Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Egy ilyen élethelyzetben,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Egy ilyen élethelyzetben, nekem hol van a “helyem”?

Figyelt kérdés

Ez nem szó szerinti párkapcsolati probléma, csak így a saját “helyemmel”/ hozzáállásommal kapcsolatban nem tudom hogy legyek.

Szóval a barátnőmmel 3 éve vagyunk együtt, együtt is élünk. Karácsonykor terveztem még megkérni a kezét, de novemberben végig haldoklott a mamája, és 29.-én meg is halt, így nyilván tudtam, már az elején, hogy most nem a legalkalmasabb a lánykérés.

A nagymamája alkoholista volt sajnos, és évek óta nem volt már jól. Kialakultak a betegségei, májcirrózis, elhaltak agysejtjei, minden ilyesmi, de az tabu volt a családban, minden. A barátnőm és a szülei is csak a tünetek alapján próbálták kikövetkeztetni, hogy mi lehet. De már félrebeszélt, sokszor nem is volt magánál, nem reagált semmire, alig tudott járni, el sem hagyta a lakást. Én csak ebben az állapotában ismertem őt meg. De elvileg régen kedves ember volt, és a barátnőm egyetlen nagymamája, mert a másik nem kíváncsi a lányára (“anyósom”).

Novemberben egyik éjjel elesett, mert nem szólt a férjének, hogy segítsen neki. Bevitték a kórházba, ahol sorra minden kiderült, mennyi betegsége van, rosszul szedte a vérhígítót, lebénult az esés után. Minden. Napról napra változott a helyzet. Aztán megállt a szíve a férje és “apósom” jelenlétében, visszahozták, de kómában maradt, azt mondták, már nem fog magához térni, de megtörtént, eleinte javult, aztán meghalt. Szóval kb így ez zajlott le novemberben. Hamvasztást kértek, “apósom” meg a barátnőm intézték az ügyeket, megbeszélték, hogy a hamvakat csak januárban hozzák el, de karácsony előtt egy héttel kb felhívták barátnőm nagyapját, hogy el lehet vinni a hamvakat, ő pedig, úgy döntött haza akarja vinni. Az egész karácsony ennek a hangulatában telt, szóval nem volt igazán jó, a temetés januárban volt, vízre engedés volt. Ott az egyik kedvenc számát lejátszották, amin a barátnőm elsírta magát, hozzám bújt, utána az étteremig még végig sírt, az autóban még összeszedte magát, és úgy bementünk, de akkor sírt emiatt először. Azóta van, hogy dühös, magára, hogy nem kellett volna hagynia eddig fajulni a helyzetet, van hogy meséli, hogy vele álmodott, mikor még ő gyerek volt. Mindenféle régi történeteket mesél, néha viszont dühös, hogy hogy tehette ezt a családdal, hogy kérhetett volna segítséget, hogy miért titkolta minden betegségét, miért nem figyelt a gyógyszereire. Dühös a nagyapjára, hogy ezt hagyta, de azért segít neki, néha sajnálja. Néha az egészségügyet szidja, hogy elvihette volna magánkórházba, de nem volt rá pénzük. Emlegeti, hogy milyen szörnyű volt a karácsony, pedig ő imádja a karácsonyt, emiatt akartam karácsonykor megkérni a kezét, mert kevés dolgot tudok amit jobban imádna mint a telet-karácsonyt azt az időszakot. Én tudom, hogy a gyász nagyon sok féle, meg hosszú dolog, és támogatni szeretném, de most nem tudom, hogy ebbe mennyire kell belefolynom, terápia, ilyesmi. Mostanában sokkal többször sír, akár szomorúan akár dühében, mint tavaly évvégén, szerintem most jön ki rajta, de nem tudom mit tudok tenni, hogy segítsek. Bocsánat, hogy ilyen hosszú lett, csak nagyjából átfogó képet akartam adni. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni. 27F

2024. jún. 12. 16:08
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Van akinek van idegzete itt ennyit olvasni?
2024. jún. 12. 16:21
 2/9 hollófernyiges ***** válasza:
90%
Hallgasd meg, vigasztald, támogasd. Nem kell megoldanod semmit.
2024. jún. 12. 16:24
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Adj neki időt, addig légy mellette tamogatólag, segítőleg! Viszont jópár hónapja tart neki, nekem ez intő jel... Bizony lehet segítségre van szüksége, pszichológusra pl.

Van hajlama valami mentális rosszállapotra? Akár ha volt már neki korábban, akár ha szülőktől örökölt valamit és most van először neki.

Amúgy az eljegyzést most már megejtheted szerintem bármikor, amikor úgy érzed.

Az is eszemve jutott, lehet most szembesült a barátnőd először úgy igazán a halandósággal, és belegondolt abba mélyebben, egy nap ő is menthetetlenül átesik ezen. Marmint a halálon. Sokaknak olyankor van egy mély időszak lelkileg, és akár 1 év is lehet hátra hagyni, vagy több... 10-es 20-as években jellemző, gondolom ő is annyi idős.

2024. jún. 12. 16:26
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy 2 írta. Egyébként szerintem nem jó karácsonykor eljegyezni valakit, inkább add meg a módját miután túl van a gyász időszakon.
2024. jún. 12. 16:29
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Én szerintem maximum 1 évig teljesen normális gyászolni amihez hozzátartozik a düh, sírás majd az elfogadás. Viszont ha az 1. "évforduló" után mármint a nagymama halála után is kb. 1-2 hónapot sír, dühös akkor fel kéne keresnie szakembert!
2024. jún. 12. 16:45
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Végighallgatod, megpróbálod megnyugtatni, mást nem tehetsz.
2024. jún. 12. 16:55
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Normális a gyászidőszak, 1 év is eltelhet, most van lehetőséged megtanulni ezt kezelni! Hallgasd meg, legyél ott, figyelj rá, mutasd ki a törődésed, ennyi. Igen, el lehet menni pszichológushoz HA a normális gyászidőszakból nem jön ki az ember, de ez még egészséges, ami most van, hisz csak pár hónap telt el!

Szerintem nagyon rossz ötlet karácsonykor megkérni. A karácsony már valaminek az ünnepe, legyen már sajátotok!

2024. jún. 12. 21:39
 8/9 anonim ***** válasza:
Normális. Én csak 16 voltam, de nekem is kellett 1év feldolgozni papám halálát. A harag a gyász egyik fázisa, azért sír most sokat, mert kijött a tagadásból. Szépen lassan el fog jutni az elfogadásig is, de ez most még nem az.
2024. jún. 13. 13:50
 9/9 Senior Séf ***** válasza:
Az idő a nagy gyógyító. Hagyd, hogy tegye a dolgát. támogasd a barátnődet a gyászában, egyebet nem tudsz tenni.
2024. jún. 13. 16:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!