Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért akarják annyian idézetekkel kifejezni az érzéseiket?
Idegen tollakkal ékeskedni nem nagy cucc, és még csak egyéninek se mondható. Ha nincs az embernek fantázia, hát ne írjon verseket, hanem egyszerűen mondja, hogy szereti a párját, vagy ölelje át, vagy tegyen a kedvére, stb. ... Mind-mind sokkal kifejezőbb és többet mondóbb megoldás, mint sablonidézetek sokasága.
Érdekesség: feleségemmel együtt három barátnőm volt életemben. Az első kettőtől kaptam idézeteket - külön érdekesség, hogy mindkettő pontosan ugyanazt a kis idézetes könyvecskét vette meg és adta nekem -, aztán ők el is hagytak. A feleségemtől sose kaptam idézeteket, viszont immár hosszú évek óta együtt vagyunk és remekül megvagyunk.
Szóval lényeg a lényeg: miért ez az egész sablonos idézgetés? Menőnek vagy kultúrembernek hiszi ettől magát az ember? Vagy csak azért veszi át mások szavait, mert azok olyan szépen szólnak? De mit ér a legszebb szó is, ha aztán a cselekedet/viszonyulás előbb-utóbb vagy akár már közben is rácáfol? És aki ilyenekkel él, ő maga minek örülne jobban, ha ő is csak sablonidézeteket kapna a párjától, vagy ha tényleg valami egyénit?
Jogos a kérdés. De én erre egyszer úgy válaszoltam - igaz, nem azonos témában, mert nem szerelmes idézetekről volt szó, hanem idézetekről általában - hogy "miért ne írhatnám ki, idézhetném a nagy költőt, ha ugyanazt a gondolatot sokkal szebben, sokkal érzékletesebben fejezi ki, mint én? Ettől még megvannak a saját szavaim is." - Valahogy így gondolom ezt. Hogy nem véletlen íródtak azok meg, és nem véletlen maradtak fönn ennyi ideje már. Gondolj csak az ókori görögökre, vagy Shakespeare-re. Valamit leírtak, ami még ma is szépen hangzik, és kifejezi az érzéseinket. :)
Ezzel együtt nem mondom, hogy de szívesen kapnék tucatszor idézett versrészleteket a páromtól, de az is igaz, hogy még egyetlen páromtól sem kaptam ilyesmit, pedig nem mondanám, hogy az a "heti hét" típus vagyok, a párom előtt 3 sráccal jártam (természetesen nem egy időben :P)
De örülnék neki, ha a saját szavaival kifejezné néha nem csak szóban, hanem papír+ceruza segítségével is, hogy mit jelentek neki... (23/L)
Sokan nem tudják pontosan megfogalmazni az érzéseiket, de találnak olyan idézeteket, amikről úgy érzik, ha képesek lennének ilyenre, ugyanezt írták volna. Nem jelenti azt hogy örökké tart az érzelem, de valahogy próbáljuk a kényszerű némaságot megtörni a költők arany csáklyáival.
(Én ritkán adok idézeteket, inkább írok, rajzolok. Mert ez megy. Ha nem menne, nyilván én is idézeteznék, mint ahogy néha képeket is keresek és küldök.)
22:13-as: Tessék, ez máris egyéni jelleg, így már sokkal jobb a dolog, ebben a formában nincs is vele baj.
1. 22:16-os: Sajnálom, ha ez téged felháborít. Egyszerűen csak mindig is érdekelt, hogy mit miért csinálnak az emberek. Ez is csak _egy_ olyan dolog a _sok_ közül, ami érdekel, és kikértem új véleményeket, hogy több szemszögből is láthassam a dolgot.
2. 22:16-os: No ez az... Mint mondod, megvannak a saját szavaid is. És tény, hogy a "nagyok" nyilván szebben mondták, csak ez is olyan - szerintem, legalábbis - hogy minél többen használják őket, annál inkább elkopnak és elcsépeltté válnak (ahogy te is jelezted, hogy magad sem örülnél ennek).
Plusz gondolj csak bele: ha a "nagyok" is csak az őelőttük lévő "nagyokat" idézték volna, soha nem született volna semmi új szépség, csak a régieket szajkózták volna újra és újra, papagáj módjára. Igaz, pl. Shakespeare is sok mindent átvett és újra feldolgozott másoktól, de mégis a saját "ízével" adta elő, és ettől máris a sajátja lett.
Jó dolog a parafrázis is; még akár az is kiderülhet, hogy tényleg tud az ember szépen fogalmazni, csak meg kell próbálkoznia vele a természetesen sokkal könnyebb idézgetés helyett. :)
22:44-es: "kényszerű némaság"... ez egy érdekes dolog, főleg, ha az, amire gondolok. De lévén ebben nem lehetek teljesen biztos, egy kicsit fejtsd ki légyszíves, hogy mit értesz alatta; kíváncsi volnék.
Írás, rajzolás mind teljesen jó; ez is egyéni, elismerésem; csak így tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!