanulunk egymástól folyamatosan és most már azt mondom, hogy örülök neki, hogy úgy vagyunk ahogy.
Már nem érzem magam teljesen butának mellette. :D
Kezdjük ott, hogy én azért kicsit okosabbnak találok egy leendő orvost egy leendő bölcsésznél.
A gond igazából nem is az eltérő érdeklődési körrel van, hanem azzal, hogy ő rád akarja kényszeríteni az ő érdeklődési körét/szakterületét. Ez olyan, mint ha te kérdezgetnéd őt mittudomén akármilyen anatómiai vagy genetikai témáról. Szerintem lövése se lenne hozzá, és nem is akarná megérteni. Ez ugyanolyan.
Nekem soha nem volt még úgymond szakmabeli barátnőm, de soha nem okozott gondot, hogy adott esetben teljesen különböző volt a munkánk vagy a szakunk.
Általános műveltség? Ez megint olyan dolog, hogy az, hogy XY ismeretlenek tőlünk ezer km-re - vagy épp évszázadok távlatában - mit csináltak/csinálnak, az alapműveltség, de az, hogy saját tulajdon szervezeted hogy működik, az nem? Bocs, de nem. Az persze lehet, hogy megpróbálják annak beállítani, de attól még nem lesz az. Jellemzően azok kardoskodnak az "általános műveltség" ütőkártyával, akik képtelenek olyan tudományt elsajátítani, amihez gondolkodni is kell, és gyakorlati haszna is van.
Szóval az a te dolgod, hogy mennyire nézed le saját szakterületedet, és mennyire magasztalod egekig a bölcsész pasidét, de én továbbra is többre tartom mondjuk a háziorvosom tudását, mint apám politológus haverjáét.
Az én véleményem az, hogy az un. általános műveltség (irodalmi, történelmi, művészeti lexikális szintű tudás, politikai élet, társadalmi folyamatok nagyon aprólékos ismerete) a humán-értelmiség luxusa, pl. egy mérnöknek nincs ideje ezekkel túl sokat foglalkoznia, szakmai versenyképességére kell ügyelnie, egy orvos is inkább gyógyítson, mint politizáljon.
Egyébként meg az a véleményem, hogy az ember olyan dolgokkal foglalkozzon, amire hatást is tud gyakorolni, értelmetlen szócséplésnek tartom azt, ha valaki saját egzisztenciális gondjai miatt (pl. tanárokra jellemző)a nagypolitikát hibáztatja, ahelyett hogy elfogadná azt, hogy egy olyan világban élünk, ahol minden egyednek versenyeznie kell.
„Műveljük kertjeinket!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!