Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Téged zavarna a tájszólás?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Téged zavarna a tájszólás?

Figyelt kérdés
Nekem egy kicsit fura, meg lehet ezt szokni. Nemrégóta vok együtt egy sráccal és zavar egy kicsit a tájszólása.
2009. ápr. 29. 16:04
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
69%

18.47es

jó tudni h 1 véleményen vagyunk ;)

2009. ápr. 29. 18:53
 22/42 anonim ***** válasza:
89%

És a sok nagy magyar bunkó azt is tudja, hogy egyes források szerint a szegedies beszéd az igazi Magyar?

És am a bp-n lakó egyedektől a hideg ráz ki, mikor pl egy Alföldi srác/csaj (akinek az IQ-ja 15X annyi, mint a kedves városlakó nagypofiknak) megszólal, ők meg azon nyerítenek, hogy hogyan beszél... Szerintem szánalmas... Engem egyedül a romák beszéde zavar, idegesít, de pl a SzÖgediek (mivel ők így ejtik), egyáltalán nem, megértem amit mond, a többit meg lesz@rom... Jah, és a vidékiekről annyit, hogy ti a városotokban kipusztultok 50 évesen, addig a vidéki öregúr 70 évesen még szánt... Erről ennyit.

Falun lakom, tájszólásom nincs (Gy-M-S megye), És én is szeretek kertészkedni, látni, ahogy fejlődnek a virágok, a fák, zöldségek, és ha gondolok egyet, kisétálok egy erdőbe, ahol nincsenek kerítések, betonozott utak, csak a természet. Ilyen nektek esetleg nyaraláskor jut, pedig csodaszép tud egy erdő lenni nyáron... Nincs semmi gép, friss, üde, tiszta a levegő, és örömet okoz, ha a párommal sétálunk ott egyet. Nem kell az autók, etc zaját túlüvölteni, és még állatokkal is találkozhatok nem ketrecbe zárva...

23/F

2009. ápr. 29. 19:36
 23/42 anonim ***** válasza:
22%

nem kértem tarzanná avatást de azért köszönöm.

van lábam énis kitudok menni az erdőbe sétálni stb.

2009. ápr. 29. 19:46
 24/42 anonim ***** válasza:
51%
Pösti parasztkának kívánom, hogy ez legyen életében az egyetlen erény, amit valaha felmutatni lesz képes, hogy "szép" pestiesen, azaz "normálisan" tud beszélni.
2009. ápr. 29. 20:08
 25/42 anonim ***** válasza:
100%

A tájszólásnak semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki városban vagy faluban lakik. Az a baj, hogy ezzel a dologgal sincsenek tisztában az emberek és az iskolákban se nagyon beszélnek róla. Nagyon jól mondta itt valaki, a tájszólásos beszéd az eredeti magyar nyelv. Amit ma tájszólás nélküli magyar nyelvként aposztrofálunk az egy rendszerbe szedett, szabályozott irodalmi nyelv. Az igazi magyar nyelv az, amit pl szögeden is beszélnek, vagy a "hírös" városba, Köcskeméten (jelezni szeretném, mind a kettő nagy város). :-)

Szóval aki szerint ez gáz, azt csak sajnálni lehet. Mivel az Alföldön lakom, bár én nem beszélek tájszólással, de sok így beszélő embert ismerek, és szerintem ez egy marha jó dolog, egyáltalán nem zavaró, sőt örülök is neki, hogy szerencsére nem akar kihalni az eredeti magyar. Persze ehhez az embernek saját magában kell, hogy tisztába tegye, hogy ez valójában milyen értéket jelent a magyar nyelv számára, hogy még most is használatban van itt-ott. És utána ez a kérdés nem lehet tovább kérdés... :-)

2009. ápr. 29. 21:44
 26/42 anonim ***** válasza:
100%
Magyarországon mindenki nyelvjárásban beszél (8 nagy nyelvjárás van), csak magunkon nem vesszük észre, csak olyankor ha más beszélőkörnyezetbe kerülünk. Egyébként pedig a nyelvjárási beszéd szép és megőrzésre méltó dolog. Én becsülöm azokat akik a beilleszkedés kedvvért nem válnak meg tudatosan a nyelvjárásuktól. Bocsánat az ömlengésért, magyar szakos vagyok :)
2009. ápr. 29. 22:13
 27/42 anonim ***** válasza:
100%

Ez a kérdés már inkább kultúra/közösség, mint szerelem/szex. Arról vitáztok, hogy mi a magyar, meg mi a nem magyar, mi a falusi, meg mi a nem falusi. Paraszt-nem paraszt?

Egyébként csak szelíden jegyzem meg, hogy az "i" képzővel ellátott tulajdonnév (így földrajzi név is) kisbetűvel írandó, csakúgy, mint a magyar - mint jelző, népcsoport, nyelv, közösség. Ha már a nyelvnél tartunk, meg a helyes beszédről. :)

És hogy a kérdésre válaszoljak: teljesen más, hogy valaki parasztosan beszél (mert a paraszt a földműves a tanyán, aki nem buta, csak kétkezi munkával tartja el magát), vagy parasztul viselkedik (ahol a paraszt egy pejoratív jelző).

És ha a párom tájszólással beszélne (egyébként egy kicsi talán van is neki, mert ahol ő él, a "d"-t megnyomják kissé), nem zavarna. De ha leordítaná a fejem, h dikkmáhé, az lehet, hogy zavaró volna még nekem is. :)

2009. ápr. 29. 22:35
 28/42 anonim ***** válasza:
*beszédnél
2009. ápr. 29. 22:37
 29/42 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem tájszólások között is van különbség. Pl. azért valaki nem paraszt,mert debreceni,vagy nyirségi. Ezek nem zavarnának,viszont vannak azok az igazi vadparasztok! =) Na azoktól menekülnék. Pl. munkatársam,néha érteni se lehet miröl beszél,mindenki röhög rajta. De ne értsetek félre,ö már tényleg a röhej kategória! =)
2009. ápr. 30. 11:12
 30/42 anonim ***** válasza:
100%

Engem egyáltalán nem zavar.

Én félig pesti félig vidéki (azért még Pest megye) vagyok, a barátom pedig Nyírségi.

Én nagyon bírom azokat a szavakat, amiket máshogy használnak, és tök jó, hogy így fel tudok ismerni másokat is, akik erről a környékről jöttek..

2009. ápr. 30. 23:19
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!